Αθλητικά
Τρίτη, 18 Απριλίου 2006 13:59

Τζόλε: «Είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα»

«Είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό». Aυτό τονίζει ο ηγέτης του Πρωταθλητή Ελλάδος Ολυμπιακού, Πρέντραγκ Τζόρζεβιτς, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Goal.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Τζόλε:

-¶λλο ένα πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό, άλλη μια επιτυχία για σένα.

«Είναι ό,τι καλύτερο για τον Ολυμπιακό και για μένα. Είμαι δέκα χρόνια στην ομάδα και έχω κατακτήσει εννιά πρωταθλήματα. Είναι μεγάλη η χαρά, μου ικανοποιεί τις επιλογές που έχω κάνει».

- Περίμενες φεύγοντας πριν από δέκα χρόνια από τον Πανηλειακό όλες αυτές τις επιτυχίες στον Ολυμπιακό;

«Δεν μπορώ να πω πως το περίμενα. Περίμενα μια καλή πορεία, λογικά πράγματα. Αλλά να γευτώ τόσες επιτυχίες, κακά τα ψέματα, δεν το περίμενα. Ειδικά τα επτά συνεχόμενα είναι δύσκολο να το σκεφτείς. Ήρθα στον Ολυμπιακό σε μια στιγμή που προερχόταν από πολύ δύσκολη εποχή. Ένας λόγος που επέλεξα τον Ολυμπιακό ήταν πως έβλεπα ότι ξεκινάει κάτι καινούργιο. Ότι θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή για να αλλάξουν τα πράγματα. Έβλεπα ένα νέο ξεκίνημα».

- Το φετινό πρωτάθλημα ήρθε πολύ εύκολα, ίσως πιο εύκολα από όλα τα προηγούμενα. Το περίμενες;

«Δεν το περίμενα τόσα εύκολα. Περίμενα λίγο καλύτερους τους αντίπαλους. Και ο Παναθηναϊκός ενισχύθηκε και η ΑΕΚ έκανε κάποιες μεταγραφές σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά. Από εκεί και πέρα, φέτος περίμεναν κάτι παραπάνω, όμως, πιστεύω πως η προηγούμενη χρονιά ήταν καλύτερη για την ΑΕΚ. Αυτά, βέβαια, είναι δικά τους, όμως θέλω να πω πως γενικότερα περίμενα μεγαλύτερη πίεση. Ξεφύγαμε αρκετά από την αρχή και έτσι στη συνέχεια ήταν πολύ δύσκολα για τους άλλους να καλύψουν 12 ή 9 βαθμούς διαφορά».

- Ποια ήταν τα «κλειδιά» της φετινής κατάκτησης του πρωταθλήματος;

«Μεγάλη σημασία έπαιξε το τέσσερα στα τέσσερα στα ντέρμπι. Ήραν μεγάλη υπόθεση. Αυτό ήταν ένα προβάδισμα, όμως, έπαιξε ρόλο και η σταθερότητα που είχε η ομάδα πετυχαίνοντας 16 συνεχόμενες νίκες, όπου κάναμε ακόμη μεγαλύτερη τη διαφορά. Και βέβαια πολύ σημαντικό το ότι δεν είχαμε τιμωρίες. Παίξαμε με κόσμο που είναι πολύ σημαντικό. Είναι γνωστή η δύναμη του κόσμου μας. Μας βοηθάει πολύ. Είναι δύσκολα χωρίς τον κόσμο, όπως αναγκαστήκαμε να παίξουμε πέρσι».

- Ποιες ομάδες πιστεύεις πως έδειξαν κάτι καλό φέτος εκτός του Ολυμπιακού;

«Ο Ηρακλής στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος ήταν πάρα πολύ καλός, αλλά και η Καλαμαριά. Πάντως, τη Θεσσαλονίκη γενικότερα την περίμενα πιο δυνατή, γιατί έχουν δυνατότητες».

- Ποια είναι η διαφορά του Ολυμπιακού από τους αντιπάλους του;

«Είναι απλό. Είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό. Έχουμε την καλύτερη ομάδα, τον κόσμο, τον πρόεδρο, είμαστε το πιο οργανωμένο σωματείο, όλα μαζί. Με διαφορά είμαστε οι καλύτεροι».

- Μπορεί το πρωτάθλημα να ήρθε εύκολα, όμως, η αμφισβήτηση υπήρχε και πάλι.

