Υγεία
Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018 06:59

Αναγνωρίζουμε και αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη των εορτών

Η συναισθηματική φόρτιση τις ημέρες των εορτών καταλαμβάνει 1 στους 6 ανθρώπους σύμφωνα με τους ειδικούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για κάτι περαστικό, ωστόσο αν διαρκέσει περισσότερο μπορεί να εξελιχθεί σε Καταθλιπτική Διαταραχή. 

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η συναισθηματική φόρτιση τις ημέρες των εορτών καταλαμβάνει 1 στους 6 ανθρώπους σύμφωνα με τους ειδικούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για κάτι περαστικό, ωστόσο αν διαρκέσει περισσότερο μπορεί να εξελιχθεί σε Καταθλιπτική Διαταραχή. 

Όπως μας εξηγεί ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, BSc MSc (Health) University of Central Lancashire, μέλος της British Psychological Society, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο καθένας μέσα του είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης ενός καταθλιπτικού επεισοδίου. Το 1/5 εξ αυτών των ατόμων  θα εμφανίσουν καταθλιπτικό επεισόδιο στις γιορτές (δηλαδή συνολικά περίπου οι 3 στους 100 ανθρώπους). Για κάποιους από αυτούς, οι παρενέργειες θα είναι μεγάλες και θα έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις τους και στην εργασία τους.

Η κατάθλιψη των εορτών
Η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (SAD -Seasonal Affective Disorder) αφορά τα συναισθήματα έντονης λύπης, που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, κυρίως τον χειμώνα και στις διακοπές των Χριστουγέννων.

Το φαινόμενο ξεκίνησε αρχικά από τις Βόρειες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου η αλλαγή του ηλιακού φωτός τον χειμώνα είναι σημαντική, καθώς σύμφωνα με το γιατρό η ελλιπής ηλιακή ακτινοβολία ενοχοποιείται για την μείωση της διάθεσης και την αύξηση των αυτοκτονιών.  Όμως σε νότιες χώρες, όπως η Ελλάδα, αυτό το φαινόμενο δεν είναι και πολύ έντονο.

Η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή περιλαμβάνει πλήθος αρνητικών συναισθημάτων, όπως δυσθυμία και κούραση, νεύρα, κακή διάθεση και δυσκολία στο να ανταποκριθεί κανείς στην καθημερινότητα του.

Μερικά συμπτώματα που παρουσιάζει το άτομο είναι:
• Συναισθήματα ενοχής, απελπισίας, αναξιότητας.
• Δεν μπορεί να απολαύσει τις εορταστικές δραστηριότητες.
• Υποφέρει από αναβλητικότητα, απόσπαση προσοχής και δυσκολία εστίασης.
• Έχει θυμό, ο οποίος αν και δεν είναι ένα «παραδοσιακό» σύμπτωμα της κατάθλιψης, εμφανίζεται έντονα σε ορισμένα άτομα με SAD, ειδικά σε άνδρες, καθώς επίσης και η ευερεθιστότητα.
• Παρουσιάζει αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου. Μπορεί να δυσκολεύεται κάποιος να κοιμηθεί, ή να κοιμάται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, νιώθοντας συνεχώς κουρασμένος.
• Έχει αλλαγές στο βάρος ή τις διατροφικές συνήθειες όπως για παράδειγμα μεγαλύτερη διάθεση για κατανάλωση γλυκών.
• και τέλος έχει αδυναμία να αντέξει κανείς το άγχος της καθημερινότητας.

Η μελαγχολία των εορτών δεν είναι απίθανο να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό 

Η εποχική, όπως και η μείζων κατάθλιψη ξεκινούν σχεδόν πάντα με ένα καταθλιπτικό επεισόδιο -συνήθως ξαφνικό- και μοιάζουν στα συμπτώματα τους. Η διάρκεια, όμως, είναι αυτή που καθορίζει το είδος και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η εποχική διαρκεί μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών και όσο βρισκόμαστε έξω από το πλαίσιο της καθημερινής ρουτίνας και των υποχρεώσεών μας. 

Ωστόσο, αν τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης συνεχιστούν και μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου και εμφανιστούν ακόμα και αυτοκτονικές σκέψεις, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την περίπτωση να αναζητήσουμε εγκαίρως τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

«Η φράση κλειδί είναι “ικανός” να ζήσει χαρούμενα»

Αν το άτομο διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να αδράξει τις ευκαιρίες που προσφέρει η ζωή για διασκέδαση και αναψυχή, ότι δεν είναι ικανό να ζήσει χαρούμενα, τότε πρέπει να ζητήσει βοήθεια. Όπως αναφέρει ο γιατρός, «όλοι υποτίθεται ότι θέλουμε να ζήσουμε χαρούμενη ζωή όμως, δυστυχώς, αυτό δεν το διατηρούμε όλοι μετά τη βρεφική ηλικία. Σε αρκετούς ανθρώπους αυτό το αίσθημα επανέρχεται μόνο μετά από την ψυχοθεραπεία». Η φράση κλειδί όπως λέει, είναι το «ικανός να ζήσει χαρούμενα», και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με βοήθεια από έναν ειδικό.