Κόσμος
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2006 15:22

Λευκορωσία - Σε φυλάκιση 15 ημερών καταδικάστηκε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Αλεξάντρ Μιλίνκεβιτς, συνελήφθη και καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση 15 ημερών για τη διοργάνωση μεγάλης διαδήλωσης χθες, Τετάρτη, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, η οποία κρίθηκε παράνομη από τις αρχές της χώρας.

Ο Μιλίνκεβιτς κατήγγειλε ότι η απόφαση αυτή είναι καταφανώς πολιτική. «Είναι μια πολιτική ενέργεια, μια πολιτική καταδίκη», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το δικαστή. «Οι ηγέτες των κύριων πολιτικών κομμάτων (στη Λευκορωσία) βρίσκονται στη φυλακή», σημείωσε.

Ο Μιλίνκεβιτς συνελήφθη σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε σε τοπική εφημερίδα και οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα για τη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση που είχε διοργανώσει χθες στο Μινσκ.

Τη σύλληψη του Μιλίνκεβιτς καταδίκασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικρίνοντας «οποιαδήποτε σύλληψη γίνεται με κίνητρο τη συμμετοχή σε μία διαδήλωση». Παράλληλα απείλησε με την επιβολή νέων κυρώσεων κατά των αρχών του Μινσκ.

«Παρακολουθούμε το θέμα αυτό από πολύ κοντά», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Έμα Ούντουϊν, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί άλλοι αντιπολιτευόμενοι έχουν φυλακιστεί στη Λευκορωσία από την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στις 19 Μαρτίου.

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε στις αρχές της Λευκορωσίας ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο (επιβολής) νέων κυρώσεων», κατέληξε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.