Πολιτιστικά
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2006 20:20

Αυτοψίες στα μνημεία της Ζακύνθου μετά τους σεισμούς

Μετά από αυτοψίες που πραγματοποίησε η 20ή Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στα μνημεία της Ζακύνθου, κατόπιν αλλεπάλληλων ισχυρών σεισμικών δονήσεων, διαπιστώθηκε ότι οι ζημίες που έχουν προκληθεί είναι μικρής σχετικά έκτασης.

Μουσείο Ζακύνθου: Παρατηρήθηκαν μικρές ρωγμές στην τοιχοποιία. Παρατηρήθηκαν επίσης αποκολλήσεις των γλυπτών από τις βάσεις τους στην αίθουσα που στεγάζει ένα σύνολο γλυπτών μεσοβυζαντινής κυρίως περιόδου, ενώ σε μια περίπτωση κατέπεσε ένα γλυπτό από το οποίο έσπασε μόνο η λίθινη βάση του. Επίσης, στην αποθήκη των εικόνων στο ισόγειο του Μουσείου, κάποιες από τις εικόνες που είναι αναρτημένες σε συρόμενα μεταλλικά πλαίσια με πλέγμα κατέπεσαν, χωρίς να προκληθούν βλάβες στη ζωγραφική επιφάνεια.

Κάστρο Ζακύνθου: Παρατηρήθηκαν μικρής έκτασης καταρρεύσεις της τοιχοποιίας σε τμήματα των τειχών, αλλά και των μνημείων του Κάστρου, με σημαντικότερη την πτώση ανάγλυφων δομών από τη νότια πύλη. Μικρές κατολισθήσεις παρατηρήθηκαν, επίσης, στα ευάλωτα πρανή της βορειοανατολικής πλευράς του λόφου του Κάστρου, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος κατάρρευσης του προμαχώνα Minotto να είναι άμεσος. Διαπιστώθηκε, επίσης, η επιδείνωση όλων των βλαβών στα υφιστάμενα κτίσματα, όπως η διεύρυνση της κάθετης ρωγμής στη μεγάλη ενετική πυριτιδαποθήκη και των ρωγμών στα κελιά των ενετικών φυλακών.

Μνημεία: Στη διατηρούμενη βάση του κωδωνοστασίου του Ι.Ν. του Εσταυρωμένου, στην πόλη της Ζακύνθου, προκλήθηκε μικρή μετατόπιση του θυρώματος και μερική αποσύνθεση της τοιχοποιίας.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι έχουν προκληθεί ζημίες στο κωδωνοστάσιο του Ι.Ν. της Παναγίας της Κεριώτισσας στο Δ.Δ. Κερίου.

Μικρής έκτασης καταρρεύσεις διαπιστώθηκαν στα σωζόμενα ερείπια του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα στο Δ.Δ. Αργασίου.

Λόγω του πλήθους των μνημείων της μεταβυζαντινής κυρίως περιόδου στο νησί, και της παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας, οι αυτοψίες θα συνεχιστούν.

Από την Κεφαλονιά και το νησί των Στροφάδων δεν έχουν αναφερθεί ζημίες.