Απολύτως βέβαιη θεωρούν στην κυβέρνηση την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τουλάχιστον 153 βουλευτές, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια σήμερα μετά το μεσημέρι. Ο κ. Τσίπρας κινήθηκε χθες σε υψηλούς τόνους, επιχείρησε με την ιστορική αναδρομή που έκανε να απαντήσει στις βολές που δεχόταν περί άγνοιας του θέματος και της ιστορίας, έριξε τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις και άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε για ένδεια επιχειρημάτων και πραγματική επιδίωξη να ρίξει την κυβέρνηση μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εθνική ήττα» και «συμφωνία που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού».
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Απολύτως βέβαιη θεωρούν στην κυβέρνηση την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τουλάχιστον 153 βουλευτές, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια σήμερα μετά το μεσημέρι.
Ο κ. Τσίπρας κινήθηκε χθες σε υψηλούς τόνους, επιχείρησε με την ιστορική αναδρομή που έκανε να απαντήσει στις βολές που δεχόταν περί άγνοιας του θέματος και της ιστορίας, έριξε τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις και άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε για ένδεια επιχειρημάτων και πραγματική επιδίωξη να ρίξει την κυβέρνηση μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εθνική ήττα» και «συμφωνία που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού», έκανε λόγο για «παγίδες» της συμφωνίας και υποστήριξε ότι η κύρωση και η εφαρμογή της «θα ξυπνήσει εθνικισμούς και ακραίες συμπεριφορές». Άφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο, αν οι Έλληνες πολίτες τον εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, όπως είπε, να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε., λέγοντας ότι «η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Η επόμενη ημέρα βρίσκει την κυβέρνηση να επιθυμεί και να επιδιώκει με όλους τους τρόπους να αλλάξει την ατζέντα, από αύριο κιόλας. Στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για την τακτική του Πάνου Καμμένου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, δεν κάθισε να ακούσει τον κ. Καμμένο όταν εκείνος αποκάλυπτε σχέδιο της κυβέρνησης να αφήσει τους ΑΝΕΛ χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, εκμεταλλευόμενη ένα συγκεκριμένο άρθρο του Κανονισμού, κυρίως όμως κατήγγειλε ότι σύμβουλος του πρωθυπουργού παρενέβη στη Δικαιοσύνη για να δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση Novartis και να πάει πίσω άλλη γνωστή υπόθεση που αφορά την αποκάλυψη, μετά από έρευνα, μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών σε ελληνικό πλοίο.
Προβληματισμός υπάρχει και για το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ. που καταγράφουν δύο δημοσκοπήσεις (Rass, Pulse), όπως και για την ενίσχυση του προεκλογικού κλίματος και την πίεση από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης για τη διενέργεια εκλογών. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για συγκυριακά ευρήματα και διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει την ψαλίδα και θα ομαλοποιήσει το κλίμα.
Ο κ. Τσίπρας επανέρχεται στον σχεδιασμό που προβλέπει άμεση διενέργεια του μίνι – ανασχηματισμού, πολύ πιθανό να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Επιθυμεί άμεσα να παίξει το χαρτί της αμφίπλευρης διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας γέφυρες σε πολιτικά στελέχη από τη μία του λεγόμενου «προοδευτικού χώρου» και από την άλλη της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» για να δείξει ότι δεν είναι πολιτικά απομονωμένος, αλλά παρά το πολιτικό διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, συνεχίζει να έχει συνομιλητές στο πολιτικό φάσμα.
Στόχος του άλλωστε, είναι να εμφανιστεί ως κυρίαρχος του λεγόμενου «μεσαίου χώρου», εκμεταλλευόμενος τη διάλυση του Ποταμιού και τις αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής, που ο ίδιος προκάλεσε. Γι΄ αυτόν το λόγο συντηρεί το άνοιγμα προς την ΔΗΜΑΡ και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον οποίον φήμες – που ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει - θέλουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και εντός της νέας κυβέρνησης.
Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών εισέρχεται στην προεκλογική περίοδο ετοιμάζοντας πενταετές ομόλογο και έξοδο στις αγορές ώστε να τη χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει ότι βελτιώνεται η οικονομία, νομοσχέδια για την αύξηση του υποκατώτατου μισθού, τις 120 δόσεις για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία (για τα χρέη στην εφορία φαίνεται ότι υπάρχουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς), την προστασία της α΄ κατοικίας, τους νέους διορισμούς στο Δημόσιο κλπ, και νέα μεγάλη δόση σκανδαλολογίας.