Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού τον πλήρη κατάλογο των 2.330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που εξαιρέθηκαν από το «Υπερταμείο» με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του ΚΥΣΟΙΠ και βρίσκεται αναρτημένος στο site του υπουργείου.
Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού τον πλήρη κατάλογο των 2.330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που εξαιρέθηκαν από το «Υπερταμείο» με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του ΚΥΣΟΙΠ και βρίσκεται αναρτημένος στο site του υπουργείου.
Ο πλήρης κατάλογος των 2.330 ακινήτων
Κάποια από τα «άγνωστα» που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο είναι ενδεικτικά, το ευρύτερο τοπίο των Δελφών, το Τελωνείο Ερμούπολης, το Ωδείο Καλαμάτας και πολλά άλλα αρχαία και νεότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να δώσουμε στην δημοσιότητα τον κατάλογο, έπρεπε όμως να σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει αποφάσεων» δήλωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στη συνέντευξη Τύπου, μία ημέρα μετά την έκδοση ΦΕΚ με την οποία εξαιρούνται τα ακίνητα του ΥΠΠΟ από την ΕΕΣΥΠ («Υπερταμείο»). Στο μεταξύ το ΥΠΠΟ έχει ήδη ετοιμάσει μία επιπλέον νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή «για τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας μνημείων ανεξαρτήτως χρονολόγησης». Την διασφάλιση δηλαδή εκτός συναλλαγής και των νεοτέρων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που χρονολογούνται μετά το 1453 μ.Χ., είναι κτήσης Δημοσίου ακόμα και στην περίπτωση που ανήκουν σε ιδιώτη (π.χ αρχοντικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας). Όσο για τα μνημεία, τα Μουσεία, τους χώρους που έχει αποκτήσει το ΥΠΠΟ με διαδικασίες απευθείας εξαγοράς, απαλλοτρίωσης ή και από κληροδοτήματα και τα διαχειρίζεται για τον δημόσιο σκοπό της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, και αυτά προφανώς αποτελούν δημόσια περιουσία του Δημοσίου, άρα είναι εκτός συναλλαγής και εμπίπτουν στην τροπολογία.
«Για όσους μας αμφισβήτησαν με ερωτήσεις τους στη Βουλή και με διάφορους τρόπους, πιστεύω» είπε η κα Ζορμπά« ότι τώρα είναι και η πρόκληση να ψηφίσουν την τροπολογία στο νομοσχέδιο ώστε να δείξουν έμπρακτα ότι έχουν κάνει λάθος».
Η εξαίρεση των 2330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι πάρα πολύ ισχυρή, δεν τίθεται θέμα διαχείρισης εφόσον είναι στην πλήρη κυριότητα του Δημοσίου, τόνισαν στη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής και η Γ.Γ του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη.
Πώς προκλήθηκε η όλη αναστάτωση με τα 2330 ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που μεταβιβάστηκαν στην ΕΕΣΥΠ με εξαίρεση; Η αιτία , σύμφωνα με τον Κ. Στρατή βρίσκεται στις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση στο εθνικό κτηματολόγιο. «Για ακίνητα όπως ο Λευκός Πύργος η μόνη πληροφορία που υπήρχε στο εθνικό κτηματολόγιο ήταν ότι πρόκειται για μια ακάλυπτη έκταση κυριότητας του ελληνικού δημοσίου» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτισμού.«Αυτές οι εγγραφές στο εθνικό κτηματολόγιο έχουν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη δεκαετία, σε μια εποχή που είχε ανακοινωθεί η πρόοδος και η ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου ...που ακόμα δεν έχουμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το έργο της ταύτισης των Κωδικών Αριθμών Eθνικού Kτηματολογίου (ΚΑΕΚ) ολοκλήρωσαν οι υπηρεσίες και αρμόδιες εφορείες του υπουργείου Πολιτισμού μέσα σε 20 ημέρες, χρόνο ρεκόρ. «Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι αλλά οι οποίοι εξαιρούνται, ζητήσαμε επειγόντως από τον γ. γ Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών και μας εκχώρησε όλα αυτά τα 10119 ακίνητα μαζί με τα πληροφορικά δεδομένα και το απόσπασμα από την google για την τοποθεσία τους. Μέσα σε περίπου είκοσι μέρες ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες μας και μετά από κάποιες διορθώσεις η λίστα κατέληξε στα 2330.Το ολοκληρώσαμε ταχύτατα πολύ καλά και σωστά. Δύσκολο εγχείρημα με τις Κασσάνδρες να λένε ότι δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Τραυματική εμπειρία, δεν το κρύβω, για μένα να βλέπω μνημεία στον κατάλογο του Υπερταμείου ως εξαιρέσεις βέβαια. Κι αυτό γιατί στο παρελθόν έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ» είπε η κα Βλαζάκη.
Μιλώντας εφ όλης της ύλης για την προστασία αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς και την προσπάθεια στο εξής για καθολική εξαίρεση των ακινήτων η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε και στα 72 χιλιάδες κρατικά ακίνητα που μεταβιβάστηκαν το 2011 στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ): «Υπάρχει ένας σκελετός στο ντουλάπι και είναι θέμα χρόνου να τον αποκαλύψουμε» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού ενώ ο Κώστας Στρατής υπενθύμισε ότι το κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας που στεγάζει το ΥΠΠΟ είναι από τα 28 ακίνητα του δημοσίου που πέρασαν «εν μια νυκτί» στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο προχώρησε στην εκποίηση τους και το ελληνικό δημόσιο το επανοικιάζει με δυσμενέστατους όρους, υψηλότατο ενοίκιο, και μάλιστα επιβαρύνεται με όλα τα έξοδα συντήρησης.