Υγεία
Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 12:33

Γιατί συμβαίνουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού απαντούν οι επιστήμονες

Τα γενετικά ποικίλα βακτηριακά στελέχη που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος διαφέρουν σύμφωνα με τους επιστήμονες, ως προς την ικανότητά τους να ενεργοποιούν τις προστατευτικές ανοσολογικές αποκρίσεις σε ποντίκια, εξηγώντας έτσι γιατί αυτές οι μολύνσεις επανέρχονται συχνά σε πολλούς ασθενείς.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τα γενετικά ποικίλα βακτηριακά στελέχη που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος διαφέρουν σύμφωνα με τους επιστήμονες, ως προς την ικανότητά τους να ενεργοποιούν τις προστατευτικές ανοσολογικές αποκρίσεις σε ποντίκια, εξηγώντας έτσι γιατί αυτές οι μολύνσεις επανέρχονται συχνά σε πολλούς ασθενείς.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ποντικούς και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Pathogens από τους Thomas Hannan (παθολόγος, ανοσολόγος) και Scott Hultgren (μικροβιολόγος) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και τους συνεργάτες, η ανάπτυξη ενός εμβολίου ευρέος φάσματος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα γενετικά βακτηριακά στελέχη που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες συχνά.

Πολύς κόσμος, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, πάσχει από πολύ επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από τα Escherichia coli, τα οποία είναι γενετικά ποικίλα βακτήρια.

Γενετικά ποικίλα βακτήρια λέγονται αυτά που έχουν ανταλλάξει γενετικό υλικό με άλλα.  Συγκεκριμένα, τα Escherichia coli (συντομογραφία ως Ε. Coli) είναι βακτήρια που βρίσκονται στο περιβάλλον, τα τρόφιμα και τα έντερα ανθρώπων και ζώων. Τα E. coli είναι μια μεγάλη και ποικίλη ομάδα βακτηρίων. Αν και τα περισσότερα στελέχη του Ε. Coli είναι αβλαβή, άλλα μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Ορισμένα είδη Ε. Coli μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, ενώ άλλα προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αναπνευστικές παθήσεις και πνευμονία και άλλες ασθένειες.

Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις προκαλούνται συχνά από το ίδιο στέλεχος E.coli που προκάλεσε την πρώτη μόλυνση, υποδηλώνοντας έτσι, ότι ορισμένοι ασθενείς μπορεί να μην καταφέρνουν να αναπτύξουν προστατευτική ανοσοαπόκριση. Μία καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων ξενιστή-παθογόνου είναι αναγκαία όπως λένε οι ερευνητές, ειδικά για την ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων και εμβολίων σε μία εποχή όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό στη γνώση, οι Hannan και Hultgren χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο ποντικού για να συγκρίνουν τα αποτελέσματα δύο στελεχών E.coli που προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Διαπίστωσαν ότι ένα στέλεχος με την ονομασία UTI89, θα μπορούσε να μολύνει την ουροδόχο κύστη επ 'αόριστον, ενώ το στέλεχος CFT073 ήταν πάντοτε καθαρό για 8 εβδομάδες. Στα ποντίκια που μολύνθηκαν με CFT073 και τους χορηγήθηκε αντιβιοτική αγωγή για να προστατευθούν από το στέλεχος αυτό παρατηρήθηκε ότι μπορούσαν να προστατευθούν από το CFT073, αλλά ήταν επιρρεπή στην πρόκληση μόλυνσης με UTI89. Δηλαδή, τα ποντίκια με μόλυνση UTI89 παρόλο που πήραν αντιβιοτικά ήταν επιρρεπή σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Η καταστροφή των Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της προστασίας από τη μόλυνση, εμπόδισε τους ποντικούς να εκκαθαρίσουν από τον οργανισμό τους τις λοιμώξεις με CFT073 και τους έκανε ευάλωτους σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις CFT073 του ουροποιητικού συστήματος.

Τα ευρήματα αυτά, έριξαν νέο φως στις ανοσολογικές αντιδράσεις στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και μπορεί να είναι σημαντικά για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων.

Πηγές:

https://www.plos.org

https://www.news-medical.net/news/20181214/Recurrence-of-urinary-tract-infection-may-depend-on-bacterial-strain-study-shows.aspx