Mag
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 11:42

Τα ποτάμια της Ηπείρου

Το στοιχείο του νερού στην Ήπειρο συναντάται σε όλη την επικράτεια της, με τα ποτάμια να κατέχουν μια ξεχωριστή θέση, χαρίζοντας ειδυλλιακά τοπία σε όλη τη διαδρομή τους μέχρι να καταλήξουν στην θάλασσα.

Το στοιχείο του νερού στην Ήπειρο συναντάται σε όλη την επικράτεια της, με τα ποτάμια να κατέχουν μια ξεχωριστή θέση, χαρίζοντας ειδυλλιακά τοπία σε όλη τη διαδρομή τους μέχρι να καταλήξουν στην θάλασσα.

Κάμερα του epirustravel.eu, τοποθετημένη σε drone, κατέγραψε όμορφα πλάνα από ψηλά.

Ο Βοϊδομάτης ποταμός έχει μήκος μόλις 15 χιλιόμετρα, ενώ οι πηγές του βρίσκονται στο Φαράγγι του Βίκου όπου είναι το ποιο βαθύ στον κόσμο σε σχέση με το πλάτος του, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Ο Βοϊδομάτης, ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης, αφού διασχίσει το Φαράγγι του Βίκου συναντιέται με τον Αωό στην κοιλάδα της Κόνιτσας.

Νοτιότερα, λίγο πριν εισέλθει κανείς στον νομό Πρεβέζης, ένα μυθικό ποτάμι δηλώνει την παρουσία, αναβλύζοντας υπόγεια από τις πηγές στο Σιστρούνι Ιωαννίνων. Είναι ο Αχέροντας, ο ποταμός του άγχους και των αναστεναγμών, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ο βαρκάρης πέρναγε τους νεκρούς στον κάτω κόσμο. Σημαντικές τοποθεσίες τις οποίες διασχίζει, είναι οι πηγές στο Σιστρούνι , οι πύλες του Άδη , οι πηγές στη Γλυκή, οι εκβολές στην Αμμουδιά.

Ανατολικότερα βρίσκεται ο Άραχθος, το όγδοο μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδος. Έχει συνολικό μήκος 135 χιλιόμετρα, πηγάζει από την περιοχή του Μετσόβου, διασχίζει τη χαράδρα του Αράχθου -μια περιοχή πλούσιου οικολογικού ενδιαφέροντος-, δέχεται τα νερά δύο ακόμη παραποτάμων του -του Καλαρρύτικου και του Καλεντίνη ή Σαραντάπορου- για να εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο, αφού περάσει από την πεδιάδα της Άρτας.

Οι πηγές του ποταμού Καλαμά βρίσκονται στο όρος Δούσκο, κοντά στα σύνορα του νομού Ιωαννίνων με την Αλβανία. Στον διάβα του συναντάμε τη Θεογέφυρα , τους Καταρράκτες της Γλύζιανης, το Ουρανογέφυρο, άγρια και πλούσια βλάστηση με τα πλατάνια να δεσπόζουν στις όχθες του. Διασχίζει το λοφώδες οροπέδιο που σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Κασιδιάρης και Μιτσικέλι. Η περιοχή αυτή καλείται Κοιλάδα του Άνω Καλαμά.

Νοτιότερα ο ποταμός στρέφεται προς τη Θεσπρωτία, εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος κοντά στην Σαγιάδα.

Ο Σαραντάπορος είναι ποταμός της Ηπείρου και Μακεδονίας με συνολικό μήκος 50 χλμ. Πηγάζει από το όρος Μαύρη Πέτρα, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, της οροσειράς του Γράμμου και ενώνεται με τον ποταμό Αώο κοντά στο τελωνείο της Μέρτζιανης στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Από εκεί εισέρχεται στο Αλβανικό έδαφος και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα.

Ο Αώος ποταμός πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και αρχικά διαρρέει μία χαράδρα ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα. Εισέρχεται στην Αλβανία και εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα. Η χαράδρα του Αώου ποταμού βρίσκεται κοντά στην Κόνιτσα όπου και το ομώνυμο γεφύρι που διασχίζει. Είναι ένα μέρος κατάλληλο για να διασχί­σει ο κάθε επισκέπτης.

 Ο ποταμός Λούρος πηγάζει από το όρος Τόμαρος, διασχίζει μία στενή χαράδρα κατηφορίζοντας προς τον νομό Πρέβεζας, περνάει από τα χωριά Βούλιστα, Μουσιωτίτσα, Παναγιά, Κλεισούρα, και μετά το χωριό Κερασώνα τα νερά του εγκλωβίζονται από το Τεχνητό Υδροηλεκτρικό Φράγμα της ΔΕΗ Λούρου, ύψους 25 μ. και πλάτους 70 μ. Ο Λούρος εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο όπου σχηματίζει δέλτα, που αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα.

Ο Καλαρρύτικος ποταμός είναι ο κύριος παραπόταμος του Αράθχου. Συλλέγει τα νερά των πηγών από μία ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, από τον αυχένα των Μελισσουργών, την Κακαρδίτσα ως και το Περιστέρι τροφοδοτώντας τον Άραχθο.

 Ο Χρουσιάς είναι παραπόταμος του Αράχθου που περνάει δίπλα από το Συρράκο δίνοντάς του ζωή, παλμό και μαγευτικούς ήχους στην απέραντη ηρεμία και ησυχία που κυριεύει τον κάθε κάτοικο, περιηγητή, επισκέπτη .

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τον Αχελώο που ένα του τμήμα διασχίζει την Ήπειρο με κυριότερο σημείο το φαράγγι του Φάγγου στη Μεσούντα Άρτας. Ξεπροβάλλει μέσα από τις φυλλωσιές και τα πλατανιά που σχηματίζουν καμάρα, μόλις εισέλθει κανείς στο φαράγγι ύστερα από μια 30λεπτη πεζοπορία από το χωριό Μεσούντα Άρτας.

Αρκετοί ποταμοί και παραπόταμοι μικρότερης έκτασης από τους παραπάνω συμπληρώνουν έτσι το υδάτινο παζλ. Μεταξύ άλλων, είναι ο Αρέθων στον νομό Πρεβέζης, τοΣουλιωτικο ρέμα, ο Καλπακιώτικος στην Θεσπρωτία, ο Βίκος, ο Ζαγορίτικος, ο Κόκκινος, ο Μετσοβίτικος στον Νομό Ιωαννίνων, το Μουζάκι η Άσπρή Γκούρα και ο Μελισσουργιώτικος παραπόταμος του Αράχθου στην Άρτα.

Τα ποτάμια της Ηπείρου κυλούν μέσα από απόκρημνες χαράδρες, διασχίζουν φαράγγια ανεξερεύνητα στο μεγαλύτερο μέρος τους από το ευρύ κοινό, διατηρούν ακόμα τα αρχέγονα μυστικά τους.

Με πληροφορίες από Λάζαρο Τσάτσο, epirustravel.eu, wikipedia