Πολιτική
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 10:30

«151» και για τις Πρέσπες θέλει η κυβέρνηση για να αποφύγει πρόωρες εκλογές

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχει διασφαλισμένη την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυκτα και την στήριξη των «151» με τη συμβολή του Σπύρου Δανέλλη που διεγράφη χθες από το Ποτάμι, ωστόσο η οριστική αποφυγή των πρόωρων εκλογών  προϋποθέτει και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχει διασφαλισμένη την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυκτα και την στήριξη των «151» με τη συμβολή του Σπύρου Δανέλλη που διεγράφη χθες από το Ποτάμι, ωστόσο η οριστική αποφυγή των πρόωρων εκλογών  προϋποθέτει και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επανέλαβε χθες ότι η κυβέρνηση θεωρεί βάση κύρωσης της Συμφωνίας με τη «Βόρεια Μακεδονία» πλέον, τους «151» βουλευτές, διαψεύδοντας σενάρια σχετικής πλειοψηφίας επί των παρόντων, αν και το Σύνταγμα δίνει αυτή τη δυνατότητα στην κυβέρνηση. Ο στόχος του Μαξίμου είναι την επομένη των δύο κρίσιμων ψηφοφοριών, ο κ. Τσίπρας να μπορεί να μιλά για «καθαρή εντολή» και να μη συνεχιστούν οι κραδασμοί που ταλανίζουν την κυβέρνηση. Παράλληλα, ο κ. Βούτσης δήλωσε άγνοια, αλλά δεν διέψευσε σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει fast – track διαδικασίες για ψήφιση της συμφωνίας ως το Σάββατο, ώστε να προλάβει το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα. Περιέγραψε ωστόσο ως πιο πιθανό σενάριο την κατάθεση της συμφωνίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αύριο και την ψήφισή της από την Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη εβδομάδα.

Για να το πετύχει ο σχεδιασμός «νέα ψήφος εμπιστοσύνης και κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από «151» και αποφυγή πρόωρων εκλογών», την ίδια ώρα που καταγγέλλει πίεση σε βουλευτές για να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ασκεί μεγάλη πίεση κυρίως στο Ποτάμι και δευτερευόντως στο Κίνημα Αλλαγής, για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι τελικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης θα ψηφίσουν «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλες πληροφορίες θέλουν το Ποτάμι, μετά την ψήφο Δανέλλη υπέρ της κυβέρνησης, να σταθμίζει την ψήφο του και να προσανατολίζεται στο «παρών» ή την αποχή. Στο Μαξίμου αναμένουν τι θα κάνει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως.

Στο εσωτερικό του Ποταμιού επικρατεί αναβρασμός. Σήμερα γίνεται γνωστό ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος Γ. Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος πιέζουν τον Σταύρο Θεοδωράκη να ψηφίσει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, την ίδια ώρα που Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός είναι αρνητικοί. Σημαίνον ζήτημα για την ηγεσία του Ποταμιού είναι η στάση που θα αποφασιστεί να ακολουθηθεί και από τους πέντε εναπομείναντες βουλευτές, ώστε ο κ. Θεοδωράκης να απαντήσει και στα σενάρια διάλυσης του κόμματος.

Το Μαξίμου μετρά ότι σε περίπτωση που το Ποτάμι επιλέξει την αποχή ή το «παρών» η απόλυτη πλειοψηφία των «151» και στην Συμφωνία των Πρεσπών, δείχνει δύσκολη υπόθεση, καθώς αν το Ποτάμι απέχει η συμφωνία μπορεί να περάσει με 148 στους 295, αλλά αυτή δεν είναι η πλειοψηφία που έχει βάλει στόχο ο κ. Τσίπρας για να συνεχίσει.

«Είναι πολιτικό το θέμα, δεν είναι ανάγκη εκ του Συντάγματος, αλλά για να είναι ισχυρή η άποψη πρέπει να είναι 151. Υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ισχύος ως προς την ερμηνεία που θα μπορούσε να δώσει η αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να θέσει κανένας ζήτημα μη ισχύος της Συμφωνίας διεθνώς, αλλά καλό είναι για τη χώρα, τη Βουλή και την κυβέρνηση να υπάρχει μία σαφής πλειοψηφία και νομίζω ότι θα υπάρξει», είπε χθες βράδυ επ΄ αυτού ο πρόεδρος της Βουλής. Είναι σαφές ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα δεν γίνεται να περάσει με «αστερίσκους» από την Ολομέλεια και μετά να υπάρξει πολιτική σταθερότητα.