Με λίγες έως ελάχιστες ελπίδες για την εκπόνηση ενός εφαρμόσιμου σχεδίου, το οποίο θα δώσει τέλος στη 12ήμερη μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών συνεδριάζει ξανά την Τετάρτη το Κογκρέσο. Θα είναι μία πρώτη γεύση της διαιρεμένης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η νέα Δημοκρατική Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στην πολιτική ατζέντα του Αμερικανού προέδρου.
Με λίγες έως ελάχιστες ελπίδες για την εκπόνηση ενός εφαρμόσιμου σχεδίου, το οποίο θα δώσει τέλος στη 12ήμερη μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών συνεδριάζει ξανά την Τετάρτη το Κογκρέσο.
Θα είναι μία πρώτη γεύση της διαιρεμένης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η νέα Δημοκρατική Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στην πολιτική ατζέντα του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος από την πλευρά του δεν είναι διατεθειμένος να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην αντιμεταναστευτική πολιτική του και το περιβόητο τείχος κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό.
Έπειτα από μία μικρή διακοπή των εργασιών τους, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχονται κατά την τελευταία ημέρα του Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου. Ο Τραμπ από την πλευρά τους έχει καλέσει στον Λευκό Οίκο ανώτατους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς ηγέτες στο Κογκρέσο, για μία «ενημέρωση» στο ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων, όπως τη χαρακτήρισαν πηγές του Reuters.
Μία ημέρα μετά, οι Δημοκρατικοί – που αποκτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τη νίκη τους στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου – περνούν στην αντεπίθεση. Στόχος τους να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση για όλες τις υπηρεσίες της κυβέρνησης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, πλην του υπουργείου εσωτερικής Ασφάλειας. Για το συγκεκριμένο υπουργείο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των συνόρων, οι Δημοκρατικοί θα προτείνουν χρηματοδότηση έως τις 8 Φεβρουαρίου, εξαιρώντας ασφαλώς τα 5 δισ. που απαιτεί ο Ντόναλντ Τραμπ από τον δημόσιο κορβανά για την ανέγερση του τείχους.
Οι ελιγμοί των Δημοκρατικών ωστόσο δεν έχουν και πολλές ελπίδες να φέρουν αποτέλεσμα στη Γερουσία. Υπό το έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, η Γερουσία είχε στο παρελθόν δώσει το πράσινο φως σε τέτοιου είδους λύσεις. Πλέον όμως συντάσσεται στη γραμμή του Τραμπ, ο οποίος επιμένει μέχρι κεραίας στην ανέγερση του τείχους και ήδη από τις 11 Δεκεμβρίου δήλωνε «υπερήφανος» εάν θα έβαζε λουκέτο στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για χάρη της ασφάλειας των συνόρων.
Κι όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε μία κίνηση που πολλοί θα δουν ως καλής θέλησης. «Η ασφάλεια των συνόρων και η υπόθεση με το τείχος και το shutdown δεν συνιστούν τους τομείς από τους οποίους η Νάνσι Πελόζι θα ήθελε να ξεκινήσει τη θητεία της στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Να κάνουμε μία συμφωνία;», έγραψε με νόημα ο Τραμπ στο Twitter.
Το ερώτημα είναι, σχολιάζουν οι «New York Times», τι είδους συμφωνία έχει κατά νου ο Τραμπ. Η Πελόζι είναι όντως ανοιχτή σε μία συμβιβαστική λύση προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Έχει ωστόσο καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό δεν μπορεί να είναι μέρος καμίας τέτοιας λύσης, έστω και αν αυτό φέρει το χάος κατά την έναρξη της θητείας της στη Βουλή.
naftemporiki.gr