Εκτενείς είναι σήμερα οι αναφορές τόσο του βελγικού όσο και του εξειδικευμένου στα ευρωπαϊκά θέματα Τύπου στην αποχώρηση του Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, όπως και στο τι μέλλει γενέσθαι με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Εκτενείς είναι σήμερα οι αναφορές τόσο του βελγικού όσο και του εξειδικευμένου στα ευρωπαϊκά θέματα Τύπου στην αποχώρηση του Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, όπως και στο τι μέλλει γενέσθαι με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «De Standaard» σε ανάλυση υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία προκαλεί την πτώση της ελληνικής κυβέρνησης», μιλάει για μια «κρίσιμη εβδομάδα» που έχει μπροστά του ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας προκειμένου να καταφέρει να «περάσει» την «ιστορική», όπως τη χαρακτηρίζει, Συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Από την πλευρά της η «De Morgen» σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα αποχωρεί διαμαρτυρόμενος για το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”» αναφέρεται στην παραίτηση του Π. Καμμένου και διερωτάται για τις επιπτώσεις τόσο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και σε ό,τι αφορά την ίδια την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα που διατρέχει τον κίνδυνο «να χάσει τη δεδηλωμένη».
Σημειώνεται ειδικότερα ότι ο Π. Καμμένος αναγκάστηκε να διαχωρίσει τη θέση του από τον Τσίπρα από τη στιγμή που το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία προβλέπει για την ΠΓΔΜ το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Επισημαίνεται ότι ανέκαθεν ο κ. Καμμένος εναντιωνόταν στη χρήση από τη γειτονική χώρα του όρου «Μακεδονία» σε οποιοδήποτε μορφή, αλλά η αποχώρησή του από την κυβέρνηση προκαλεί πολλά προβλήματα στον Έλληνα πρωθυπουργό που διατηρεί μια ισχνή πλειοψηφία 151 εδρών στη Βουλή.
Άλλο ρεπορτάζ που φιλοξενεί η ίδια εφημερίδα υπό τον τίτλο «Η ελληνική κυβέρνηση κλυδωνίζεται καθώς φουντώνουν οι αντιδράσεις για το όνομα “Μακεδονία”» επικεντρώνεται στην »επόμενη μέρα» για την ελληνική κυβέρνηση ύστερα από την αποχώρηση του Π. Καμμένου, με την εφημερίδα να διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός θα αναζητήσει τη βοήθεια ανεξάρτητων κεντροαριστερών βουλευτών, προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να επιβιώσει πολιτικά η κυβέρνησή του.
Στην αποχώρηση του Π. Καμμένου αναφέρεται και δημοσίευμα που αναρτήθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της «De Tijd» υπό τον τίτλο «Κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα». Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», το οποίο όμως απορρίπτουν κατηγορηματικά όλα τα εθνικιστικά κόμματα στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων και οι ΑΝΕΛ.
Ως προς τον εξειδικευμένο στα ευρωπαϊκά ζητήματα Τύπο, το Euractiv αναφέρει ότι η επικύρωση της συμφωνίας από την ΠΓΔΜ προκάλεσε κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα, καθώς ο ηγέτης των ΑΝΕΛ απέσυρε την στήριξή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αναφέρεται πως σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο κ. Τσίπρας δεν θέλει η Ελλάδα να αποτελέσει εμπόδιο στο ευρωατλαντικό μέλλον της ΠΓΔΜ και ότι τα γεωπολιτικά διακυβεύματα της ελληνικής επικύρωσης είναι πολλά. Το Euractiv θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα κυβερνητικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Τέλος το «Politico» σε δημοσίευμα με τίτλο «Ελληνική κρίση-(Νοτιο-)Μακεδονικές αναταράξεις» αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ελλάδα με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό και την επικείμενη ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σημειώνεται ότι όλα τα μάτια είναι τώρα στην Ελλάδα και στο εάν ο Τσίπρας θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία για την έγκριση της συμφωνίας που θα οδηγήσει στη μετονομασία της γείτονος σε «Βόρεια Μακεδονία».
Πηγή: ΑΜΠΕ