Πολιτική
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 14:27

Τα διεθνή ΜΜΕ για την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή για τις Πρέσπες

Δημοσιεύματα για την επικείμενη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών φιλοξενούν αρκετά διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, εστιάζοντας στις επιπτώσεις της επίλυσης του ονοματολογικού στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Δημοσιεύματα για την επικείμενη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών φιλοξενούν αρκετά διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, εστιάζοντας στις επιπτώσεις της επίλυσης του ονοματολογικού στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Financial Times: Ο Αλ. Τσίπρας για το Νόμπελ;

«Η δημοσιονομική ορθότητα και η διπλωματική επιτυχία με τη "Μακεδονία" αλλάζουν τη διεθνή εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού», γράφουν οι Financial Times και προσθέτουν: «Ο Αλέξης Τσίπρας για το Νόμπελ; Η ιδέα που διακινείται  από μερικούς μπορεί να φαίνεται υπερβολική. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας μπορεί αδιαμφισβήτητα να αναμένει διεθνή επιδοκιμασία αν, όπως αναμένεται, οι Έλληνες βουλευτές επικυρώσουν μια συμφωνία για τον τερματισμό μιας εκ των πιο μακρόχρονων διμερών διενέξεων».

Όπως γράφει η εφημερίδα «ο 44χρονος Έλληνας πρωθυπουργός δύσκολα αναγνωρίζεται ως ο αριστερός υποκινητής που απειλούσε με καταγγελία της διάσωσης της Ελλάδας, με απαγόρευση προς τους Γερμανούς πολιτικούς να επισκεφθούν την Ελλάδα και με έξοδο της χώρας από το ευρώ, αν οι πιστωτές απέρριπταν τα αιτήματά του για απαλοιφή του χρέους. Τέσσερα χρόνια μετά από την εκλογική του νίκη, ο κ. Τσίπρας έχει μετατραπεί σε υποστηρικτή της ελληνικής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η κυβέρνησή του δημιουργεί πλεόνασμα προϋπολογισμού, το οποίο οι πιστωτές θα έβλεπαν μόνο στα όνειρά τους. Έχει επανεμφανιστεί ως πραγματιστής της νότιας Ευρώπης με τη δέσμευση ότι θα είναι συνεργάσιμος εταίρος της Ε.Ε., ενώ εμβαθύνει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον προς όφελος της περιφερειακής ασφάλειας».

Η Συμφωνία των Πρεσπών «στηρίζεται σθεναρά» από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ που θέλουν να φέρουν την ΠΓΔΜ «στη δυτική τροχιά», συνεχίζουν οι FT.

Επικαλούμενοι δημοσκοπήσεις, σημειώνουν πάντως ότι οι Έλληνες εμφανίζονται στην πλειονότητά τους αντίθετοι στη συμφωνία. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 66 – 75% των ψηφοφόρων δεν συμφωνούν με τον χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση» αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι κάποιοι ψηφοφόροι εκφράζουν την ανησυχία ότι καθώς ο κ. Τσίπρας «φρεσκάρει» τη νέα του εικόνα στο εξωτερικό «σπέρνει τον εθνικό διχασμό».

Bloomberg: Προς επικύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή

Η ελληνική Βουλή αναμένεται να κυρώσει μια ιστορική συμφωνία με την ΠΓΔΜ σχετικά με την ονομασία της τελευταίας, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη δεκαετιών και αίροντας τα εμπόδια στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., μεταδίδει από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατάφερε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 153 βουλευτών για τη σημερινή ψηφοφορία».

Όπως παρατηρεί το Bloomberg, «με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πιθανότατα θα κερδίσει τις εκλογές, η επικύρωση της Συμφωνίας θα δημιουργούσε μια παρακαταθήκη για τον Τσίπρα, μετά από μια ταραχώδη τετραετία στην εξουσία, που λίγο έλειψε να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ το 2015».

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Συμφωνία για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις και στις δύο χώρες και ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ έχουν προτρέψει και τις δύο χώρες να συνεχίσουν, αναζητώντας ένα θετικό παράδειγμα σε μια περιοχή που εξακολουθεί να αγωνίζεται να εξαλείψει τις έριδες από την αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Εάν η πΓΔΜ ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η στρατιωτική συμμαχία θα επεκτείνει την επιρροή της σε μια περιοχή, όπου η παρουσία της Ρωσίας είναι ισχυρή, εκτιμά το Bloomberg.

BBC: Ιστορική απόφαση

Το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να λάβει μια ιστορική απόφαση σήμερα το βράδυ και είναι υψηλές οι προσδοκίες για στήριξη της συμφωνίας που θα μετονομάσει το βόρειο γείτονά του, μεταδίδει το BBC. «Αν συμφωνήσουν οι Έλληνες βουλευτές, η χώρα που λεγόταν "Μακεδονία" τώρα θα αποκαλείται "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"» αναφέρει, προσθέτοντας ότι «χρειάστηκαν 27 χρόνια συνομιλιών και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα».

Al Jazeera: Ελλάδα και ΠΓΔΜ αφήνουν πίσω μία πολυετή διαμάχη

Στο ίδιο μήκος κύματος το Al Jazeera μεταδίδει πως το βράδυ η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ αναμένεται να αφήσουν πίσω τους μία πολυετή διαμάχη για το όνομα της τελευταίας. «Μετά από μήνες έντονων συζητήσεων, το ελληνικό κοινοβούλιο έχει προγραμματιστεί να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο» γράφει.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν οι δύο πρωθυπουργοί προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις και στις δύο πρωτεύουσες και κόστισε στον Έλληνα πρωθυπουργό τον κυβερνητικό εταίρο του, τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