Η διήμερη επίσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, που ολοκληρώνεται σήμερα, μπορεί να προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τη χρονική στιγμή, δηλαδή το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε έτος εκλογών, ωστόσο κινείται στη λογική των πολιτικών επιδιώξεων και συμφερόντων της Γερμανίας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, γράφει ο Νίκος Μπέλλος.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Η διήμερη επίσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, που ολοκληρώνεται σήμερα, μπορεί να προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τη χρονική στιγμή, δηλαδή το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε έτος εκλογών, ωστόσο κινείται στη λογική των πολιτικών επιδιώξεων και συμφερόντων της Γερμανίας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Καταρχήν στον οικονομικό τομέα και σε σχέση με την Ευρώπη, η κ. Μέρκελ θέλει να αναδείξει το γεγονός ότι η εφαρμογή των μνημονίων ήταν μονόδρομος προκειμένου η χώρα να βρει τον δρόμο της έπειτα από μια πρωτόγνωρη κρίση. Θέλει να αναδείξει επίσης το ότι ο πρωθυπουργός, που ήταν κάθετα αντίθετος στα μνημόνια το 2015, το αντιλήφθηκε και έκανε μια απολύτως αναγκαία στροφή.
Σε μια εποχή έντονης αμφισβήτησης της Ε.Ε. από ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η ιταλική, η κ. Μέρκελ, εμφανίζοντας την Ελλάδα ως επιτυχημένο παράδειγμα προσαρμογής, στέλνει με έμμεσο τρόπο το μήνυμα σε όσους καταφέρονται σήμερα εναντίον του τρόπου λειτουργίας της Ευρωζώνης, ότι τα ίδια έλεγε και ο κ. Τσίπρας το 2015, αλλά στο τέλος προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα.
Σε πολιτικό επίπεδο, η καγκελάριος αισθάνεται ότι έχει μια υποχρέωση προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος τη στήριξε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την ίδια. Πρόκειται για το προσφυγικό, όπου τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα όχι μόνο λειτούργησε σαν ανάχωμα εμποδίζοντας τη συνέχιση της ροής προσφύγων προς το Βορρά, αλλά ο πρωθυπουργός δέχθηκε να εφαρμόσει κατ’ εξαίρεση τον «παγωμένο» κανονισμό του Δουβλίνου με τη Γερμανία. Έτσι η χώρα μας άρχισε να παίρνει πίσω όσους υποψήφιους πρόσφυγες μπήκαν στην κοινοτική επικράτεια από την Ελλάδα και στη συνέχεια έφτασαν στο γερμανικό έδαφος.
Στο Σκοπιανό, η συμφωνία του κ. Τσίπρα με την πΓΔΜ αποτελούσε πάγια επιδίωξη του Βερολίνου εδώ και δεκαετίες. Η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται ούτε θα στηρίξει την άμεση ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε., αυτό που θέλει είναι να εξαλειφθούν οι δυνητικές εστίες κρίσης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να μπορέσει να κυριαρχήσει οικονομικά στην περιοχή. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με τη συμφωνία των Πρεσπών και στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι.
Η πολιτική στήριξη της Άγκελα Μέρκελ προς τον κ. Τσίπρα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, με αποκορύφωμα τη μη περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα. Απλώς, τώρα έγινε πιο ορατή με την επίσκεψή της στην Αθήνα.