Πολιτική
Τετάρτη, 12 Απριλίου 2006 15:21

Μπακογιάννη: «Δεν αγωνίζονται με 45άρια οι αριστεροί»

Ένταση στη δίκη –σε δεύτερο βαθμό- της «17 Νοέμβρη», όταν μερίδα συνηγόρων υπερασπίσεως (κυρίως η υπεράσπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα) προέβησαν σε δηλώσεις επιθετικού χαρακτήρα προς το πρόσωπο της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, που κατέθεσε σήμερα στη δίκη. Το αποτέλεσμα ήταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου να αφαιρέσει το λόγο από τη συνήγορο Ιωάννα Κούρτοβικ.

Στην κατάθεσή της η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την άποψη ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος έχει καταδικασθεί πρωτοδίκως σε 21 φορές ισόβια ως ηγετικό στέλεχος της «17 Νοέμβρη», ήταν ο καθοδηγητής της οργάνωσης.

«Ξέρεις τί είναι να χρησιμοποιείς τον τίτλο της 17 Νοέμβρη και να μην έχεις κάνει τίποτα, παρά μόνο να πίνεις καφέ στο Παρίσι και να περνάς ώρες φιλοσοφώντας και μετά να κάνεις τον κριτή των πάντων και να δολοφονείς;», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννης και τόνισε:

«Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να βλέπεις ανθρώπους να καπηλεύονται τις ιδέες της Αριστεράς. Δεν αγωνίζονται με 45άρια οι αριστεροί. Είναι ύβρις για την αριστερά μια τέτοια αντίληψη. Οι λαϊκοί αγωνιστές αγωνίζονται για τη ζωή και την καθημερινότητα. Λαϊκοί αγωνιστές είναι αυτοί που βρίσκονται έξω από εδώ και όχι αυτοί που ληστεύουν τράπεζες και έχουν δύο-τρία σπίτια».

«Ο Παύλος Μπακογιάννης είπε “καλημέρα" σε όλους. Ακόμα και στους δολοφόνους του», σημείωσε. «Αυτοί», συμπλήρωσε, «δεν είχαν το θάρρος να τον κοιτάξουν στα μάτια και τον πυροβόλησαν πισώπλατα. Έτσι βρισκόμαστε εδώ, στο δικαστήριό σας με τους δολοφόνους του Παύλου κατηγορουμένους και καταδικασθέντες πρωτοδίκως».

Αναφορικά με τα κίνητρα των δραστών, αλλά και για τις συνέπειες στην πολιτική από τη δολοφονία του, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Παύλος Μπακογιάννης είχε φτάσει κοντά σε πρόσωπα από την έρευνά του για τη δράση της τρομοκρατίας και γι αυτό αποφάσισαν «να τον βγάλουν από τη μέση».

Η υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνοντας την κατάθεσή της, είπε ότι μέχρι σήμερα δέχεται τηλεφωνικές απειλές. «Ποτέ δεν σταμάτησαν», ανέφερε, «και κάποιες φορές επικαλούνται και τη "17 Νοέμβρη" λέγοντας "θα πας εκεί που πήγε και ο άντρας σου"». Όπως είπε, αυτά τα τηλεφωνήματα γίνονται από καρτοτηλέφωνα, όμως διευκρίνισε ότι θεωρεί τις απειλές άνευ σημασίας.

Λίγο αργότερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας με δήλωσή του προς το δικαστήριο είπε ότι είναι κατανοητός ο πόνος, ο θυμός και η θλίψη. Συμπλήρωσε, όμως, ότι ένας πολιτικός που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, κρίνεται από τη βάση των έργων του, υποστηρίζοντας ότι στόχος της οργάνωσης ήταν το σύστημα που κατέρρεε και όχι το πρόσωπο του Παύλου Μπακογιάννη.

Επίσης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας σημείωσε ότι η τοποθέτηση της κ.Μπακογιάννη ήταν πολιτική και πρόσθεσε ότι στην ενέργεια κατά του Π. Μπακογιάννη «δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν άπειρα εικοσάχρονα παιδιά και νεομύητα μέλη».

Μετά την υπουργό Εξωτερικών κατέθεσαν τα παιδιά του Παύλου Μπακογιάννη, Αλεξία και Κωνσταντίνος.

Η Αλεξία Μπακογιάννη αναφερόμενη στους κατηγορούμενους είπε ότι «οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται πως είναι συνεπείς στη δειλία τους, που την εξέφρασαν παλαιότερα πυροβολώντας πέντε φορές πισώπλατα, σε αναλογία πέντε προς ένα, για να κρυφτούν στη συνέχεια πίσω από μια προκήρυξη». Όπως σημείωσε, και μέσα στη δικαστική αίθουσα οι κατηγορούμενοι κάνουν το ίδιο, αφού δεν θέλουν το διάλογο και κρύβονται πίσω από «φανφαρόνικες δηλώσεις» .

Εκφράζοντας τη λύπης της για τη στάση των κατηγορουμένων, παρατήρησε επίσης πως οι δράστες των τρομοκρατικών ενεργειών για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους προέβησαν σε κατασυκοφάντηση νεκρών .

Μετά τους Κωνσταντίνο και Αλεξία Μπακογιάννη κατέθεσε ο αδελφός του Παύλου Μπακογιάννη, Νίκος, ο οποίος είπε ότι η «17 Νοέμβρη» και τα μέλη της ήταν «Καμόρα και δολοφόνοι που έκαναν ληστείες» και συνεπώς οι ενέργειές της δεν ήταν πολιτικές.