Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και με ευημερία κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που διαπιστώνει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υφίστανται τις διακρίσεις και τη βία σε κάθε γωνιά του κόσμου, παρά το γεγονός ότι έχει γίνει πρόοδος όσον αφορά την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών.
Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και με ευημερία κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που διαπιστώνει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υφίστανται τις διακρίσεις και τη βία σε κάθε γωνιά του κόσμου, παρά το γεγονός ότι έχει γίνει πρόοδος όσον αφορά την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών.
Παρέχοντας στις γυναίκες και τα κορίτσια ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στην αξιοπρεπή εργασία καθώς και ισότιμη εκπροσώπηση στις διαδικασίες λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων, ενισχύουμε τις βιώσιμες οικονομίες, παρέχοντας οφέλη στις κοινωνίες και στην ανθρωπότητα συνολικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου τα δύο τρίτα των χωρών που ανήκουν στις αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου έχουν πετύχει την ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 1990 στη νότια Ασία η αναλογία αγοριών κοριτσιών που φοιτούσαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ήταν 74 κορίτσια για κάθε 100 αγόρια. Το 2012 η αναλογία αυτή εξισώθηκε. Αλλά στην Υποσαχάρια Αφρική, την Ωκεανία και τη δυτική Ασία, τα κορίτσια αντιμετωπίζουν ακόμα εμπόδια για την είσοδό τους τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ στη νότια Αφρική είναι μειοψηφία οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται εκτός αγροτικού τομέα και αμείβονται για την εργασία τους.
Ο Στόχος 5 του ΟΗΕ για τη ισότητα των φύλων επιδιώκει τερματισμό κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών και κοριτσιών, οπουδήποτε και εξάλειψη όλων των μορφών βίας, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων καθώς και της σεξουαλικής και κάθε άλλου είδους εκμετάλλευσης.
Η EY και η Παγκόσμια Συμμαχία Καινοτομίας των Γυναικών για την Αλλαγή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Global Innovation Coalition for Change - GICC) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν αρχές καινοτομίας, που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την καινοτομία, εντοπίζοντας συγκεκριμένες ενέργειες που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της πορείας προς την ισότητα των φύλων.
Οι αρχές αυτές έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις εταιρείες να επιτύχουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ για τη μείωση των ανισοτήτων, την προώθηση της καινοτομίας, την αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης σε διευθυντικές θέσεις, καθώς και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.
Πρωτοπόρος στην ισότητα φύλων, η L’Oreal κατατάσσεται ως κορυφαία εταιρεία ισορροπημένης εκπροσώπησης των φύλων στην Ευρώπη από την Equileap και τιμήθηκε γι’ αυτό. Η Schneider Electric κατατάχθηκε 15η στον δείκτη Equileap, θέση που αποτελεί πρωτιά στον βιομηχανικό τομέα. Η υψηλή κατάταξη της Schneider Electric αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή της για ισότητα των φύλων.
Η κατάταξη Equileap έχει θέσει το ζήτημα της ισότητα των φύλων ως το νέο μη οικονομικό κριτήριο για επενδύσεις. Ο ετήσιος περιλαμβάνει τις 200 μεγαλύτερες εταιρείες όσον αφορά την ισότητα των φύλων κι έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους επενδυτές να βασίζουν τις αποφάσεις τους σε μη οικονομικά κριτήρια. Για να καταρτίσει αυτή τη λίστα η Equileap εξετάζει 3.000 εταιρείες, σε διάφορους τομείς, οι οποίες έχουν εμπορική αξία άνω των 2 δισ. δολαρίων. Η μεθοδολογία, η οποία βασίζεται στις Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών από τα Ηνωμένα Έθνη, εξετάζει 19 μη χρηματοοικονομικά κριτήρια που επηρεάζουν την ισότητα των φύλων, όπως η ισότιμη αμοιβή, οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, η ισότητα των φύλων σε υπεργολάβους, η πολιτική των εταιρειών για οικογενειακές άδειες και προγράμματα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και των διακρίσεων στον χώρο εργασίας.
