Πολιτική
Παρασκευή, 14 Απριλίου 2006 18:00

Σταθμός μεταφοράς των αρχαίων η βίλα στη Σχοινούσα

Αλλα είκοσι μαρμάρινα αρχαία αντικείμενα -μετά τα 37 κατά τη χθεσινή έφοδο της Αστυνομίας- βρέθηκαν σήμερα από τις έρευνες της Ασφάλειας στην πολυτελή βίλα της Σχοινούσας http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/04/14/1178410.htm .

Όπως έγινε γνωστό, μετά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η καταγραφή των αντικειμένων την οποία ανέλαβαν ο κ. Παναγιώτης Χατζηδάκις της ΚΑ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ο κ. Χρήστος Τσιρωγιάννης της Εφορείας Αρχαιοπωλών και Ιδιωτικών Συλλογών.

Εκείνο που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους αρμόδιους του υπουργείου Πολιτισμού και τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής ήταν ένας ναός του Αγίου Βασιλείου που είναι στον προαύλιο χώρο της έπαυλης.

Όπως διαπίστωσαν Βυζαντινολόγοι, ο ναός είναι χτισμένος με υλικά από παλιό βυζαντινό ναό και σπάνια αρχαία αντικείμενα, η προέλευση των οποίων παραμένει άγνωστη.

Τα είκοσι νέα αντικείμενα βρέθηκαν στο υπόγειο της πολυτελούς και αχανούς βίλας, που καλύπτει επιφάνεια περίπου 1.000 τ.μ. και ήταν τοποθετημένα υπό μορφή εκθεμάτων σε διάφορους χώρους.

Μεταξύ των γλυπτών που βρέθηκαν στο υπόγειο είναι και ένα μαρμάρινο ακέφαλο άγαλμα της Αφροδίτης που θεωρείται από τους αρχαιολόγους ως το πιο σημαντικό από τα ευρήματα και πιθανώς αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο έργου του Πραξιτέλη.

Πολλά από τα αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν συσκευασμένα μέσα σε κοντέινερς γι' αυτό οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα να προέρχονται από άλλες περιοχές ίσως της Ασίας και της Αφρικής. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η βίλα χρησιμοποιείτο ως σταθμός μεταφοράς των αρχαίων τα οποία προορίζονταν πιθανόν για το εξωτερικό.

Όπως διευκρινίστηκε πάντως από αξιωματικούς της αστυνομίας, αρκετά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν, φαίνεται πως είναι αγορασμένα νόμιμα σε δημοπρασίες από τους κατόχους, αλλά δεν έχουν δηλωθεί.

Ωστόσο, η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο πίσω από την υπόθεση αυτή να κρύβεται διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας στο οποίο εμπλέκονται πρόσωπα από την Ευρώπη και την Αμερική. Ειδικότερα πιθανολογούν ότι σχετίζεται με τις υποθέσεις που ερευνά ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης ο οποίος είχε μεταβεί τον περασμένο Νοέμβριο στη Ρώμη από όπου παρέλαβε φωτογραφίες με αρχαία που προέρχονται από λαθρανασκαφές.

Ο κ.Διώτης μετέβη στη Ρώμη με αφορμή τη δίκη της Μάριον Τρού, επιμελήτριας του Μουσείου Πολ Γκετί στο Λός Αντζελες, η οποία παραιτήθηκε μετά την κατηγορία που τις απήγγειλαν οι ιταλικές αρχές ότι αγόρασε αρχαία αντικείμενά τους εν γνώσει της ότι ήταν κλεμμένα. Ερευνα έγινε και από τις ελληνικές αρχές στο σπίτι που διατηρεί η Μάριον Τρου στην Πάρο όπου βρέθηκαν κάποια αρχαία αντικείμενα τα οποία δεν ήταν δηλωμένα.

Με αφορμή τα ευρήματα αυτά ο κ. Διώτης είχε εξετάσει τις προηγούμενες μέρες δύο άτομα και πιθανόν οι καταθέσεις τους να έχουν σχέση με την ανακάλυψη των αρχαίων στη βίλα της Σχοινούσας.

Η ένοικος της βίλας Δέσποινα Παπαδημητρίου, είναι αδελφή του εφοπλιστή Χρήστου Μιχαηλίδη ο οποίος σκοτώθηκε σε ατύχημα στη βίλα του το 1999. Ο Μιχαηλίδης είχε σχέσεις με τον έμπορο ειδών τέχνης Ρόμπινς Σάινς καθώς και με τη Μάριον Τρου.

Με αφορμή τη δίκη της Τρου στην Ιταλία είχαν βγει στο φως της δημοσιότητας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μετά το θάνατο του Μιχαηλίδη, το 2001, η οικογένειά του ξεκίνησε δικαστικό αγώνα εναντίον του Σάινς σε μια προσπάθεια να πάρει τα μισά από μεγάλο αριθμό αρχαίων που εκείνος κατείχε και σύμφωνα με ισχυρισμούς τους είχε αποκτήσει μαζί με τον θανόντα.

Σημειώνεται εξάλλου, ότι οι ελληνικές αρχές διεκδικούν από το Μουσείο «Γκετί» τέσσερα αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας που χρονολογούνται στον 3ο π.Χ. αιώνα και έχει υποβληθεί διπλωματικό αίτημα από τη χώρα μας εδώ και ένα χρόνο για την επιστροφή τους ως προϊόντων αρχαιοκαπηλίας.

Κατάλογος με τα αντικείμενα που βρέθηκαν σήμερα στη βίλα της Σχοινούσας αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ οι έρευνες για την υπόθεση θα διεξαχθούν σε βάθος και σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλες οι υποθέσεις και τα πρόσωπα που κατά καιρούς είχαν επαφές μεταξύ τους, σχετίζονται με αρχαιοκαπηλία.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων