Κόσμος
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 14:18

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην πρώτη επίσημη ομιλία της Καμάλα Χάρις

Μπροστά από επτά αμερικανικές σημαίες, η Καμάλα Χάρις, η δεύτερη Αφροαμερικανίδα στη Γερουσία των ΗΠΑ, αυτοσυστήθηκε σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες ως «μαχητής» θέτοντας ως μεγαλύτερη πρόκληση τη δημοκρατία που απειλείται «όπως ποτέ άλλοτε» στις ΗΠΑ. Εάν οι εκτιμήσεις είναι σωστές, στην πρώτη της επίσημη ομιλία ως υποψήφια πρόεδρος, η Χάρις συγκέντρωσε μεγαλύτερο πλήθος ακόμη και απ’ όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, το 2017, στο Ιλινόις.

Μπροστά από επτά αμερικανικές σημαίες, η Καμάλα Χάρις, η δεύτερη Αφροαμερικανίδα στη Γερουσία των ΗΠΑ, αυτοσυστήθηκε σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες ως «μαχητής» θέτοντας ως μεγαλύτερη πρόκληση τη δημοκρατία που απειλείται «όπως ποτέ άλλοτε» στις ΗΠΑ. Εάν οι εκτιμήσεις είναι σωστές, στην πρώτη της επίσημη ομιλία ως υποψήφια πρόεδρος, η Χάρις συγκέντρωσε μεγαλύτερο πλήθος ακόμη και απ’ όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, το 2017, στο Ιλινόις, αναφέρει η «Guardian».

Τουλάχιστον 20.000 πολίτες πλημμύρισαν τους δρόμους του Όκλαντ για να ακούσουν το πρόγραμμα με το οποίο η γερουσιαστής της Καλιφόρνια σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, το 2020. Την αντίστοιχη ομιλία του πρώην προέδρου είχαν παρακολουθήσει περί τους 15.000 ανθρώπους.  

«Σε όλη μου τη ζωή, είχα μόνο έναν πελάτη: τον κόσμο», τόνισε η Χάρις, αναφερόμενη στην καριέρα της στην εισαγγελία που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια στο Όκλαντ.

Κόρη μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία, η Χάρις επέλεξε την  επέτειο της γέννησης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τον Λευκό Οίκο.

Δις εκλεγμένη στη θέση της εισαγγελέως στην Καλιφόρνια, η Χάρις ήταν  η πρώτη Αφροαμερικανή που τέθηκε επικεφαλής των δικαστικών υπηρεσιών αυτής της Πολιτείας. Στη συνέχεια, το 2017, έγινε η πρώτη γυναίκα γερουσιαστής με καταγωγή από τη νότια Ασία και η δεύτερη Αφροαμερικανή γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμά της περιλαμβάνεται υγειονομική περίθαλψη για όλους, μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και η ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης οπίου ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ για την κλιματική αλλαγή, η Χάρις δεσμεύτηκε επίσης να δράσει με βάση «τα επιστημονικά γεγονότα και όχι την επιστημονική φαντασία».

naftemporiki.gr