Κόσμος
Τετάρτη, 12 Απριλίου 2006 18:10

Δοκιμάζει τις αντοχές της Δύσης το Ιράν

Η ανακοίνωση του Ιράν ότι κατάφερε να εμπλουτίσει ουράνιο αποτελεί ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, ανακοινώθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Ωστόσο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής στη βία για τη διευθέτηση της κρίσης και υπογράμμισε πως σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αλληλέγγυες με τη ρωσική θέση.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Επιτροπής πρόσθεσε πως η Ε.Ε. θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για μια διπλωματική λύση. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο κάλεσε την Τεχεράνη να αναστείλει τις ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητές της και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

«Η τελευταία ιρανική ανακοίνωση υπονομεύει περαιτέρω την διεθνή εμπιστοσύνη απέναντι στο ιρανικό καθεστώς και δεν είναι διόλου εποικοδομητική», αναφέρει στη δήλωσή του ο βρετανός ΥΠΕΞ.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράϊς προέτρεψε σήμερα το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να επιληφθεί πολύ γρήγορα του ζητήματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/04/12/1177615.htm .

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε διορία στο Ιράν μέχρι τις 28 Απριλίου για να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες εμπλουτισμού όπως ζήτησε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας(ΙΑΕΑ). Ομως το Ιράν αγνόησε την διεθνή κοινότητα και ανακοίνωσε χθες ότι κατόρθωσε να επιτύχει εμπλουτισμό ουρανίου.