Πολιτική
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 10:15

Γιατί το Μαξίμου δεν επιθυμεί πρόταση δυσπιστίας

«Μια πρόταση δυσπιστίας θα είναι δώρο στην κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης θα είναι χορηγός μας». Η απαξίωση με ισχυρή δόση ειρωνείας την οποία επικοινωνιακά επιλέγει το Μαξίμου δεν αποτυπώνει τη σχετική συζήτηση και το πραγματικό κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

«Μια πρόταση δυσπιστίας θα είναι δώρο στην κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης θα είναι χορηγός μας». Η απαξίωση με ισχυρή δόση ειρωνείας την οποία επικοινωνιακά επιλέγει το Μαξίμου δεν αποτυπώνει τη σχετική συζήτηση και το πραγματικό κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου δεν επιθυμεί κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε πριν, ούτε μετά την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όχι επειδή ανησυχεί ότι μπορεί να υπερψηφιστεί. Κάθε άλλο. Στην ηγεσία της κυβέρνησης εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας από τη Ν.Δ. θα απορριφθεί, θεωρώντας συμπαγή την πλειοψηφία που στήριξε πρόσφατα την κυβέρνηση στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. Εκτιμούν δε ότι η πλειοψηφία μπορεί να διευρυνθεί μετά και τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου.

Η ανησυχία έγκειται στο ότι αν η Ν.Δ. καταθέσει πρόταση μομφής, όπως έχει συνηθίσει να λέγεται, κατά της κυβέρνησης, αφενός ο δημόσιος διάλογος για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα επιμηκυνθεί, αφετέρου η συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την επικείμενη κύρωση τη Συμφωνίας των Πρεσπών και να ξεκινήσει μία αντεπίθεση, παίρνει παράταση.

Έτερος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν βλέπει με καλό μάτι μία συζήτηση επί ενδεχόμενης πρότασης μομφής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται η επίθεση που είχε σχεδιαστεί από το Μαξίμου κατά του κ. Μητσοτάκη περί υποκριτικής στάσης στο Σκοπιανό, με το επιχείρημα ότι ανεξάρτητα από το τι έλεγε δημοσίως χρησιμοποίησε όλα τα όπλα που είχε για να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως η πρόταση μομφής.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα ότι αν η Ν.Δ. χρησιμοποιήσει το όπλο της πρότασης μομφής και η κυβέρνηση υπερβεί το εμπόδιο τότε δεν έχει δικαίωμα η αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει νέα πρόταση πριν περάσουν έξι μήνες, η απάντηση που δίνει η Πειραιώς είναι ότι μέχρι τότε θα έχουν γίνει εκλογές ή θα είμαστε σε κανονική προεκλογική περίοδο. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι στη Ν.Δ. γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχουν τα «κουκιά» για να ρίξουν την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο, μόλις λίγες ημέρες μετά την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης. Το σκέπτονται όμως, και ενδεχομένως να το αποφασίσουν τις επόμενες ώρες, γνωρίζοντας ότι κάνουν ένα βήμα τακτικής για να εκθέσουν, «απομονώσουν» όπως είναι η λέξη που χρησιμοποιούν, ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση από την μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης που είναι απέναντι από τη Συμφωνία των Πρεσπών και να εκθέσουν βεβαίως και τους «πρόθυμους» βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσουν για δεύτερη φορά ψήφο στην κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η παράμετρος «Πάνος Καμμένος»

Το Μαξίμου παρακολουθεί με αγωνία και τις κινήσεις του Πάνου Καμμένου, εντός και εκτός Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες σκέπτονται να στηρίξουν τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει αγωγή και μήνυση εις βάρος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, αν ο κ. Καμμένος συνεχίσει να επιτίθεται εναντίον του είτε σε πολιτικό, είτε σε δικαστικό επίπεδο.

Ως προειδοποιητική βολή, εκλαμβάνεται η φράση του θερμού υποστηρικτή της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ Νίκου Παππά ότι «ο τέως εταίρος αντιδρά σπασμωδικά στην παρούσα φάση και αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα απαντήσουμε». Στο Μαξίμου θεωρούν πως ο κ. Καμμένος κινείται στα όρια, κλιμακώνει τις επιθέσεις του, αν και όπως επισημαίνουν, κρατά τον κ. Τσίπρα εκτός του κάδρου των επιθέσεών του. Παρακολουθούν όμως και τις κινήσεις του κ. Καμμένου εκτός Βουλής, καθώς θέλουν τους ΑΝΕΛ στην επόμενη Βουλή διότι υπολογίζουν πως το ποσοστό που θα πάρουν, θα το κόψουν από τη Νέα Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, από τη μία βλέπουν με καλό μάτι τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο κ. Καμμένος στο γραφείο του στη Βουλή με τον Τ. Μπαλτάκο για ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία τους.