Το 2019 αποτελεί έτος σταθμό για τις τράπεζες. Η νέα χρονιά προδιαγράφεται εξαιρετικά σύνθετη για τη διεθνή οικονομία. Η ισχυρή πτώση των τιμών του πετρελαίου «μυρίζει» ύφεση με διεθνείς προεκτάσεις. Το τι θα σημάνει αυτό για την ασθενική οικονομία και κυρίως για τις τράπεζες της χώρας μας αποτελεί ένα σοβαρό και σύνθετο ερώτημα, γράφει η Ειρήνη Σακελλάρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Το 2019 αποτελεί έτος σταθμό για τις τράπεζες. Η νέα χρονιά προδιαγράφεται εξαιρετικά σύνθετη για τη διεθνή οικονομία. Η ισχυρή πτώση των τιμών του πετρελαίου «μυρίζει» ύφεση με διεθνείς προεκτάσεις. Το τι θα σημάνει αυτό για την ασθενική οικονομία και κυρίως για τις τράπεζες της χώρας μας αποτελεί ένα σοβαρό και σύνθετο ερώτημα.
Τα περιθώρια για το ελληνικό πιστωτικό σύστημα στενεύουν. Το 2019 αποτελεί μια κρίσιμη χρονιά και ίσως το τελευταίο πραγματικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για να επουλώσουν τις πληγές τους.
Η μείωση του κόστους με δραματικές περικοπές σε προσωπικό και καταστήματα είναι προ των πυλών, αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες ήταν και παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια.
Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να θέσει υπό επιτροπεία την ιταλική τράπεζα Carige θα μπορούσε να φαντάζει ως μια δυνατή καμπάνα για τις ελληνικές τράπεζες.
Άμεσα αναζητούνται κεφάλαια σε μια περίοδο που ο κλάδος δεν περνάει ως ο προτιμητέος επενδυτικά, σε μια περίοδο που τα κεφάλαια δεν είναι εύκολα.
Έτσι, οι αλλαγές πολιτικής για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα αποτελούν το πρώτο νέο δεδομένο του 2019.
Οι ελληνικές τράπεζες θα αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες κεφαλαιακές δεξαμενές. Επιπλέον αυτό που έχουν να πουλήσουν είναι τα «κόκκινα» δάνειά τους και η διαχείριση αυτών.
Το στοιχείο τούτο θα αποτελέσει εφεξής τη βάση για μια πολυπαραγοντική διαπραγμάτευση με τα funds.
Εκτός από την αγορά των «κόκκινων» δανείων, θα αναζητηθεί, πιθανότατα συνδυαστικά, και η επίλυση του κεφαλαιακού προβλήματος των τραπεζών και θα προτιμηθούν τα funds εκείνα που μπορούν ενδεχομένως να προσφέρουν και τα δύο υπό προϋποθέσεις.
Θα τα καταφέρουν οι ελληνικές τράπεζες; Αυτό είναι ένα κρίσιμο στοίχημα, το οποίο τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας πρέπει να το επιλύσουν μέσα στο τρέχον έτος, καθώς το επόμενο είναι έτος νέων stress tests, στα οποία οι θεσμοί δεν θα είναι καθόλου ελαστικοί.
Όπως, δε, λένε οι πραγματικοί διαπραγματευτές: Τα πάντα είναι θέμα τιμής. Έτσι λοιπόν οι τράπεζες προσφέρουν και τα funds αγοράζουν. Οι διαπραγματεύσεις ήδη έχουν ξεκινήσει και μένει να δούμε πού τελικώς θα καταλήξουν.