Εικοσιτετράωρα εξελίξεων διανύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ γίνονται προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί ρήξη και το επικείμενο διαζύγιο να επέλθει σε χαμηλούς τόνους, με συμφωνημένα βήματα, ώστε να μην προκαλέσει άμεσες εξελίξεις και πολιτική κρίση στη χώρα. Συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα των ΑΝΕΛ. Συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου την Παρασκευή, μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Εικοσιτετράωρα εξελίξεων διανύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ γίνονται προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί ρήξη και το επικείμενο διαζύγιο να επέλθει σε χαμηλούς τόνους, με συμφωνημένα βήματα, ώστε να μην προκαλέσει άμεσες εξελίξεις και πολιτική κρίση στη χώρα. Συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα των ΑΝΕΛ. Συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου την Παρασκευή, μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.
Την ώρα που από την αξιωματική και την ελάσσονα αντιπολίτευση επιμένουν ότι βλέπουμε το τελευταίο επεισόδιο άλλης μίας σκηνοθετημένης παράστασης προκειμένου οι δύο κυβερνητικοί εταίροι να αποκομίσουν κομματικά οφέλη οδεύοντας προς το τέλος της συνεργασίας τους που φέρνει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το σκηνικό στην κυβέρνηση παραπέμπει στο τέλος της κυβερνητικής σχέσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Το κλίμα έχει βαρύνει μετά τις δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όπως π.χ. ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος μιλώντας στο ρ/σ 247 υποστήριξε ότι έρχεται το τέλος της συγκυβέρνησης ανάμεσα στο κόμμα του και το κόμμα του κ. Καμμένου.
Από το Μαξίμου άφηναν να διαρρεύσει ότι δεν έχουν κλείσει οριστικά οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά και πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι σταθερή ακόμα και αν χρειαστεί να στηριχτεί σε νέα πλειοψηφία, χωρίς τους ΑΝΕΛ. Σε αυτό το σενάριο, δεν απέκλειαν ότι μπορεί να αναζητηθεί και η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή παρότι το Σύνταγμα δεν απαιτεί κάτι τέτοιο αφού η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίζει ως κυβέρνηση ανοχής, που επίσης αποτελεί ένα βάσιμο σενάριο. Παράλληλα προκαλούν τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσουν πρόταση μομφής στη Βουλή, αν δεν θέλουν, όπως λένε, να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και αν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να συνεχίζει να κυβερνά. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαντώντας στην εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η οποία έκανε λόγο για κλίμα αβεβαιότητας στη χώρα, με σοβαρές συνέπειες στα εθνικά θέματα και την οικονομία, σημείωσε ότι ενδεχόμενη αποχώρηση του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση συνεπάγεται την υποχρέωση για ψήφο εμπιστοσύνης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να κατονομάσουν τους πρόθυμους βουλευτές να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, το Μαξίμου ανέφερε: «Η υποκρισία της Ν.Δ., που εδώ και τρία χρόνια ζητά εκλογές και τώρα καταγγέλλει δήθεν αβεβαιότητα ξεπερνά κάθε όριο. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Σπυράκη μπορεί να λύσει όλες τις απορίες της εάν ο αρχηγός της, κ. Μητσοτάκης, είναι πρόθυμος να υλοποιήσει την απειλή που περιφέρει τόσο καιρό. Να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να φανεί στη Βουλή η δύναμή του».
Την ίδια στιγμή, πηγές προερχόμενες από τους ΑΝΕΛ, μετέδιδαν οριακό κλίμα στις σχέσεις των δύο ανδρών, εξαιτίας του ό,τι η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται νωρίτερα στη Βουλή (σ.σ. μέσα Φεβρουαρίου) παρά τη μεταξύ τους συμφωνία για Μάρτιο, αλλά κυρίως επειδή όπως ισχυρίζεται η πλευρά Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ «πλεύρισε» βουλευτές των ΑΝΕΛ προκειμένου να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία που απαιτείται για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και έγιναν συζητήσεις μέχρι και για συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ενώ είχαν συμφωνήσει να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαφωνούσαν ακόμα και για το ποιος πήρε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, με το Μαξίμου να υποστηρίζει ότι τη συνάντηση τη ζήτησε ο κ. Καμμένος και το επιτελείο του προέδρου των ΑΝΕΛ να επιβεβαιώνει ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν στο πάρτι της κόρης του Σεΐχη του Ντουμπάι και επέστρεψε στην Αθήνα χθες το μεσημέρι για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό. Σημειώνεται πάντως ότι από τους ΑΝΕΛ σημείωναν ότι σήμερα δεν αναμένεται να πάρουν απόφαση αποχώρησης από την κυβέρνηση, αλλά τα επόμενα βήματα του κόμματος, σε μία προσπάθεια να αποφορτίσουν το κλίμα.
Στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, πάντως, επικρατεί διχαστικό κλίμα. Από τους έξι βουλευτές που διαθέτουν οι ΑΝΕΛ, μόνο δύο, ο κ. Κατσίκης και η κ. Κόλλια - Τσαρουχά, φέρονται να ακολουθούν τον κ. Καμμένο. Για τους Παπαχριστόπουλο, Κουντουρά, Ζουράρι και Κόκκαλη, δεν υπάρχει σαφής εικόνα και κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος και η κ. Κουντουρά έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να προγραμματίζουν συνάντηση για την Παρασκευή, ενώ ο κ. Καμμένος μιλάει αυτή την ώρα στη Βουλή, για το νομοσχέδιο που αφορά τα αντισταθμιστικά της αγοράς των F-16.
Ποτάμι: «Ναι» στη συμφωνία, «όχι» στην κυβέρνηση
Παράλληλα, σήμερα συγκαλεί εκτάκτως την Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στις 16:30 θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού. Το Ποτάμι τοποθετήθηκε χθες με επίσημη ανακοίνωσή του ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή (υπέρ οι Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης και Σπ. Δανέλλης κατά πληροφορίες οι Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς) αλλά δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (ερωτηματικό αποτελεί αν θα ακολουθήσει σε αυτήν τη στάση ο Σπύρος Δανέλλης).
Ο στόχος ήταν να αποφύγει την πίεση που ασκούν οι εξελίξεις στην οδό Σεβαστουπόλεως, αποτελεί όμως ερώτημα αν με αυτήν την ανακοίνωση πετυχαίνει κάτι τέτοιο, καθώς - στο μυαλό του Μαξίμου τουλάχιστον – αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση βγαίνει από τη δύσκολη θέση να αναγκαστεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατήγγειλε χθες ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ότι επιχειρούν να αρπάξουν τις ψήφους των βουλευτών του, «ο μεν Αλέξης Τσίπρας επειδή έχει ανάγκη βουλευτές για τις Πρέσπες, ο δε Μητσοτάκης επειδή θέλει πεντακομματική Βουλή για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία», όπως σημείωσε.