Πολιτική
Τρίτη, 18 Απριλίου 2006 14:39

ΠΑΣΟΚ: Αποσπασματικά τα μέτρα για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια

«Το υπουργείο Παιδείας έδωσε για μια ακόμη φορά στη δημοσιότητα τις γνωστές "προτάσεις" για θεσμικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια. Δεν είναι η πρώτη αλλά η πολλοστή φορά που το πράττει, χρησιμοποιώντας κάθε φορά, ως άλλοθι, πορίσματα επιτροπών που το ίδιο συγκροτεί. Το υπουργείο διαχειρίζεται ένα πολύ σοβαρό θέμα αποκλειστικά με επικοινωνιακή σκοπιμότητα, σε μια προσπάθεια να αποστεί της πραγματικότητας. Να καλύψει το οικονομικό, διοικητικό και οργανωτικό τέλμα στο οποίο βυθίζεται το Πανεπιστήμιο και η εκπαίδευση συνολικά επί των ημερών της ΝΔ».

Αυτό αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις προτάσεις της επιτροπής «σοφών» του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/04/17/1179428.htm , http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/04/17/1179458.htm και όπως υπογραμμίζει, «η προσπάθεια είναι σαφής: Να καλυφθεί η απουσία έργου με συνεχείς εξαγγελίες - άλλοθι πολιτικής κινητικότητας».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «τα μέτρα που προτείνονται, ακόμη και όσα βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση, είναι αποσπασματικά και δεν εντάσσονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Όπως επισημαίνεται, «δεν αναλαμβάνεται καμιά δέσμευση για τη χρηματοδότησή τους. Χρησιμοποιούνται σε μία κατεύθυνση: Την πειθάρχηση των δυνάμεων του Πανεπιστημίου στις επιταγές της κεντρικής κρατικής διοίκησης».

«Κανένας ουσιαστικός διάλογος δεν γίνεται. Η επίκληση του ΕΣΥΠ, από το οποίο έχουν αποχωρήσει οι περισσότεροι φορείς της εκπαίδευσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ηχήσει», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την αναβάθμιση του ελληνικού πανεπιστήμιου και την ανταγωνιστική του παρουσία στο σύγχρονο κόσμο. Έχει δεσμευτεί συγκεκριμένα για τη χρηματοδότησή του. Έχει θέσει τις προτάσεις αυτές σε έναν ευρύτατο διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία. Θα συνεχίσει σ΄ αυτό το δρόμο της διαβούλευσης και της υπεύθυνης πολιτικής με προτάσεις και δεσμεύσεις για την υλοποίησή τους».