Κόσμος
Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 15:51

Πιθανή αναστολή των διαπραγματεύσεων Σερβίας - Μαυροβουνίου με Ε.Ε.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν αναμένεται να ανακοινώσει, πιθανότατα και σήμερα, στη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες, με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους την αναστολή των διαπραγματεύσεων της Σερβίας - Μαυροβουνίου με την Ε.Ε. για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης, μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ.

Προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ήταν η παράδοση του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητή του σερβοβοσνιακού στρατού Ράτκο Μλάντιτς, έως τις 30 Απριλίου, μία ακόμη διορία που έληξε χωρίς οι αρχές του Βελιγραδίου να έχουν εκπληρώσει τη δέσμευσή τους.

Ο κ. Ρεν είχε ανακοινώσει ότι θα γνωστοποιήσει αύριο, μετά από τις συνομιλίες που θα έχει με τη γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) την απόφασή του για την αναβολή ή όχι των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Σερβίας/ Μαυροβουνίου, που έχουν προγραμματιστεί για τις 11 Μαΐου.

Παρά το γεγονός ότι αυτές τις μέρες από το Δικαστήριο της Χάγης δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για το πώς η Κάρλα ντελ Πόντε θα αποτιμήσει τη συνεργασία των αρχών του Βελιγραδίου με το ICTY, θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα δώσει αρνητική βαθμολογία.

Ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων της ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με τη Χάγη Ρασίμ Λιάγιτς δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου ότι αναμένει αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Πολύ πιθανή θεωρεί τη διακοπή των διαπραγματεύσεων Σερβίας - Μαυροβουνίου με την Ε.Ε. και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Τις τελευταίες μέρες στα σερβικά ΜΜΕ γίνονται αναφορές και στην πιθανότητα παράτασης της διορίας για την έκδοση του Μλάντιτς και νέα προθεσμία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των σερβικών αρχών προς το δικαστήριο της Χάγης αναφέρεται η 10η Μαΐου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