Κόσμος
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2006 18:47

Εγκρίθηκε πρόταση για δημιουργία Ευρωπαϊκού Δείκτη Γλωσσικών Γνώσεων

Με 435 ψήφους εγκρίθηκε η έκθεση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Μαυρομμάτη, σχετικά με την προώθηση της πολυγλωσσίας και τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Δείκτη Γλωσσικών Γνώσεων, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τρία χρόνια μετά το Συμβούλιο της Βαρκελώνης το Μάρτιο 2002, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού δείκτη γλωσσικών γνώσεων, σκοπός του οποίου θα είναι η μέτρηση της επάρκειας των ευρωπαίων πολιτών στις ξένες γλώσσες στα έξι επίπεδα των κλιμάκων του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε τέσσερις γλωσσικές δεξιότητες, ήτοι την ανάγνωση, την κατανόηση, την ομιλία και τη σύνταξη.

Σύμφωνα με την έκθεση του Μανώλη Μαυρομμάτη, η δοκιμασία γλωσσικών γνώσεων, σε ένα πρώτο στάδιο, θα γίνεται στις πέντε πλέον διδασκόμενες γλώσσες της Ε.Ε., ενώ υπογραμμίζεται και η σημασία της επέκτασής της σε μεγαλύτερο φάσμα ευρωπαϊκών γλωσσών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου τα αγγλικά με ποσοστό 38%, τα γαλλικά με ποσοστό 14%, τα γερμανικά επίσης με ποσοστό 14%, τα ισπανικά με 6% και τα ιταλικά με 3% είναι οι πέντε πιο δημοφιλείς γλώσσες της Ε.Ε., που επιλέγονται ως ξένες γλώσσες από τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ο εισηγητής διευκρίνισε επίσης ότι οι μειονοτικές και οι περιφερειακές γλώσσες δεν αφορούν τον εν λόγω Δείκτη.

«Ο Δείκτης Γλωσσικών Γνώσεων δεν είναι παρά ένα τεχνικό όργανο, που θα χρηματοδοτείται από ήδη υπάρχον πρόγραμμα, το Δια βίου Μάθηση, που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την ουσιαστική ενίσχυση της κινητικότητας των πολιτών, εργαζομένων ή φοιτητών, στην Ε.Ε. Θα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα προσφέρει τη δυνατότητα να συλλεχθούν αξιόπιστα στοιχεία για τις γλωσσικές δεξιότητες των Ευρωπαίων, κυρίως των νέων. Παράλληλα, θα επιτρέψει τη σύγκριση πολιτικών σε θέματα γλώσσας μεταξύ των κρατών μελών, διευκολύνοντας την επισήμανση και ανταλλαγή ορθών πρακτικών για να δοθεί νέα ώθηση στη διδασκαλία των γλωσσών», δήλωσε ο κ. Μαυρομμάτης και συνέχισε: «Στις 18 Μαΐου συνεδριάζει το Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, όπου ελπίζουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και την κοινή αποδοχή του Δείκτη Γλωσσικών Γνώσεων».