Πολιτική
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 16:57

Στήριξη της Ελλάδας στην υποψηφιότητα Μουν για τη θέση του γ.γ. των Η.Ε.

Η Ελλάδα στηρίζει την υποψηφιότητα του Κορεάτη υπουργού Εξωτερικών, Μπαν Κι Μουν, για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, που συνόδευε τον κορεάτη ομόλογό της κατά την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου και τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, «η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι η σειρά της Ασίας για την κατάληψη του πόστου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Επίσης όπως έκανε γνωστό η κ. Μπακογιάννη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κορέας στις 3 με 5 Σεπτεμβρίου, όπου όπως είπε, «θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τις συζητήσεις τις οποίες είχαμε σήμερα».

Από την πλευρά του, ο κ. Μουν δήλωσε ότι κατά τις σημερινές του επαφές συζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Ελπίζουμε», είπε, «ότι με την ανταλλαγή ανωτάτων στελεχών, επιχειρηματιών, τις επαφές μεταξύ καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, σπουδαστών και με τον τουρισμό, όπως επίσης και τη ναυτιλία, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εμπορικές μας σχέσεις αναπτύσσονται κυρίως στον τομέα της ναυτιλίας και τον ναυπηγικό τομέα. Πιστεύουμε όμως ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν και οι άλλοι τομείς».

Επίσης ο κ. Μουν εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η υπογραφή της ναυτιλιακής συμφωνίας. «Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας. Συζητήσαμε επίσης τη συνεργασία μας στους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΗΕ», συμπλήρωσε.

Ο Κορεάτης ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την κ. ΜΠακογιάννη για τα θερμά της λόγια υπέρ μιας ασιατικής υποψηφιότητας και ειδικά για τη δική του υποψηφιότητα. «Πιστεύω», είπε, «ότι τη θέση του Γενικού Γραμματέα πρέπει να την κατέχει ένας άνθρωπος ο οποίος θα είναι αποτελεσματικός και θα μπορέσει να δουλέψει σε βάθος για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις και τα σοβαρά ζητήματα τα οποία έχει να χειριστεί ο ΟΗΕ».

«Ζητώ την υποστήριξη των κρατών-μελών του ΟΗΕ και της Ελλάδος, η οποία τώρα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ελπίζω ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ελλάδα θα υποστηρίξουν μια τέτοια υποψηφιότητα, η οποία θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ και θα εφαρμόσει τους στόχους της Χιλιετίας», κατέληξε ο κ Μουν.