Κόσμος
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 18:54

ΗΠΑ: Ζητεί συνομιλίες με τη Ρωσία για τους εξοπλισμούς

Τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών, πρότειναν οι ΗΠΑ, στο περιθώριο της συνάντησης των «πέντε πυρηνικών δυνάμεων» που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα.

Τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών, πρότειναν οι ΗΠΑ, στο περιθώριο της συνάντησης των «πέντε πυρηνικών δυνάμεων» που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει νωρίτερα, ότι ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέα Τόμσον προγραμματίζουν να συμμετάσχουν στις 30-31 Ιανουαρίου στην συνάντηση των «πέντε πυρηνικών δυνάμεων» στο Πεκίνο.

Η ίδια δήλωσε ότι θα συζητηθούν, πέραν του θέματος που σχετίζεται με την Συνθήκη για την κατάργηση των πυρηνικών δυνάμεων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) τα πιο διαφορετικά ζητήματα με έμφαση αυτά που αφορούν στην μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέα Τόμσον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες θα έχουν ως θέμα την Συνθήκη για την κατάργηση των πυρηνικών δυνάμεων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF), που υπογράφηκε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνίν επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των πέντε πυρηνικών δυνάμεων και η διατήρηση τους μηχανισμού που αφορά την συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Πρόσφατα ο Ριαμπκόφ, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για την νέα αυτή συνάντηση με τις ΗΠΑ με θέμα τη Συνθήκη για την κατάργηση των πυρηνικών δυνάμεων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) σε όποια στιγμή θεωρεί κατάλληλη η αμερικανική πλευρά, αλλά προς το παρόν δεν βλέπει από τους συναδέλφους του στην Ουάσιγκτον να είναι πρόθυμοι για μια τέτοια συνάντηση

Η Ουάσιγκτον απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τους πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς (INF) του 1987, υποστηρίζοντας πως ο νέος ρωσικός πύραυλος, Novator 9M729 (SSC-8, όπως αποκαλείται από το ΝΑΤΟ), παραβιάζει τη συνθήκη, η οποία απαγορεύει στις δύο πλευρές τη χρήση χερσαίων πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Η Ρωσία λέει πως το βεληνεκές του πυραύλου είναι μικρότερο από εκείνο που προβλέπει η συνθήκη και απ' ό,τι ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον, κάτι που σημαίνει ότι συνάδει πλήρως με την INF. Έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επινοούν ένα πρόσχημα για την έξοδό τους από τη συνθήκη, από την οποία θέλουν να αποχωρήσουν έτσι κι αλλιώς ώστε να αναπτύξουν νέους πυραύλους.

Το αδιέξοδο ανοίγει τον δρόμο στην Ουάσιγκτον να ξεκινήσει την αποχώρησή της από τη συνθήκη στις 2 Φεβρουαρίου, μια κίνηση που θεωρείται βέβαιο ότι θα εγείρει ερωτήματα για το μέλλον και άλλων συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, TASS, Ria Novosti