Σενάριο άμεσων εξελίξεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντά αύριο το βράδυ – μετά τη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο – τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και να ζητά έναρξη των διαδικασιών ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφήνει να διαρρεύσει το Μαξίμου την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πιεσμένος από τις εξελίξεις, εμφανίζεται να βάζει δύο προϋποθέσεις στον κ. Τσίπρα για να στηρίξει την κυβέρνηση.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Σενάριο άμεσων εξελίξεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντά αύριο το βράδυ – μετά τη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο – τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και να ζητά έναρξη των διαδικασιών ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφήνει να διαρρεύσει το Μαξίμου την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πιεσμένος από τις εξελίξεις, εμφανίζεται να βάζει δύο προϋποθέσεις στον κ. Τσίπρα για να στηρίξει την κυβέρνηση.
Η πρώτη είναι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση τον Μάρτιο όπως είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δεχθεί ο κ. Τσίπρας.
Η δεύτερη, η απόσυρση όλων των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το τι οι ίδιοι επιθυμούν. Ίσως δεν είναι τυχαίο, πως στη συνέντευξή του, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι δευτερεύον το εάν θα μείνουν ή όχι στην κυβέρνηση οι υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ».
Πληροφορίες που σε αυτήν τη φάση ουδείς επιβεβαιώνει ή διαψεύδει αναφέρουν ότι το μοντέλο που θα προτείνει ο κ. Καμμένος στον κ. Τσίπρα είναι: Για την μεν διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης που θα προηγηθεί, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν κατά συνείδηση και στην διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα ακολουθήσει, να ψηφίσουν «όχι». Στο επιτελείο των ΑΝΕΛ εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί αυτήν την φόρμουλα επειδή κατά το σκεπτικό τους δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να αναζητήσει και να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, εφόσον οι Πάνος Καμμένος, Κώστας Κατσίκης και Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά θα παραμείνουν στο όχι και οι Θ. Παπαχριστόπουλος, Ελ. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και Β. Κόκκαλης) θα δώσουν– χωρίς συνέπειες – ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τότε, κατά τους υπολογισμούς που κάνουν στους ΑΝΕΛ στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι τέσσερις των ΑΝΕΛ και αν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η κ. Παπακώστα και ο κ. Δανέλλης, ο κ. Τσίπρας θα πάρει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία μπορεί και να ενισχυθεί από την ψήφο του κ. Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος παρά το ότι ο κ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του τον υπολόγισε στις δυνητικά θετικές ψήφους, χθες είπε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Αντιστοίχως στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Καμμένος θα προτείνει στον κ. Τσίπρα να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να στηριχτεί στις ψήφους άλλων βουλευτών, 145 του ΣΥΡΙΖΑ συν των τεσσάρων του Ποταμιού, και του κ. Σαρίδη αν χρειαστεί, εφόσον μάλιστα οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα μεταφέρει στον κ. Τσίπρα ότι όπως στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, έτσι και σε ενδεχόμενη ψηφοφορία για πρόταση μομφής από την πλευρά της Ν.Δ. θα θέσει επίσης θέμα κομματικής πειθαρχίας, με τους ΑΝΕΛ να μην τη στηρίζουν, διασφαλίζοντας ότι δε θα γίνει δεκτή.
Η εκτίμηση στο επιτελείο των ΑΝΕΛ – την οποία ωστόσο συμμερίζονται και στελέχη της κυβέρνησης - είναι ότι το πολιτικό πρόβλημα θα παραμείνει μετά από μία τέτοια συμφωνία, αλλά θα είναι διαχειρίσιμο με την κυβέρνηση να μπορεί να συνεχίσει και τους ΑΝΕΛ να μην έχουν ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Χθες, ο κ. Καμμένος σχεδόν προανήγγειλε την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα, αποχαιρετώντας στρατηγούς και άλλους ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς στο Πεντάγωνο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Αμύνης. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει και άρση της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση.
