Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 16:27

Ασύρματος «βηματοδότης» για τον εγκέφαλο

Σαν «βηματοδότης για τον εγκέφαλο» προορίζεται να λειτουργεί μια συσκευή που αναπτύσσουν μηχανικοί του UC Berkeley, ονόματι WAND. Σκοπός της είναι να παρακολουθεί την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και να παρέχει ηλεκτρική διέγερση όταν αντιλαμβάνεται πως κάτι «δεν πάει καλά», όπως πχ σε ασθενείς με επιληψία, Πάρκινσον κ.α.

Σαν «βηματοδότης για τον εγκέφαλο» προορίζεται να λειτουργεί μια συσκευή που αναπτύσσουν μηχανικοί του UC Berkeley, ονόματι WAND. Σκοπός της είναι να παρακολουθεί την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και να παρέχει ηλεκτρική διέγερση όταν αντιλαμβάνεται πως κάτι «δεν πάει καλά», όπως πχ σε ασθενείς με επιληψία, Πάρκινσον κ.α.

Το WAND (wireless artifact-free neuromodulation device) είναι τόσο ασύρματο, όσο και αυτόνομο, κάτι που σημαίνει πως, όταν «μαθαίνει» να αναγνωρίζει τα ίχνη κρίσεων, μπορεί να προσαρμόζει από μόνο του τις παραμέτρους διέγερσης, έτσι ώστε να αποτρέπει τις ανεπιθύμητες κινήσεις στον ασθενή. Επίσης, έχει τη δυνατότητα προσαρμογής αυτών των παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο, καθώς είναι κλειστού κυκλώματος (μπορεί να διεγείρει και να καταγράφει ταυτόχρονα).

«Η διαδικασία εξεύρεσης της κατάλληλης θεραπείας για έναν ασθενή είναι εξαιρετικά δαπανηρή και μπορεί να διαρκεί χρόνια. Σημαντικές μειώσεις τόσο σε κόστος, όσο και σε διάρκεια μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ βελτιωμένα αποτελέσματα και μεγαλύτερη προσβασιμότητα» είπε ο Ρίκι Μίλερ, επίκουρος καθηγητής ηλεκτρολογίας-μηχανολογίας και επιστημών υπολογιστή στο Berkeley. «Θέλουμε να δώσουμε στη συσκευή τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διέγερσης για τον κάθε ασθενή, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Και μπορείς να το κάνεις αυτό ακούγοντας και καταγράφοντας τις "υπογραφές" των νευρώνων» σημείωσε.

Το WAND μπορεί να καταγράφει ηλεκτρική δραστηριότητα σε 128 κανάλια ή από 128 σημεία στον εγκέφαλο, συγκριτικά με οκτώ κανάλια σε άλλα συστήματα κλειστού κυκλώματος.

Η ταυτόχρονη διέγερση και καταγραφή ηλεκτρικών σημάτων στον εγκέφαλο είναι σαν να προσπαθεί κανείς να δει αναταράξεις στην επιφάνεια του νερού μιας λίμνης, ενώ επίσης βουτά τα πόδια του μέσα της - τα ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο «κατακλύζονται» από τις μεγάλες δόσεις ηλεκτρισμού που προκύπτουν από τη διέγερση. Αυτή τη στιγμή οι συσκευές αυτού του είδους είτε σταματούν να καταγράφουν ενώ προβαίνουν στη διέγερση, είτε κάνουν καταγραφή σε ένα διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου όπου εφαρμόζεται η διέγερση. Οι ερευνητές σχεδίασαν τα κυκλώματά του έτσι ώστε να μπορούν να καταγράφουν πλήρως τα σήματα τόσο από τα ήπια εγκεφαλικά κύματα, όσο και από τους ισχυρούς ηλεκτρικούς παλμούς. Ο σχεδιασμός του τσιπ επιτρέπει στο WAND να αφαιρεί το σήμα από τους ηλεκτρικούς παλμούς, με αποτέλεσμα ένα καθαρό σήμα από τα εγκεφαλικά κύματα.