Πολιτική
Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019 15:08

Οι επόμενες κινήσεις μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Σκληρή μάχη αρχίζει την Τρίτη στη Βουλή, μετά την απόφαση των ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και την επιβεβαίωση της πρόθεσης του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Με τις σημερινές εξελίξεις γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο στην τετραετή ιστορία συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο Πάνος Καμμένος επικαλέστηκε ως μόνη αιτία για την υποχώρηση από την κυβέρνηση. Για «φαρσκομωδία» και «κακόγουστη παράσταση» κάνει λόγο η αντιπολίτευση, η οποία και ζητεί άμεση προσφυγή στις κάλπες. 

Σκληρή μάχη στη Βουλή αρχίζει την Τρίτη, μετά την απόφαση των ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και την επιβεβαίωση της πρόθεσης του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί Τετάρτη βράδυ ή αργότερο Πέμπτη. 

Σημειώνεται ότι πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση ανοχής.

Αντίθετα, για να γίνει δεκτή μια πρόταση δυσπιστίας απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή απαιτείται τουλάχιστον 151 βουλευτές να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης.

Με τις σημερινές εξελίξεις γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο στην τετραετή ιστορία συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο Πάνος Καμμένος επικαλέστηκε ως μόνη αιτία για την υποχώρηση από την κυβέρνηση. Για «φαρσκομωδία» και «κακόγουστη παράσταση» κάνει λόγο η αντιπολίτευση, η οποία και ζητεί άμεση προσφυγή στις κάλπες. 

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποίησε πως θα εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και σχολίασε: «Ο καθένας και η καθεμιά οφείλουμε στις κρίσιμες στιγμές να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, απέναντι στον τόπο, απέναντι σε αυτό που πιστεύουμε βαθιά ως εθνικό συμφέρον» σημείωσε και επανέλαβε ότι παρ΄ότι το Σύνταγμα τού δίνει τη δυνατότητα για αναζήτηση ad hoc πλειοψηφιών, δεν το έκανε ούτε το 2015, «όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση με προέτρεπε να συνεχίσω, χωρίς να είναι σαφές ότι έχω την απόλυση πλειοψηφία των βουλευτών».

«Δεν θα το κάνω ούτε τώρα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής «για να προχωρήσω μπροστά στις μεγάλες αυτές τομές, που είναι απαραίτητες για τον τόπο, που θα δώσουν ανάσα στην κοινωνία, αλλά και θα αναβαθμίσουν τον διεθνή ρόλο της χώρας«.

Ο κ. Καμμένος από την πλευρά του σχολίασε πως η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης γίνεται από υπερευαισθησία του πρωθυπουργού, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πουν «όχι» οι ΑΝΕΛ. Προειδοποίησε ότι θα διαγράψει όποιον βουλευτή δεν καταψηφίσει, ενώ επεσήμανε πως η Έλενα Κουντούρα και ο Βασίλης Κόκκαλης δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους. Από την πλευρά του ο Τέρενς Κουίκ, επανέλαβε τη στήριξή του στην κυβέρνηση. 

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Στην πρώτη αντίδρασή της η Ν.Δ.έκανε λόγο για σκηνοθετημένο διαζύγιο και υπογράμμισε ότι «η αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει». Σχολίασε πως ο κ. Καμμένος δανείζει στον κ. Τσίπρα δύο βουλευτές και ξεκαθάρισε: «Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία». Σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη. 

Το Κίνημα Αλλαγής δια στόματος της πρόεδρου του, Φώφης Γεννηματά, τόνισε: «Τυπικά διαλύθηκε ο συνεταιρισμός που έκανε μεγάλη ζημιά στη χώρα»  και πρόσθεσε με νόημα: «Ο Καμμένος φεύγει, αλλά οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν…». 

«Το Ποτάμι που ποτέ δεν κρύφτηκε, έχει από καιρό ξεκαθαρίσει πως δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ.Τσίπρα». Αυτό επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο Twitter. Παράλληλα σημείωσε πως «οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του τόνισε πως η κυβέρνηση έχει χάσει την πολιτική νομιμοποίηση στη συνείδηση των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. 

naftemporiki.gr