Οι ιδιωτικοποιήσεις με ρυθμούς χελώνας. Τα έσοδα «ασθμαίνοντας» προσεγγίζουν τον στόχο. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «μπλοκαρισμένο». Το πρωτογενές πλεόνασμα οριακά εντός «γραμμής». Πρωτίστως όμως οι επενδύσεις άφαντες, σε μια οικονομία που απεγνωσμένα αναζητά θέσεις εργασίας και σε μια αγορά που τρώει τις σάρκες της, μόνο από τα έτοιμα και τις αποταμιεύσεις, γράφει ο Γιώργος Κούρος.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Οι ιδιωτικοποιήσεις με ρυθμούς χελώνας. Τα έσοδα «ασθμαίνοντας» προσεγγίζουν τον στόχο. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «μπλοκαρισμένο». Το πρωτογενές πλεόνασμα οριακά εντός «γραμμής». Πρωτίστως όμως οι επενδύσεις άφαντες, σε μια οικονομία που απεγνωσμένα αναζητά θέσεις εργασίας και σε μια αγορά που τρώει τις σάρκες της, μόνο από τα έτοιμα και τις αποταμιεύσεις.
Όσον αφορά δε την καθημερινότητα, τα νοικοκυριά έχουν «στεγνώσει», καθώς οι περίπου μισοί Έλληνες, 4,3 εκατομμύρια πολίτες, έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι φορολογούμενοι χρωστούν περισσότερα από 104 δισ. ευρώ στην εφορία, εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι προσαυξήσεις το ποσό υπερβαίνει κατά πολύ τα 182 δισ. ευρώ, ενώ σε περισσότερους από 1,5 εκατ. φορολογούμενους επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων.
Τα ανωτέρω στοιχεία περιγράφουν συνοπτικά, αλλά ανάγλυφα την πραγματική εικόνα της οικονομίας. Μιας οικονομίας η οποία, έπειτα από οκτώ χρόνια μνημονίων και πολύ σκληρής λιτότητας, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Να βγει στο ξέφωτο.
Σίγουρα όμως όχι στον δρόμο των εκλογών. Γιατί κακά τα ψέματα. Η κυβέρνηση σήμερα, εκτός απροόπτου, θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Όμως η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει. Και είναι πολύ επικίνδυνο πλέον η οικονομία να καταντήσει πολύ σύντομα και πάλι… «κουρελού».
Γιατί ποια θα είναι τα μηνύματα προς τις αγορές; Οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, ακόμη και σήμερα δεν την εμπιστεύονται, όπως πιστοποιείται από την εικόνα των επιτοκίων.
Πώς λοιπόν οι αγορές θα λάβουν τα προεκλογικά μηνύματα; Έχει αναλογιστεί κανείς; Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θέλει ψήφο εμπιστοσύνης για καθαρές λύσεις. Για να προχωρήσει κυρίως σε θετικά για την κοινωνία νομοσχέδια. Σε απλή γλώσσα παροχές.
Πώς θα αποκωδικοποιήσουν την «καθαρή» αυτή λύση οι αγορές και οι επενδυτές; Το ερώτημα φυσικά ρητορικό. Αφού όλοι γνωρίζουμε την απάντηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επανειλημμένως έχει χτυπήσει το καμπανάκι.
«Μόλις είμαστε μόνοι μας, οι αγορές θα ακολουθήσουν σκληρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε», είχε τονίσει λίγο πριν από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, για να προσθέσει την ίδια περίοδο: «(σ.σ.: Οι επενδυτές) θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις οικονομικές πολιτικές. Αν αισθανθούν πως οπισθοδρομούμε, θα φύγουν. Αν αισθανθούν πως τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία». Αλλά εμείς πάμε σαν… άλλοτε.