Εκτός από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που αντιμετωπίζει ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis Νίκο Μανιαδάκη, οι εισαγγελικές αρχές διευρύνουν την έρευνά τους.
Εκτός από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που αντιμετωπίζει ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis Νίκο Μανιαδάκη, οι εισαγγελικές αρχές διευρύνουν την έρευνά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς λαμβάνοντας υπόψιν την παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του κατηγορουμένου, ερευνούν εάν προκύπτει το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και της ενεργητικής δωροδοκίας.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, τον κ. Μανιαδάκη κατονομάζει στην κατάθεσή του τον Νοέμβριο του 2017, προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση». Ωστόσο, μετά από δύο καταθέσεις που έδωσε ο κ. Μανιαδάκης με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου», η Κελέση ανακάλεσε τις αρχικές καταγγελίες της.
Η έρευνα για την υπόθεση της Novartis συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές μετά από πληροφορίες που είχαν, κατάσχεσαν άγνωστα στοιχεία, τα οποία εντόπισαν σε άλλη εταιρεία που φέρεται να σχετίζεται με τη φαρμακοβιομηχανία και να έχει έδρα τον Ασπρόπυργο.
Νέα συνάντηση με το FBI ζητούν οι εισαγγελείς
Την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ζητούν νέα συνάντηση με τις αμερικανικές αρχές και τους Αμερικανούς εισαγγελείς που επίσης διερευνούν τυχόν παράνομες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας.
Ανώτατες δικαστικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν μαζί τους οι Έλληνες εισαγγελείς στη Βιέννη (Δεκέμβριος 2018), αρνήθηκαν να παραλάβουν, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, στοιχεία (στικάκι) που αφορούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένου υπουργού.
Παρόλα αυτά, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνα, για τη βασιμότητα των δημοσιευμάτων.
Σύμφωνα με ανώτατες εισαγγελικές πηγές, στο επίμαχο ταξίδι συμμετείχαν οι επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης και (για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε πρόσφατα) ο εποπτεύων της εισαγγελίας διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Αγγελής ζήτησε από το Αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς και FBI) όσα στοιχεία ανταλλάσσονται από εδώ και στο εξής μεταξύ των δυο χωρών, να ανταλλάσσονται μόνο μέσω της Eurojust.
Η έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται και η έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Για όσους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων θα ασκεί διώξεις, ενώ για όσους δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος τους, η υπόθεση θα αρχειοθετείται.
Ένσταση ακυρότητας της ποινικής δίωξης από τον Μανιαδάκη
Ενσταση ακυρότητας της ποινικής δίωξης για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του, ο Νίκος Μανιαδάκης. Όπως υποστηρίζει, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία που του αποδίδεται και πως δεν αρκεί μόνο η ασαφής, χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό, μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του. Επιπλέον, όπως λέει, η επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου του αποδόθηκε εσφαλμένα, καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλά ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών.
Ο κ. Μανιαδάκης προσέφυγε και σε βάρος της διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αφού είναι άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του, ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε η εισαγγελία να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η απαγόρευση εξόδου.
naftemporiki.gr