Βαριά ήττα -όπως άλλωστε αναμενόταν και παρά την αναβολή της ψηφοφορίας για έναν μήνα- γνώρισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με το βρετανικό κοινοβούλιο να καταψηφίζει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Μόλις 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, ενώ 432 την καταψήφισαν. Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και ενώ τα επόμενα βήματα της βρετανικής κυβέρνησης παραμένουν ασαφή, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής.
Βαριά ήττα -όπως άλλωστε αναμενόταν και παρά την αναβολή της ψηφοφορίας για έναν μήνα- γνώρισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με το βρετανικό κοινοβούλιο να καταψηφίζει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Μόλις 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, ενώ 432 την καταψήφισαν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα κυβερνώντος κόμματος στο βρετανικό κοινοβούλιο από τη δεκαετία του 1920, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ.
Στην πρώτη της δήλωση, η κ. Μέι είπε ότι «το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει», ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει αν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την Ε.Ε. Επεσήμανε, δε, πως πρέπει να επιβεβαιωθεί εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τονίζοντας πως σε αυτήν την περίπτωση, η ίδια θα συναντηθεί με τους εταίρους.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και ενώ τα επόμενα βήματα της βρετανικής κυβέρνησης παραμένουν ασαφή, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού, η οποία θα συζητηθεί την Τετάρτη. «Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Κατά τον κ. Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η κ. Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την Ε.Ε.
Δεν προτίθεται να παραιτηθεί η Μέι - Ζητούν εκλογές οι εργατικοί
Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ούτε και να μεταβεί άμεσα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα υπάρξει κάποια επικοινωνία με την ευρωπαϊκή ηγεσία εντός των επόμενων ημερών. Κατά τον εκπρόσωπο -τον οποίο επικαλείται το Reuters- δεν σχεδιάζεται επίσης να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, καθώς θα συζητείται στο κοινοβούλιο η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού.
Κατά τη Ντάουνινγκ Στριτ, αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, έχει στη διάθεσή της 14 ημερολογιακές ημέρες για να προσπαθήσει να την ανακτήσει. Ο εκπρόσωπος της κ. Μέι ωστόσο πιστεύει ότι η πρωθυουργός χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, καθώς τόσο το ιρλανδικό κόμμα DUP όσο και οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers του κόμματός της δηλώνουν ότι θα την στηρίξουν.
Ο εκπρόσωπος τόνισε επιπλέον ότι η κ. Μέι είναι επικεντρωμένη στην επιτυχή ολοκλήρωση του Brexit και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αποχώρηση από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου. Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία.
Εκπρόσωπος των Εργατικών επέμεινε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει στην άκρη, τονίζοντας ότι πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές.
Στο μεταξύ, ομάδα Συντηρητικών βουλευτών που τάσσονται υπέρ του Brexit προτείνει να συναφθεί μια συμφωνία εμπορίου με τις Βρυξέλλες ή να προχωρήσει το «διαζύγιο» με βάση τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Θα προσφέρουμε στην Ε.Ε. μια καλύτερη συμφωνία και θα είμαστε έτοιμοι να εμπορευτούμε με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ με την Ε.Ε., αν την αρνηθούν οι Βρυξέλλες», δήλωσε ο βουλευτής Στιβ Μπέικερ.
Από την πλευρά της, η Αρλίν Φόστερ, ηγέτιδα του μικρού, βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, διαμήνυσε ότι η κ. Μέι πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιδιώξει θεμελιώδεις αλλαγές στη συμφωνία.
Γιούνκερ προς Βρετανία: Ξεκαθαρίστε τις προθέσεις σας, ο χρόνος σχεδόν τελείωσε
Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του όσο το δυνατόν συντομότερα κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας μέσω Twitter τη λύπη του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας για το Brexit. «Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ. Παράλληλα, σε δήλωσή του προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για ένα «άτακτο» Brexit έχει πλέον αυξηθεί, ενώ διαμήνυσε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ε.Ε. είναι πλήρως προετοιμασμένη.
Στο μεταξύ, ο κ. Γιούνκερ επέστρεψε νωρίτερα του αναμενομένου στις Βρυξέλλες από το Στρασβούργο, προκειμένου να χειριστεί ζητήματα που σχετίζονται με το Brexit, όπως ανέφερε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Είναι σημαντικό να είναι διαθέσιμος και να εργαστεί στις Βρυξέλλες κατά τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε.
«Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;», ανέφερε από την πλευρά του, μέσω Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του κ. Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. των «27» θα παραμείνει ενωμένη προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές που προκαλεί το «διαζύγιο» Βρυξελλών - Λονδίνου, συνεχίζοντας πάντως να προετοιμάζεται και για το ενδχόμενο «σκληρού» Brexit.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Βρετανία θα είναι η «μεγαλύτερη χαμένη» αν προχωρήσει σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε ότι η συμφωνία για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης. «Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης», έγραψε στο Twitter.
Το Λουξεμβούργο εντείνει τις προετοιμασίες του για να αντιμετωπίσει μια «χαοτική» έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ξαβιέ Μπετέλ. «Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο και ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε», έγραψε στο Twitter και πρόσθεσε: «Οι εσωτερικές προετοιμασίες μας για να περιορίσουμε τη ζημιά στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας θα προχωρήσουν ολοταχώς».
Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, σκοπεύει να προωθήσει προς ψήφιση ένα «μέγα» νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα, εφόσον υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το υπουργικό συμβούλιο άρχισε να συζητά το σχέδιο αυτό τον περασμένο μήνα. «Φυσικά δεν θέλουμε να χρειαστεί να το κάνουμε, κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και θα εργαστούμε για το αποφύγουμε», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σάιμον Κόβενι.
Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ένα από τα σενάρια της επόμενης ημέρας θέλουν την κ. Μέι να ζητεί παράταση λίγων ημερών, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες σημεία της συμφωνίας. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λίγες θεωρούνται οι πιθανότητες νέου δημοψηφίσματος, ενώ στο «τραπέζι» παραμένει και το ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit.
Την ώρα της ψηφοφορίας, έξω από το κοινοβούλιο υποστηρικτές των κινημάτων Leave και Remain διαδήλωσαν με «κοινό αίτημα» την καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπέρκλεϊ αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη με ηγέτες επιχειρήσεων μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters