Τη μείωση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, την ανακατανομή τους στην Ευρώπη και την επιπλέον αποφόρτιση των νησιών έθεσε ως κύρια ζητούμενα για το 2019 ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο, σχετικά με τον απολογισμό του 2018 και τους στόχους της νέας χρονιάς.
Τη μείωση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, την ανακατανομή τους στην Ευρώπη και την επιπλέον αποφόρτιση των νησιών έθεσε ως κύρια ζητούμενα για το 2019 ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο, σχετικά με τον απολογισμό του 2018 και τους στόχους της νέας χρονιάς.
Απαριθμώντας αναλυτικά, ο κ. Βίτσας είπε:
- Οι 322 με βάση την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας «που καταδεικνύει και το γεγονός ότι θα πρέπει να εντείνουμε και να κάνουμε ταχύτερες τις διαδικασίες όσον αφορά τις επιστροφές».
- Άλλοι 1.004 με βάση οικειοθελείς αποχωρήσεις-επιστροφές στη χώρα τους, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
- Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις οικογενειακές επανενώσεις, πήγαν μέχρι τον Νοέμβριο 5.232 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βίτσα, δύο είναι οι μεγάλες δυσκολίες στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. «Το ένα είναι το φυσιολογικό, δηλαδή οι ροές. Και το άλλο η γραφειοκρατία, δηλαδή το πόσο αργά κινείται η διαδικασία. Στο επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε τους εξής στόχους: Κατ' αρχήν στο πρόγραμμα "ΕΣΤΙΑ", να αυξήσουμε κατά 5.000 τη δυναμικότητά του. Συγχρόνως, στο πρόγραμμα ένταξης να δημιουργήσουμε ένα νέο οικιστικό πρόγραμμα, επίσης κατά 5.000, όπου θα πηγαίνουν άνθρωποι οι οποίοι ήδη έχουν πάρει διεθνή αναγνώριση» είπε.
Όπως σημείωσε, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο, αλλά διαμένουν είτε στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», είτε σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, «σαν να μην το έχουν πάρει και περνάει ο χρόνος. Κι έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα ενταξιακό, ώστε να παραμένουν για ένα εξάμηνο και μετά βέβαια θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως έχουν και οι Έλληνες πολίτες».
Ο υπουργός εξήγησε ότι η μεγαλύτερη ανάγκη δεν είναι τα λεφτά, «πάντα χρειαζούμενα είναι», αλλά «να υπάρχει μια ανακατανομή του βάρους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» τόνισε.
Εξήγησε ότι η Ελλάδα εξετάζει γύρω στις 50.000 αιτήσεις ασύλου ετησίως και ζήτησε αφενός την ψήφιση και διαμόρφωση του «Δουβλίνο IV», το οποίο θα λύσει ως νέος κανονισμός όλα τα ζητήματα, αφετέρου έναν μεταβατικό, προσωρινό μηχανισμό, από τις χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο.
Ο κ. Βίτσας μίλησε για συντονισμό ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όχι μόνο σε επίπεδο υπουργών, αλλά και μέσω των ειδικών Υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Το ίδιο συμβαίνει, είπε, και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας σε επίπεδο αστυνομικών δυνάμεων στα χερσαία σύνορα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, από τη στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 32 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Κέντρα Φιλοξενίας, «είναι σύνηθες και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα όλοι να εστιάζονται σε ένα ή σε δύο όπου οι δυσκολίες είναι πραγματικά μεγάλες, με την έννοια του υπερπληθυσμού. Δηλαδή, όπου και να πάω στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, η ερώτηση είναι "Σάμος-Μόρια" και οι προτάσεις είναι "γιατί δεν φτιάχνεις στη Μυτιλήνη ένα κέντρο των 10.000 ανθρώπων;". Εμείς, όμως, θέλουμε να δημιουργήσουμε και μια ισορροπία με το τι μπορεί να αντέξει το νησί» σημείωσε.
Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι τα υπόλοιπα 30 κέντρα φιλοξενίας και Κ.Υ.Τ. «είναι από μεσαία προς το καλό, υπάρχουν και τα άριστα». Όπως ανέφερε, προβλήματα αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου το ΚΥΤ χρησιμοποιείται ως «transit» κέντρο, «δηλαδή κάποιοι που έρχονται από τον Έβρο, τούς πάμε στην αρχή στα Διαβατά και από εκεί αρχίζουμε και διαχωρίζουμε».
Ο ίδιος επισήμανε ότι το πρόβλημα της Μαλακάσας λύθηκε, καθώς αυτή τη στιγμή εκεί δεν μένει κανένας σε σκηνές «και προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες όλο και περισσότερο».
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας δύο νέων κέντρων φιλοξενίας. Όπως είπε, αυτά τα δυο κέντρα φιλοξενίας, για τα οποία έχουν προχωρήσει και οι διαγωνισμοί, είναι στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης και στο Κυψελοχώρι του δήμου Τεμπών.
«Προσπαθούμε και έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προωθούμε συνεργασίες με άλλες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα με τις χώρες που έχουμε τα ίδια προβλήματα και προσπαθούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες που έχουν οι διεθνείς οργανισμοί, όπως και διεθνείς και ελληνικές -σπανίως- Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» κατέληξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
naftemporiki.gr