Πολιτική
Παρασκευή, 28 Απριλίου 2006 16:32

«Η ελληνική κυβέρνηση να μην συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν»

Ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων στο ζήτημα του Ιράν και την αποχή της χώρας μας από προσπάθειες επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού μετά τη συνάντησή του με τον ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, Μεχντί Μοχτασεμί.

«Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Αλαβάνος, «να μην συμμετάσχει στις προσπάθειες επιβολής κυρώσεων που θα ωθήσουν σε ένταση και σε αντιπαράθεση ακόμα μεγαλύτερη και να κάνει σαφές, πολύ περισσότερο μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής ¶μυνας, ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος προκειμένου να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε μια πολεμική εκστρατεία ενάντια στο Ιράν».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα, που δεν της προσφέρεται συχνά, όντας σε μια τέτοια κρίση μέλος μη τακτικό του Συμβουλίου Ασφαλείας, να διευρύνει τις σχέσεις της με τον μουσουλμανικό κόσμο, πράγμα το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την εξωτερική μας πολιτική και να στηρίξει την ειρήνη».

Συνάντηση Μοχτασεμί με Παπαρήγα

Νωρίτερα με τον ιρανό πρέσβη συναντήθηκε και η γραμματεας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Όπως υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης: «Μπροστά στον ελληνικό λαό στέκεται ένα μεγάλο καθήκον, μια μεγάλη υποχρέωση. Με την παρέμβασή του και τη δράση του να παρεμποδίσει την ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο στους διπλωματικούς εκβιασμούς, που ασκούνται αυτή τη στιγμή στο Ιράν και στο κίνδυνο, στην πορεία, και για μια στρατιωτική επιχείρηση. Να μην επαναληφθεί αυτό που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ».

«Εμείς», τόνισε η κ. Παπαρήγα, «δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στις ΗΠΑ, αλλά ούτε στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., να αποφασίζουν με διαφορετικά μέτρα και σταθμά για το ποια χώρα πρέπει να ελέγξουν όσο αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας».