Στις 9 Οκτωβρίου 2012 η καγκελάριος στην επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα μάς είπε ότι «ελπίζει και εύχεται η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ».Στις 10 Απριλίου 2014, ημέρα πολιτικών γενεθλίων της, καθώς έκλεινε 14 χρόνια στην προεδρία του CDU, είχε περισσότερα κέφια. Αστειεύτηκε ακόμη και με την αρνητική εικόνα της στην ελληνική κοινή γνώμη και θυμήθηκε τις ρίζες της, για να πείσει ότι γνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά διαβλέπει δυνατότητες. Τύχη, πάντως, δεν έφερε στους οικοδεσπότες, που είδαν στις μαγιάτικες κάλπες τα «προσεχώς» των εθνικών εκλογών, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Στις 9 Οκτωβρίου 2012 η καγκελάριος στην επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα μάς είπε ότι «ελπίζει και εύχεται η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ».
Στις 10 Απριλίου 2014, ημέρα πολιτικών γενεθλίων της, καθώς έκλεινε 14 χρόνια στην προεδρία του CDU, είχε περισσότερα κέφια. Αστειεύτηκε ακόμη και με την αρνητική εικόνα της στην ελληνική κοινή γνώμη και θυμήθηκε τις ρίζες της, για να πείσει ότι γνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά διαβλέπει δυνατότητες. Τύχη, πάντως, δεν έφερε στους οικοδεσπότες, που είδαν στις μαγιάτικες κάλπες τα «προσεχώς» των εθνικών εκλογών.
Πέντε χρόνια μετά και πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές -και της αναμενόμενης ανόδου λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων-, υπάρχουν σίγουρα αλλαγές. Ρητορικής, διαθέσεων, θέσεων και προθέσεων. Μόνη σταθερά, ανεξαρτήτως ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου, να πουληθούν οι επισκέψεις της καγκελαρίου ως αναγνώριση αλλαγής σελίδας. Προφανώς, έπειτα από μια μακρά περίοδο έντασης οι διμερείς σχέσεις έχουν βελτιωθεί και μια κάποια κανονικότητα έχει αποκατασταθεί. Αλλά βέβαια και η καγκελάριος θέλει στη γερμανική κοινή γνώμη να δείξει, λίγο πριν η θητεία της λήξει, ότι δικαιώθηκε και η Ελλάδα σώθηκε. Ήρθε δηλαδή για να συζητήσει επιτυχίες;
Σαφώς και έχουν τη σημασία τους, αλλά ακινητοποιούνται στο παρελθόν. Υπάρχουν θέματα που ξετυλίγονται και από την έκβασή τους πολλά κρίνονται. «Και όσον αφορά τον συνολικό ρόλο (σ.σ.: της Ελλάδας) στα Βαλκάνια και αυτά θα είναι βεβαίως αντικείμενο των συζητήσεών μας σε μια χρονική στιγμή που είναι πολύ σημαντική να εξετάσουμε τα θέματα αυτά». Στα κεραμίδια δεν νιαουρίζουν πάπιες. Οι Πρέσπες θέλουν ράχες.
Στα Σκόπια, όπου η επικύρωση της Συμφωνίας βασίζεται σε λεπτές ανισορροπίες, συνεχίζονται οι συνομιλίες, μετά των Αλβανών τις τροπολογίες. Κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθούν σήμερα οι απαιτούμενες πλειοψηφίες.
Στην Αθήνα, μετρούν παρουσίες ή απουσίες. Ποιος μιλά για συμμετρίες; Η συμμετρία, άλλωστε, αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρουσα μόνο από τη στιγμή που σπάει.