Η Αυστραλία θα αποτύχει στους στόχους μείωσης των εκπομπών για το 2030, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισσον ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Η Αυστραλία θα αποτύχει στους στόχους μείωσης των εκπομπών για το 2030, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισσον ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Η κυβέρνηση δημοσίευσε την έκθεσή της για τις προβλέψεις εκπομπών για το 2018 την Παρασκευή, συνεχίζοντας την συνήθεια να δημοσιεύει αρνητικές περιβαλλοντικές επιδόσεις λίγο πριν από δημόσιες αργίες, όπως σημειώνει ο Guardian. Η περιβαλλοντική πολιτική είναι στο προσκήνιο της αυστραλιανής πολιτικής σκηνής τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποτελέσει αιτία και αφορμή ακόμη και για αλλαγές πρωθυπουργών και πολιτικών αρχηγών.
Η έκθεση περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Αυστραλία σκοπεύει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τη μείωση των εκπομπών για το 2020 και το 2030 βάσει των συμφωνιών του Παρισιού και του Κιότο. Προβλέπει ότι οι συνολικές εκπομπές το 2030 θα είναι 563 εκατομμύρια τόνοι ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, αποτελώντας μείωση εκπομπών κατά 7% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.
Οι στόχοι της Αυστραλίας στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού είναι για μείωση των εκπομπών κατά 26% έως 28% από τα επίπεδα του 2005.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκπομπές του 2030 αναμένεται να ανέβουν κατά 4% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 λόγω των υψηλότερων επιπέδων παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, της αύξησης της γεωργίας, της αύξησης των μεταφορικών δραστηριοτήτων και της μείωσης της δέσμευσης άνθρακα από δραστηριότητες όπως η αναδάσωση.
Η έκθεση προβλέπει ότι οι εκπομπές από όλους τους τομείς, εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια, τα απόβλητα και τη χρήση γης, θα αυξηθούν μέχρι το 2030.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις θετικές επιδόσεις του 2012, όταν πέτυχε τις δεσμεύσεις της από τη συνθήκη του Κιότο, για να αντισταθμίσει τις αναμενόμενες ανεπαρκείς επιδόσεις του 2030. Ο εκπρόσωπος κλίματος του Κόμματος των Πρασίνων, Άνταμ Μπαντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει καταφύγει σε «λογιστικά κόλπα» για να προσπαθήσει να επιτύχει τον στόχο της συμφωνίας του Παρισίου.