Με αφορμή τον ερχομό των εορτών όπου η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται από όλους ο χειρουργός ουρολόγος κ. Νικόλαος Κατσένης, μας εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν οι άνδρες, ειδικά όσοι είναι άνω των 50 ετών, καθώς όπως διαπιστώθηκε σε τελευταία μελέτη η κατανάλωση λευκού κρασιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Με αφορμή τον ερχομό των εορτών όπου η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται από όλους, ο χειρουργός ουρολόγος κ. Νικόλαος Κατσένης, μας εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν οι άνδρες, ειδικά όσοι είναι άνω των 50 ετών, καθώς όπως διαπιστώθηκε σε τελευταία μελέτη η κατανάλωση λευκού κρασιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Για την επίδραση του αλκοόλ στις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη έχουν διεξαχθεί μεγάλες μελέτες, μα τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα.
Για παράδειγμα, η πρόσληψη αλκοόλ προτάθηκε πρόσφατα ως παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση αυτού του καρκίνου σε μια μετα-ανάλυση που περιέλαβε 27 μελέτες. Από μια άλλη, μεγάλη, ευρωπαϊκή μελέτη δεν προέκυψε συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, και οι δύο δεν αξιολόγησαν τον τύπο του αλκοόλ.
Η νέα μελέτη μετ-ανάλυση πραγματοποιήθηκε για να ρίξει περισσότερο φως στη σχέση κρασιού-καρκίνου του προστάτη, λαμβανομένου υπόψη του χημειοπροστατευτικού ρόλου των πολυφαινολών που περιέχονται στο κόκκινο κρασί.
Ο Mihai Dorin Vartolomei, PhD, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής του Tirgu Mures στη Ρουμανία, και οι συνεργάτες του αναζήτησαν μελέτες που αξιολόγησαν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη λόγω της κατανάλωσης κόκκινου, λευκού ή οποιουδήποτε κρασιού.
Η ερευνητική ομάδα μετα-ανάλυσε 17 μελέτες με στοιχεία 611.169 ατόμων, όου διαπίστωσαν, ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν αύξησε αλλά ούτε και μείωσε τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Περαιτέρω ανάλυση, ωστόσο, έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση λευκού κρασιού αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ενώ η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού είχε προστατευτική επίδραση.
Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε ο ένας εκ των ερευνητών, Shahrokh F. Shariat από το Ουρολογικό Τμήμα του πανεπιστημίου της Βιέννης, αυτό σημαίνει ότι το κόκκινο κρασί μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη κατά περίπου 12%, ενώ η κατανάλωση λευκού κρασιού τον αύξησε κατά 26%. Σημείωσε δε ότι «μέτρια κατανάλωση» νοείται 1 ποτήρι ημερησίως.
Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι ερευνητές, απαιτούνται περαιτέρω αναλύσεις για να εκτιμηθεί η μοριακή επίδραση του λευκού και του κόκκινου κρασιού στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Σύμφωνα με το Δρ. Κατσένη, συγκριτικά με το λευκό, το κόκκινο κρασί περιέχει 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών, γεγονός που μπορεί να εξηγεί τα παρατηρούμενα αποτελέσματα. Έχει ήδη καταδειχθεί από διάφορες μελέτες ότι οι πολυφαινόλες αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια σε πολλές νόσους και διάφορους τύπους καρκίνου. Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει επιβεβαιώσει ότι το πλούσιο σε πολυφαινόλη ελαιόλαδο συμβάλλει στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες έχουν ευεργετική επίδραση στη συσσώρευση αιμοπεταλίων στις αρτηρίες και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, εκτός από την κατανάλωση κρασιού υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Αποδεδειγμένοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες είναι το κάπνισμα, η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αντιθέτως, προστατευτικά δρα η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων.
Δυστυχώς όμως, κανένας δεν εγγυάται όπως λέει, ότι ακολουθώντας ακόμα και κατά γράμμα τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας για τους τρόπους πρόληψης του καρκίνου του προστάτη, δεν θα τον εμφανίσει.
Επειδή δε σε αρκετές περιπτώσεις αναπτύσσεται αργά και δεν προκαλεί συμπτώματα οι άνδρες ειδικά μετά τα 50 θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές προληπτικές εξετάσεις.
Παρόλα αυτά ο γιατρός συμβουλεύει τους άνδρες να προσέχουν τη διατροφή τους, να ασκούνται και να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ.