Πολιτική
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 10:52

«Εκλογές στην ώρα τους» παρά τις παροχές

Προσλήψεις στην εκπαίδευση, 15.000 ως το 2021, εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις από το 2020, μικρή παράταση του νόμου Κατσέλη και νέο νόμο για την προστασία της α΄ κατοικίας, στεγαστικό επίδομα ύψους 410 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, υλοποίηση της εξαγγελίας για τον κατώτατο μισθό και προαναγγελία ρύθμισης για παλαιές οφειλές στην Εφορία, αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο.  

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Προσλήψεις στην εκπαίδευση, 15.000 ως το 2021, εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις από το 2020, μικρή παράταση του νόμου Κατσέλη και νέο νόμο για την προστασία της α΄ κατοικίας, στεγαστικό επίδομα ύψους 410 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, υλοποίηση της εξαγγελίας για τον κατώτατο μισθό και προαναγγελία ρύθμισης για παλαιές οφειλές στην Εφορία, αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο.  

Η κυβέρνηση επιμένει και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι κινήσεις αυτές δεν εντάσσονται στον προεκλογικό της σχεδιασμό και ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών. Απαντώντας δε, στο κλίμα περί πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός έδωσε ορίζοντα εννιαμήνου στην κυβέρνηση, δηλαδή ως τον Σεπτέμβριο του 2019 και ζήτησε από τους υπουργούς επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Ειδικότερα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να γίνουν 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση την τριετία 2019-2021 (4.500 το 2019 στην Ειδική Αγωγή, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021).

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Γαβρόγλου μέσα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω του ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων, ενώ θα δημιουργηθούν νέοι πίνακες, δηλαδή δεν θα ισχύσουν οι υπάρχοντες. Η μοριοδότηση θα περιλαμβάνει την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, τα ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια, ωστόσο για μια ακόμη φορά μένουν απ’ έξω οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αφού για αυτούς -όπως φέρεται να ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας- δεν θα υπάρχει κανενός είδους μοριοδότηση, ανεξάρτητα από τα χρόνια προϋπηρεσίας τους.

Για τον διορισμό δασκάλων και καθηγητών θα μετρούν η προϋπηρεσία κατά 50% και τα ακαδημαϊκά προσόντα και οι κοινωνικοί λόγοι κατά το άλλο 50%, ενώ η προϋπηρεσία θα μοριοδοτείται κλιμακωτά με πλαφόν ανώτατης προϋπηρεσίας.

Ο Κ. Γαβρόλγου ενημέρωσε επίσης ότι μετά την συνεδρίαση της ΔΙΣ θα υπάρξουν νεότερα για την επιτροπή διαλόγου Εκκλησίας - Πολιτείας. «Περιμένουμε να δούμε για να συναντηθούμε μαζί  τους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, δίνοντας την αίσθηση ότι το θέμα αυτό, παρά τις εξαγγελίες για προσλήψεις 10.000 δημοσίων υπαλλήλων και τον θόρυβο που προηγήθηκε, δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι διορισμοί των εκπαιδευτικών θα γίνουν με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ οι άξονες της πρότασης είναι:

  • Μέσω ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων
  • Ενιαίο σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς, με τρεις πυλώνες: την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, τα ακαδημαϊκά προσόντα και τα κοινωνικά κριτήρια.
  • Προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών όπου χρειάζεται.

    Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες για περίπου τρισήμισι ώρες υπό τον πρωθυπουργό χωρίς την παρουσία τηλεοπτικών καμερών και χωρίς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, αποφάσισε να δοθεί μικρή παράταση στον νόμο Κατσέλη (σ.σ. εφόσον χρειαστεί), με τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τα νέα κριτήρια και όρια.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε όλες τις εξαγγελίες που έκανε στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τις οποίες μένει να ψηφιστεί το στεγαστικό επίδομα ύψους 410 εκατ. ευρώ, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να ισχύσει νέα ρύθμιση για παλαιές οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    «Η κυβέρνηση απέτρεψε μειώσεις συντάξεων και ψήφισε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό, μετά από δέκα χρόνια» επανέλαβε και στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει «με ορίζοντα εννιαμήνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019».

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα πως με βάση την ήδη θεσμοθετημένη δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση ή αλλιώς τη θεσμοθέτηση της πρόσβασης όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο εκκινεί η λειτουργία του θεσμού από τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 σε 300 δήμους. «Προχωράμε από την επόμενη σχολική χρονιά στη μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα από τους 25 μαθητές, που είναι σήμερα για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό στους 22 και στη θεσμοθέτηση του μέγιστου αριθμού 25 μαθητών σε κάθε τμήμα της Γ΄ Λυκείου», φέρεται να είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

 

Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στις «πράσινες» σχολές

Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε ότι τον Ιανουάριο θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο από το 2020 η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα γίνεται χωρίς εξετάσεις, με κριτήριο τον βαθμό του απολυτηρίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Γαβρόγλου, χωρίς εξετάσεις και με το βαθμό του απολυτηρίου θα μπαίνουν στις πανεπιστημιακές σχολές οι μαθητές που θα δηλώσουν «πράσινες» σχολές και αυτές όπως διευκρίνισε θα είναι αυτές που έχουν την λιγότερη ζήτηση, ενώ οι «κόκκινες» σχολές θα είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και εισαγωγή τους θα γίνεται με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων. 

Διευκρινιστικά, ο υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι οι σχολές, θα «κοκκινίζουν» ή θα «πρασινίζουν» ανάλογα με τη ζήτηση που θα έχουν στα μηχανογραφικά των μαθητών, σημειώνοντας ότι οι σχολές της κάθε κατηγορίας μπορούν να αλλάζουν, από χρονιά σε χρονιά.