Την ίδρυση πολλών νέων τμημάτων προβλέπει το σχέδιο κατάργησης των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή και τίθεται σε άμεση εφαρμογή. Κάποια τμήματα αποτελούν μετεξέλιξη υφιστάμενων τμημάτων των ΤΕΙ και κάποια άλλα είναι εντελώς καινούρια. Καμία μελέτη, που να δικαιολογεί την ανάγκη ίδρυσής τους, δεν συνόδευσε την αναγγελία της ίδρυσης των νέων τμημάτων. Έτσι, εύλογα, δημιουργούνται ερωτήματα.
Του Στράτου Στρατηγάκη
Μαθηματικού - Ερευνητή
[email protected]
Την ίδρυση πολλών νέων τμημάτων προβλέπει το σχέδιο κατάργησης των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή και τίθεται σε άμεση εφαρμογή. Κάποια τμήματα αποτελούν μετεξέλιξη υφιστάμενων τμημάτων των ΤΕΙ και κάποια άλλα είναι εντελώς καινούρια. Καμία μελέτη, που να δικαιολογεί την ανάγκη ίδρυσής τους, δεν συνόδευσε την αναγγελία της ίδρυσης των νέων τμημάτων. Έτσι, εύλογα, δημιουργούνται ερωτήματα. Χρειαζόμαστε και άλλο τμήμα Κοινωνιολογίας; Η έρευνα που γίνεται στα υπάρχοντα τμήματα κρίνεται ανεπαρκής και χρειάζεται να την ενισχύσουμε; Χρειαζόμαστε περισσότερους κοινωνιολόγους, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας; Για ποιους ακριβώς λόγους χρειαζόμαστε αυτό το τμήμα, αλλά και άλλα τμήματα όπως το τμήμα Μαθηματικών ή το τμήμα Φυσικής. Το τμήμα Μαθηματικών Σάμου έχει βάση εισαγωγής κοντά στο 10. Τα τμήματα Μαθηματικών στα Ιωάννινα και το Ηράκλειο αποτέλεσαν την πρώτη επιλογή μόλις 62 φοιτητών το καθένα, συνεπώς δεν υπάρχει ζήτηση για σπουδές Μαθηματικών, ώστε να δικαιολογεί την ίδρυση ενός ακόμη τμήματος.
Χωρίς μελέτη για την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτών των συγκεκριμένων τμημάτων και όχι κάποιων άλλων ή και κανενός, χωρίς καν δυο λόγια αιτιολόγησης των αποφάσεων θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα λειτουργήσουν τα νέα τμήματα σε 7 μόλις μήνες;
Τα νέα τμήματα χρειάζονται κτιριακές υποδομές, τα περισσότερα δεν χρειάζονται εργαστήρια παρά μόνο υπολογιστές. Χρειάζονται διοικητικούς υπαλλήλους και φυσικά πρόγραμμα σπουδών και διδάσκοντες. Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν γίνει μέσα σε 7 μήνες, ώστε να υποδεχθούν τους πρώτους τους φοιτητές το Σεπτέμβρη του 2019.
Γνωρίζουμε την ταχύτητα με την οποία λειτουργεί ο δημόσιος τομέας. Θα πρέπει όλα αυτά να υλοποιηθούν μέσα σε 7 μήνες με την αργή ταχύτητα που λειτουργεί ο δημόσιος τομέας. Ακόμη και για τον πιο γρήγορο ιδιωτικό τομέα θα ήταν άθλος η υλοποίηση τέτοιου έργου. Ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος σε 7 μήνες. Σαν ανέκδοτο ακούγεται.
Επειδή είναι προφανές ότι ο χρόνος δεν επαρκεί θα αρχίσουν οι… εκπτώσεις. Το πρόγραμμα σπουδών θα αφορά τα δύο πρώτα έτη και μετά βλέπουμε τι θα διδάξουμε. Εργαστήρια δεν θα υπάρχουν στο πρώτο έτος, μέχρι να οργανωθούμε. Θα διδάσκουν προσωρινοί καθηγητές μέχρι να διοριστούν μόνιμοι. Πολλές άλλες τέτοιες εκπτώσεις θα φέρουν τα νέα τμήματα μέχρι να βρουν το δρόμο τους. Τα ερωτήματα ίδια και αναπάντητα εδώ και 20 χρόνια: Γιατί τόσο γρήγορα; Γιατί τέτοια τσαπατσουλιά; Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μια δουλειά σωστά;