Μετά το ξεκαθάρισμα των προθέσεων από την πλευρά του Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν το σημερινό ραντεβού με τον κ. Καμμένο, έχουν όμως ήδη ετοιμάσει τα επόμενα βήματα. Το κλίμα πάντως που επικρατούσε χθες στην κυβέρνηση ήταν ότι τελικά ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης δήλωσε και χθες ότι οι ΑΝΕΛ – πολύ περισσότερο τώρα που η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης θα προηγηθεί της ψηφοφορίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών - δεν θα δώσουν στην κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. Ενδεικτικά, σε χθεσινές του συνεντεύξεις, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά θα καταψηφίσουν τις Πρέσπες και τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα τερματιστεί τον Σεπτέμβρη του 2019.
Η επιλογή του κ. Τσίπρα να φέρει τον Πάνο Καμμένο προ των ευθυνών του, παράλληλα με το «κάψιμο» του σεναρίου της κυβέρνησης μειοψηφίας, στην κυβέρνηση πιστεύουν πως «θα βγει». Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο κ. Καμμένος έρθει σε ρήξη με τον κ. Τσίπρα και άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι «τότε ο κ. Καμμένος θα βρεθεί χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα». Το αν αυτό ισχύει, θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες, στόχος πάντως και των δύο επιτελείων δεν είναι η ρήξη, αλλά η «χρυσή τομή». Σε αυτήν την κατεύθυνση, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι ο κ. Τσίπρας θα αφήσει τον κ. Καμμένο να επιλέξει τον τρόπο που θέλει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για το χρονικό διάστημα που απομένει.
Σε κάθε περίπτωση, η εντύπωση που κυριαρχεί και εντός της κυβέρνησης και εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, θα βρεθεί ο τρόπος να αποφευχθούν οι βεβιασμένες κινήσεις και η κυβέρνηση να πάει «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα» στις κάλπες των εθνικών εκλογών, το πλέον πιθανό είναι τον Μάιο, εφόσον – όπως είπε και ο Πρωθυπουργός – περάσει τα νομοσχέδια για την προστασία Α΄ κατοικίας, τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, την επιδότηση ενοικίου και την αύξηση κατώτατου μισθού, που στο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα ψηφίσει και η αντιπολίτευση.
Αναβολή
Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, καθώς αναβλήθηκε για σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα).
Είχε προηγηθεί η ξαφνική αλλαγή στάσης από τον Ζόραν Ζάεφ καθώς ενώ εμφανιζόταν βέβαιος ότι διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές, χθες δήλωσε ότι δεν έχει βρει ακόμη τις 80 ψήφους.
Λίγες ώρες πριν από την σημερινή, κρίσιμη ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε πως ακόμη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το αλβανόφωνο κόμμα της αντιπολίτευσης BESA ώστε να βρεθεί τεχνική φόρμουλα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί για την ιθαγένεια.
«Το BESA ζητεί μία φόρμουλα που να μη δίνει την εντύπωση ότι είναι “Μακεδόνες” οι αλβανόφωνοι, οι τουρκόφωνοι, οι σερβόφωνοι, οι βλάχοι και οι Ρομά. Αυτή είναι η ουσία. Οι τεχνικές πτυχές για την επίλυση του ζητήματος έχουν εξευρεθεί, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς αυτό. Το BESA δεν ζητεί να αλλάξει η ταυτότητα. (…) Εργαζόμαστε για να βρούμε τεχνική φόρμουλα ώστε από τη μία η ιθαγένεια να εκφράζει τον καθένα και από την άλλη, οι εθνοτικές ομάδες που διαβιούν εδώ να μην εμφανίζονται ως “μακεδόνες”», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ζάεφ επέμεινε ότι ο συνολικός αριθμός των βουλευτών που στηρίζουν τις συνταγματικές αλλαγές θα γίνει γνωστός από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά αυτό τελικά αναμένεται να γίνει σήμερα, εφόσον ολοκληρωθεί η ψήφιση της πρώτης τροπολογίας του Συντάγματος. «Η ευθύνη ξεκάθαρα ανήκει στους βουλευτές, και πιστεύω ότι θα συγκεντρώσουμε τον αριθμό των 80 ώστε να περάσουμε τις τροπολογίες, γιατί ακολουθεί η ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή», ανέφερε και επεσήμανε πως «αν είμαστε δημιουργικοί, πιστεύω πως θα βρούμε μια λύση».