«Όταν ο Ολυμπιακός αρχίζει να ξεφεύγει, προσπαθούν να μειώσουν την αξία του όλα αυτά τα δέκα χρόνια. Αμφισβήτηση υπάρχει όταν δεν έχεις δυνατότητες. Δεν υπάρχει άλλος λόγος, για αυτό το κάνουν. Τα DVD και η αμφισβήτηση άρχισαν όταν είχαμε ξεφύγει δέκα βαθμούς. Δεν το είδα το DVD και δεν με απασχολεί. Ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει, αλλά οι μεγάλες ομάδες δεν πρέπει να φτάνουν σε τέτοιες ενέργειες. Δεν θα τις έλεγα μίζερες, νομίζω ότι είναι φτηνά πράγματα. Τα κάνουν όλα όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό. Λένε για διαιτησία, ότι ευνοηθήκαμε. Δεν νομίζω, ειδικά τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, αυτό το πράγμα δεν υπάρχει. Εμείς που χάσαμε το πρωτάθλημα, πόσα DVD έπρεπε να βγάλουμε; Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό τότε στη Λεωφόρο έκρινε τον τίτλο από ένα λάθος. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν στημένο ή οτιδήποτε άλλο. Όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν στημένα, είναι βαριές κουβέντες».

- Διαιτητικό λάθη πάντως γίνονται στο πρωτάθλημα.

«Όταν ο Ολυμπιακός επιτίθεται 70-80% του αγώνα και βρίσκεται συνεχώς μέσα στην περιοχή, μπορούν να δημιουργηθούν φάσεις που θα γίνουν λάθη. Δεν λένε, όμως, πέρσι πόσα γκολ μας ακύρωσαν; Καθοριστικά γκολ, όταν το σκορ ήταν ρευστό. Δεν μπορείς να πεις ότι το ήθελαν και το έκαναν. Στην Ευρώπη γίνονται χειρότερα λάθη, όμως, κανείς δεν ασχολείται. Σκέψου να γίνονταν τέτοια λάθη σε ντέρμπι που θα έκρινε πρωτάθλημα. Δεν είναι δυνατόν, πάντως, να είναι πάντα οι διαιτητές η πέτρα του σκανδάλου. Κάνουν λάθη, αρκετές φορές πολλά, αλλά δεν μπορούν να τους φορτώνουν τα πάντα».

- Η ουσία, πάντως, είναι πως έχεις γίνει συλλέκτης τίτλων. Τελικά το επάγγελμα σου είναι ποδοσφαιριστής ή πρωταθλητής;

«Και τα δύο είμαι. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα, και ποδοσφαιριστής και πρωταθλητής. Αν δεν είχαμε αυτές τις επιτυχίες, θα έλεγα μόνο ποδοσφαιριστής».

- Πώς νιώθεις που απολαμβάνεις την αναγνώριση όλων των φιλάθλων, όχι μόνο αυτών του Ολυμπιακού;

«Μου δίνει ικανοποίηση και χαρά γι' αυτό που κάνω. Γενικώς, είμαι πολύ ικανοποιημένος από όλες τις πλευρές. Νομίζω ότι σε αυτό παίζει ρόλο ότι δεν έχω ανοίξει ποτέ «πόλεμο» με αντίπαλες ομάδες. Όχι γιατί δεν θέλω, απλά γιατί δεν προκάλεσα ποτέ, και οι πανηγυρισμοί ήταν για τον εαυτό μου και τον κόσμο, όχι για τους άλλους. Τους... προκάλεσα αγωνιστικά με τα γκολ, αλλά αυτά είναι η δουλειά μου. Αυτό είναι το σωστό».

- Πώς μπορεί ένας παίκτης που έχει κατακτήσει τα πάντα να παραμένει προσγειωμένος;

«Αυτό νομίζω ότι είναι στο χαρακτήρα. Είναι... επικίνδυνο εκεί που ξαφνικά δεν σε ήξερε κανείς, να σε ξέρει όλη η Ελλάδα. Είναι μεγάλη αλλαγή να σε χαιρετούν όλοι στο δρόμο. Αν δεν είσαι δυνατός χαρακτήρας, μπορεί να ξεφύγεις. Και αυτό κοστίζει. Πιστεύω ότι δούλεψα πολύ και θα συνεχίσω όσο παίζω ακόμη και όσο μπορώ να προσφέρω. Όταν δω ότι δεν θα μπορώ να δώσω αυτά που θέλω, δεν θα έχω πρόβλημα να σταματήσω».

- Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά στοιχεία του Tζόρτζεβιτς;

«Να κρίνω τον εαυτό μου... Πάντα κάνω αυτοκριτική, γιατί από τα λάθη μαθαίνεις. Νομίζω ότι η σταθερότητα και η δουλειά είναι βασικά ατού μου, από την άλλη δεν είμαι και τόσο καλός αμυντικά. Σημαντικό είναι να είσαι προσγειωμένος. Είναι εύκολο να φτάσεις στην κορυφή, το θέμα είναι να μείνεις εκεί. Γιατί η επιτυχία από την αποτυχία είναι πολύ κοντά. Πολύ πιο γρήγορα κατεβαίνεις απ' ότι ανεβαίνεις. Αυτό είναι και το στοιχείο του Ολυμπιακού. Πρέπει να φτάσεις, αλλά και να παραμείνεις».

- Στην αρχή της σεζόν ακούστηκαν πολλά για την αλλαγή του συστήματος της ομάδας. Σας δυσκόλεψε η αλλαγή στην ομάδα;

«Βιαστήκαμε να πούμε κάποια πράγματα. Όπως ότι δεν μας ταιριάζει το σύστημα κ.λ.π. γνωρίζοντας πως ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα χρόνια είχε ένα στυλ παιχνιδιού. Έπαιζε 4-4-2 ή 4-4-1-1, αυτό το γνωρίζαμε τόσα πολλά χρόνια, είχαμε προσαρμοστεί σε αυτό το σύστημα, γνώριζε ο καθένας τι πρέπει να κάνει. Με την αλλαγή του προπονητή ήρθε και εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Η συνήθεια είναι και περίεργο πράγμα. Είναι φυσιολογικό, όμως, δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί για να αλλάξουν όλα. Μας πήρε λίγο χρόνο και αυτό ίσως μας κόστισε στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα δεν μπορώ να πω το ίδιο, γιατί ο Ολυμπιακός έχει πολλούς μεγάλους παίκτες και μπορούσε να καλύψει αυτή την αλλαγή, σε αντίθεση βέβαια με την Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, μετά το Δεκέμβριο, Ιανουάριο η ομάδα άρχισε να ρολάρει καλύτερα, να στρώνει και να δείχνει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Πλέον, δεν έχουμε πρόβλημα».

-Πάντως, η θέση που αγωνίζεσαι με το νέο σύστημα σου ταιριάζει καλύτερα.

«Είναι λίγο διαφορετικό, στο 4-4-2 γύριζα πιο πίσω, τώρα είμαι πιο ψηλά, έχω ρόλο πιο επιθετικό, σχεδόν ίδιο με άλλες απαιτήσεις. Συνήθως χρειάζεται να είμαι πιο ψηλά, να είμαι πιο επιθετικός. Προσαρμόστηκα και εγώ όπως και όλοι οι άλλοι και νομίζω ότι τα αποτελέσματα τα λένε όλα».

- Φαντάζομαι πως ήδη έχεις ξεκινήσει εντατικό πρόγραμμα με βάρη για τις υποχρεώσεις του Μαΐου.

«Κάνω βάρη, ειδικά το Μάιο φορτώνω για κούπα και μετά... παραλία (γέλια), φέτος, βέβαια, έχω το Μουντιάλ. Είπαμε, η συνήθεια είναι κακό πράγμα. Όσο πλησιάζει το τέλος της χρονιάς, χρειάζονται τα βάρη, γιατί κάθε χρόνο η κούπα είναι πιο βαριά».

- Υπάρχει, άλλωστε, και ο τελικός του Κυπέλλου, όπου είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κάνεις... υπερωρίες.

«Ο τελικός είναι τελείως διαφορετικό παιχνίδι από τους αγώνες πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Δεν μπορείς να ξέρεις σε τι μέρα μπορεί να βρεθείς. Με βάση τα όσα έχουμε δείξει, χωρίς να θέλω να προσβάλω την ΑΕΚ, είμαστε καλύτεροι. Ο Ολυμπιακός δεν έχει να φοβάται τον τίτλο του φαβορί. Έχει πολλούς έμπειρους παίκτες, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια ζούνε σε κατάσταση πίεσης, γνωρίζοντας ότι είναι φαβορί, οπότε δεν θα μας δημιουργήσει άγχος. Ξέρουμε πώς θα πάμε το παιχνίδι εκεί που θέλουμε. Έχουμε μονάδες που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του αγώνα. Πάντως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά. Δέκα χρόνια ζούμε ως φαβορί, κάποιες στιγμές μας κόστισε, αλλά είναι και αυτό μέσα στο πρόγραμμα».