Σύμφωνα με τον Jean-Claude Le Grand, αντιπρόεδρο της L’Oreal, στο τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού, «η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη είναι αξίες που αποτελούν μέρος του DNA της L’Oreal… Παρά το γεγονός ότι είμαστε πρωτοπόροι στο ζήτημα της ίσης εκπροσώπησης των φύλων και οι ενέργειές μας έχουν αξία, πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο σκοπό αυτό, καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι η ισότητα των φύλων είναι ζήτημα που συνδέεται στενά με την επίδοση και αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη για την καινοτομία».
Στην Ελλάδα ο όμιλος μεταξύ άλλων υλοποιεί το διεθνές πρόγραμμα L’Oreal - UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη, όπου με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε έκθεση δυναμικών φωτογραφικών πορτρέτων Ελληνίδων βραβευμένων επιστημόνων του θεσμού από τον Τάσσο Βρεττό.
Το πρόγραμμα έρχεται να επισημάνει ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στη δημόσια και επαγγελματική ζωή, ιδιαίτερα στον χώρο των επιστημών, όπου υπάρχει «γυάλινη οροφή», με μόλις 28% των επιστημόνων να είναι γυναίκες και μόλις 3% των Βραβείων Νόμπελ να έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες από το 1901, όταν και καθιερώθηκε ο θεσμός. Από την έναρξη του προγράμματος έχουν διακριθεί 3.124 γυναίκες επιστήμονες σε 117 χώρες. Στην Ελλάδα από το 2006 έχουν βραβευθεί 26 γυναίκες ερευνήτριες.
Γυναίκες και τεχνολογία
Ένα άλλο ενδιαφέρον πρόγραμμα για την προώθηση των γυναικών σε θέσεις εργασίας με τεχνολογικό υπόβαθρο υλοποιεί η Google. Τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε από τα γραφεία του Ελληνικού Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα η επίσημη έναρξη του προγράμματος Digital Coding - Girls Coding II για εκμάθηση βασικών αρχών κώδικα στα πλαίσια του Code Week EU, από το ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, με την υποστήριξη και συμβολή της Google.
Το Girls Coding II αποτελεί τη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος Girl Coding που υλοποίησε το ΚΕΑΝ πέρυσι το καλοκαίρι, για 60 μαθήτριες, με τη θεσμική υποστήριξη του ΕΙΤ-European Institute for Innovation and Technology κατόπιν εισηγήσεως της ευρωβουλευτού και προέδρου της Επιτροπής για την Καινοτομία, την Έρευνα και τις νέες Τεχνολογίες, Εύας Καϊλή.
Πολλές ακόμη εταιρείες έχουν εντάξει την ενδυνάμωση των γυναικών στη στρατηγική τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μια από αυτές είναι η Vodafone Ελλάδας, που έχει υιοθετήσει συγκεκριμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες οι οποίες στηρίζουν τις γυναίκες στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.
Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Vodafone Ελλάδας ανακοίνωσε την παροχή δωρεάν επικοινωνίας για όλους τους συνδρομητές της προς τη Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο.
Η τοπική αυτοδιοίκηση
Πέρα από τις επιχειρήσεις, δράσεις για την ισότητα αναλαμβάνονται και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με ενδεικτικά τα αποτελέσματα της πανελλήνιας διαβούλευσης της ΚΕΔΕ «Πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα Υποστηρίξει τις Γυναίκες στο Επιχειρείν», που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ (5.12.2018). Στόχος της προσπάθειας είναι να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον, ώστε να προωθείται η γυναικεία συμμετοχή στην οικονομική ανάπτυξη και να της προσφέρεται υποστήριξη ώστε να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τον χρόνο της και τις ευθύνες που προκύπτουν από τους πολλαπλούς της ρόλους.