Πολιτική
Τρίτη, 25 Απριλίου 2006 13:07

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη - Κοντολίζα Ράις

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο των τελευταίων ετών, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη τη συνάντησή της με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις.

Τόνισε ωστόσο ότι «δεν ταυτιζόμαστε πάντα στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι των δύο χωρών».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης από την Αγκυρα και ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου μπορούν να οδηγήσουν στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι η δέουσα και «πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε προκλήσεις από την Τουρκία οι οποίες δεν συνάδουν με τη δική μας συμπεριφορά».

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «κανείς δεν αντέχει άλλη αποτυχία».

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως η Ελλάδα θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να πετύχει ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος. Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην θέση της για συντονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για λήψη των αποφάσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα είναι πάντα αντίθετη με τη διάδοση των πυρηνικών… Το Ιράν αποφεύγοντας εμπρηστικές δηλώσεις πρέπει να δώσει επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

Από την πλευρά της, η κ. Κοντολίζα Ράις είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι με κοινές αξίες και ευχαρίστησε την κ. Μπακογιάννη για τη θερμή υποδοχή που της επιφυλάχθηκε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα στοιχεία για μια επίλυση του προβλήματος μπορεί να έρθουν σύντομα και πως τόσο η Τουρκία όσο και η Κύπρος πρέπει να δείξουν καλή θέληση.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Κύπρος πρέπει να συμβάλει στην προσπάθεια για άρση της απομόνωσης της «βόρειας Κύπρου» και «να ενεργήσει υπεύθυνα προς την εκπλήρωση των στοιχείων εκείνων που εμείς θεωρούμε απαραίτητα για την ένταξη της Τουρκίας».

Η κ. Ράις είπε ότι η Τουρκία πρέπει να εισέλθει στην Ε.Ε., γιατί είναι ευρωπαϊκή χώρα.

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κ. Ράις τόνισε ότι επιδιώκεται λύση διά της διπλωματικής οδού και πως οι δηλώσεις της Τεχεράνης το μόνο που κάνουν είναι να απομονώνουν περισσότερο το Ιράν από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, η κ. Ράις δήλωσε ότι στη συνάντησή της με την κ. Μπακογιάννη δεν αναφέρθηκε καθόλου το θέμα της χρήσης των εγκαταστάσεων στη Σούδα.

«ΟΙ ΗΠΑ καταλαβαίνουν και πιστεύουν ότι το Ιράν δεν είναι Ιράκ… Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον ιρανικό λαό», πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ακόμη οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και κυρίως στο Κόσοβο, όπου οι δύο υπουργοί μίλησαν για λύση η οποία θα διαφυλάσσει την σταθερότητα της περιοχής, αλλά και η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και ο πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ τέθηκε ακόμη το ζήτημα της ασφάλειας των πηγών ενέργειας.

Η κ. Ράις σε λίγα λεπτά θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.