- Υπάρχει η άποψη πως ο Ολυμπιακός της νέας σεζόν θα επηρεαστεί από τον ερχομό αρκετών ξένων παικτών. Ποια είναι η γνώμη σου;

«Ο Ολυμπιακός έχει ελληνικό κορμό. Νικοπολίδης, Ανατολάκης, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Στολτίδης, Καφές, Οκκάς, Κωνσταντίνου. Όλοι αυτοί θα είναι και του χρόνου. Με αυτόν τον κορμό παίζεις. Ο Ολυμπιακός παίρνει κάποιους παίκτες να καλύψει κάποια κενά και ίσως να δώσουν άλλη νοοτροπία στην ομάδα. Σίγουρα ίσως για πρώτη φορά θα υπάρχουν τόσοι πολλοί ξένοι, εγώ δεν θυμάμαι άλλη φορά, αλλά η ομάδα θα συνεχίσει να είναι βασισμένη σε Έλληνες. Πάνω σε αυτό τον κορμό θα προσαρμοστούν και οι ξένοι. Δεν θα επηρεάσει την ταυτότητα της ομάδας. Τώρα σε δύο χρόνια δεν μπορώ να ξέρω».

- Η βοήθεια του προέδρου ήταν τεράστια και φέτος στην ομάδα. Πόσο σημαντικό είναι να ξέρεις ότι είναι πάπα δίπλα σας;

«Τόσα χρόνια τον ζω τον πρόεδρο, πάντα ήταν κοντά στην ομάδα. Απλά φέτος υπήρχαν κάποια έξτρα κίνητρα που έκαναν ακόμη πιο μεγάλη τη θέληση, όχι ότι δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά νομίζω ότι δείχνει πόσο αγαπάει την ομάδα. Ζει το παιχνίδι, θέλει την κορυφή. Ότι και να πεις είναι λίγο».

- Ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή της «ερυθρόλευκης» καριέρας σου;

«Χειρότερη είναι η προπέρσινη χρονιά χωρίς τίτλο. Πρωτόγνωρη εμπειρία. Μετά από επτά χρόνια είχα συνηθίσει. Τελείωσε η χρονιά και δεν είχε σηκώσει η ομάδα ούτε ένα κύπελλο. Πολύ άσχημη αίσθηση, μου κακοφάνηκε πολύ. Μου χτύπησε πολύ άσχημα, είχα συνηθίσει. Τα καλά είναι όλα τα εννιά χρόνια πρωταθλήματος. Η περσινή χρονιά, πάντως, δεν περιγράφεται. Αυτό που ζήσαμε... Να είσαι πρώτος, να είσαι τρίτος, να τα χάνεις όλα και ξαφνικά σε τέσσερις μέρες να γυρνούν πάλι όλα. θα μου μείνει πολύ έντονα στην καρδιά μου. Είχε από όλα. Τα έζησα όλα. Δεν υπάρχουν λόγια».

- Συγκρίνοντας Μπάγεβιτς με Σόλιντ ποιο είναι το αποτέλεσμα;

«Δεν μπορείς να κάνεις σύγκριση Σόλιντ -Μπάγεβιτς. Τον Μπάγεβιτς τον ξέρουμε 25 χρόνια, τον Σόλιντ έξι μήνες. Ο Μπάγεβιτς έχει μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα, σε όλες τις ομάδες που δούλευε, ο Σόλιντ είναι καινούργιος στην Ελλάδα. Ξεκίνησε καλά την πρώτη χρονιά, αλλά θα ήταν λάθος να τους συγκρίνω. Δεν αποφεύγω την ερώτηση. Όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα».

- Πόσα χρόνια ακόμη σκοπεύεις να είσαι ο ηγέτης του Ολυμπιακού;

«Έχω συμβόλαιο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα, άλλον ένα χρόνο; Δεν ξέρω, είναι δύσκολο να πω από τώρα. Δεν είμαι της άποψης να φθάσεις στο σημείο να σε παρακαλάνε να σταματήσεις. Νιώθω πάντως πως όσο μεγαλώνω γίνομαι καλύτερος. Μεγαλώνοντας παίζεις περισσότερο με το μυαλό. θέλω να σταματήσω σε ένα σημείο που να είναι καλά για όλους να σταματήσω. Βλέποντας και κάνοντας, άλλον ένα χρόνο από το συμβόλαιο...».

-Πιστεύεις ότι υπάρχει διάδοχος σου; Πολλοί λένε για τον Λαγό.

«Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να προσφέρουν. Όμως δεν θα φωτογράφιζα κάποιον παίκτη ως διάδοχο, θα βρεθούν, αλλά πιστεύω πως κάθε παίκτης έχει δική του προσωπικότητα και δικό του στυλ παιχνιδιού. Κανείς παίκτης δεν μοιάζει απόλυτα | με κάποιον άλλον. Τον Λαγό δεν πρέπει να τον φορτώνει κανείς, είναι μικρός, έχει προσόντα, αυτό είναι σημαντικό, από εκεί και πέρα δεν ξέρω και τι επιλογές θέλει να κάνει. Είναι πολλά πράγματα, αλλά δεν θα ήθελα να τον «φωτογραφίσω».

- Πολύς λόγος γίνεται και για τους πρώην «πράσινους», όπως ο Κυργιάκος, με τον κόσμο να εκφράζει την αντίθεση του.

«Αυτές είναι απόψεις του κόσμου στις οποίες δεν μπορώ να επέμβω. Ο Κυργιάκος για παράδειγμα είχε ένα παρελθόν με την ομάδα, στη φάση με τον Ζιοβάνι. Από εκεί και πέρα με τον Νικοπολίδη και τον Κωνσταντίνου είναι όλα καλά. Τους ήθελαν και πρόσφεραν. Δεν είχαν προκαλέσει όσο ήταν στον Παναθηναϊκό. Αυτό είναι και θέμα χαρακτήρα, χωρίς να κατηγορώ όσους κάνουν δηλώσεις ή ενέργειες μέσα στο γήπεδο».

Champions League

- Πάμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρσι η ομάδα πήγε καλά, όμως φέτος η πορεία δεν ήταν αυτή που περιμένατε. Τι έφταιξε;

«Η περσινή χρονιά μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, μαζέψαμε 10 βαθμούς, περάσαμε στο ΟΥΕΦΑ δύο γύρους, παίξαμε με την Νιούκαστλ, όπου το πρώτο παιχνίδι γύρισε μπούμερανκ με τις κάρτες, φέτος ξεκινήσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Υπήρχε δυσκολία με τον καινούριο προπονητή, το σύστημα αλλά και τη νοοτροπία. Όλα αυτά μας κόστισαν ώστε να μη φθάσουμε εκεί που πρέπει. Υπήρχε και γκίνια, αυτό που συνέβη και να το θέλαμε δεν θα το πετυχαίναμε. Αν βάλουμε τις τρεις φάσεις θα ήμασταν στον επόμενο γύρο ή τουλάχιστον στο ΟΥΕΦΑ. Μετά τη Ρεάλ και το γκολ στο φινάλε όλοι λίγο-πολύ αρχίσαμε να ανησυχούμε και όταν ήρθε και με τη Λιόν είχαμε άγχος. Όταν έγινε και με τη Ρόζενμποργκ... Ήταν να γίνει, δεν εξηγείται αλλιώς. Αυτό μας έκανε πιο προσεκτικούς στη συνέχεια. Ήταν όμως αργά για την Ευρώπη».

- Του χρόνου μπορούν τα πράγματα να είναι καλύτερα; Ο πήχης άλλωστε έχει ανέβει.

«Πιστεύω πως τη νέα χρονιά θα είμαστε καλύτεροι. Έχουμε μεγάλες απαιτήσεις, όμως θα είμαστε στρωμένη ομάδα. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα προσαρμογής για τα νέα παιδιά, προέρχονται από την Ευρώπη και γνωρίζουν. Είναι ένα κίνητρο παραπάνω ο τελικός στην Αθήνα. Βλέπω τις κινήσεις που γίνονται. Έχουμε μπει σε καλό δρόμο. ¶ρα γιατί να μην ελπίζουμε; Κανείς δεν μπορεί να μας το απαγορεύσει».

-Είναι ουσιαστικά και το μοναδικό που λείπει από την καριέρα σου.

«Είναι αλήθεια αυτό. Το 1999 φθάσαμε μια ανάσα από την τετράδα. Είναι ένα όνειρο το οποίο ακόμη δεν το έχω εκπληρώσει. Δεν μπορεί πάντως να γίνεται σύγκριση με τον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός έχει άλλο στυλ. Δεν μπορεί να παίξει 90 λεπτά άμυνα και αν του κάτσει στην κόντρα. Είναι από τη φύση του επιθετική ομάδα, δημιουργική. Έχει άλλο στυλ παιχνιδιού και διαφορετικές απαιτήσεις. Και αυτό έχει κοστίσει πολλές φορές στην ομάδα, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε».