Πολιτική
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 15:32

Αλαβάνος: Οι κινητοποιήσεις αποτελούν αμφισβήτηση του μοντέλου της εύκολης απόλυσης

Για ανατροπή και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και κυριαρχία των πολυεθνικών εταιριών που κρύβονται πίσω από το σύνθημα ανταγωνιστικότητα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Οικονομία.

«Το χαμήλωμα μισθών, η ανεργία, η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, αυτό είναι το κυρίαρχο μοντέλο που διαμορφώνεται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι, όμως, ένα μοντέλο που αμφισβητείται πλέον και παγκοσμίως. Βλέπουμε τι γίνεται στη Λατινική Αμερική, όπου διαμορφώνεται μια ζώνη καπιταλιστικής αμφισβήτησης. Το βλέπουμε και στην Ευρώπη. Οι κινητοποιήσεις που γίνονται είναι αμφισβήτηση του μοντέλου της ανεργίας και της εύκολης απόλυσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλαβάνος.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση περί οικονομικών μοντέλων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού είπε: «Παλιά μιλούσαμε για το σοσιαλιστικό μοντέλο ή το ακροδεξιό μοντέλο. Σήμερα μιλάμε με βάση το μοντέλο κάποιας χώρας που, όμως, διαμορφώθηκε μέσα από εναλλαγές κομμάτων στην κυβέρνηση, όπως έγινε στην Σουηδία και στην Ιρλανδία. Αυτό δείχνει ότι χάνεται η πολιτική επιλογή και τα χαρακτηριστικά που αναζητούμε. Είναι αρνητικό να λέμε τι θα διαλέξουμε ανάμεσα στο δικαίωμα των ελεύθερων απολύσεων στην Σουηδία και την ανασφάλιστη εργασία στην Ιρλανδία».

Εξάλλου ο κ. Αλαβάνος μιλησε για καταλήστευση των πολιτών από τις τράπεζες. Όπως υποστήριξε, 250.000 πολίτες που πήραν καταναλωτικά δάνεια και 40.000 που πήραν στεγαστικό δάνειο, καθυστερούν να δώσουν τις δόσεις τους και είναι ήδη φακελωμένοι, ενώ 650.000 νοικοκυριά οφείλουν πάνω από το 30% του οικογενειακού εισοδήματος τους.

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για άγρια επίθεση στους εργαζομένους, ενώ κατηγόρησε την ΝΔ ότι η οικονομική πολιτική της είναι προς τρεις κατευθύνσεις: Την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την άδικη φορολογία η οποία είναι υπέρ των επιχειρήσεων και την αποσάθρωση του δημόσιου τομέα.

Τέλος ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στην ακρίβεια που βιώνει ο πολίτης, η οποία τον οδηγεί -όπως είπε- σε παραίτηση για μια αξιοπρεπή ζωή. «Οι αγρότες που βιώνουν την ακρίβεια λένε ότι για να πιεις έναν καφέ με γάλα πρέπει να πουλήσεις 6 κιλά γάλα. Για να φας μια μερίδα πατάτες θέλεις ένα σακί και για να φας μια μερίδα παϊδάκια πρέπει να πουλήσεις ένα αρνί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την πρωτολογία του Αλέκος Αλαβάνος τόνισε: «Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης κινούνται στο ίδιο μήκος της προηγούμενης. Οι ομιλίες και των δύο αρχηγών έδειξαν έλλειψη δεσμεύσεων ώστε να γίνει στροφή στην οικονομική πολιτική. Πιστεύουμε ότι η Γαλλία μας δίνει ένα μεγάλο δίδαγμα. Ότι ανεξάρτητα από τις ηλικίες, μπορεί να ανοίξει ένας άλλος δρόμος».