Πολιτική
Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 18:57

Προτάσεις - τομές για αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Το πόρισμα που περιλαμβάνει τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια παρουσίασαν σήμερα, οι υπεύθυνοι του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Βερέμη.

Από τις σημαντικότερες προτάσεις θεωρείται αυτή που αναφέρεται στην αναγνώριση των μεταπτυχιακών διπλωμάτων ως μάστερ. Αυτά χορηγούνται από τα Πολυτεχνεία και τη Γεωπονική Σχολή. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή προτείνει να ενισχυθούν οι συνεργασίες των ελληνικών Πανεπιστημίων με τα ξένα, μέσω κοινών προγραμμάτων, αλλά συγχρόνως να γίνονται, όχι μόνον η διδασκαλία, αλλά και διατριβές, σε διαφορετική γλώσσα και όχι μόνον στην ελληνική, έτσι θα διευκολυνθούν για να διδάξουν και ξένοι καθηγητές.

Αλλο βασικό σημείο του πορίσματος αναφέρεται στη δυνατότητα που θα μπορούσε να δοθεί στους φοιτητές που «κόβονται» για τρεις συνεχείς φορές σε ένα μάθημα, να προσφύγουν σε ειδική επιτροπή, ζητώντας μάλιστα και την εξαίρεση του καθηγητή.

Καινοτομία θεωρείται η πρόταση της επιτροπής να θεσπισθεί «Συνήγορος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας», για να επιλύει τις διαφορές μεταξύ φοιτητών, μεταξύ καθηγητών κλπ.

Εξίσου καινοτόμα θεωρείται και η πρόταση της επιτροπής να καθιερωθούν, για τους οικονομικά ασθενείς φοιτητές, υποτροφίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Δηλαδή φοιτητές που θα μπορούν να εργάζονται μέσα στα πανεπιστήμια περίπου 40 ώρες εβδομαδιαίως, με αντάλλαγμα υποτροφία.

«Φρένο» στους «αιώνιους» φοιτητές

Το πόρισμα του ΕΣΥΠ, πάντως, περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές προτάσεις, όπως να τεθεί πλαφόν φοίτησης, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των «αιωνίων φοιτητών», εισαγωγή «μάνατζερ» στα πανεπιστήμια, επαναπροσδιορισμό του Πανεπιστημιακού Ασύλου κλπ.

Η επιτροπή «σοφών» προτείνει για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου να αποφασίζει το πρυτανικό συμβούλιο. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των δύο τρίτων των παρόντων. Οταν όμως δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση, τότε ο πρύτανης θα παραπέμπει το θέμα στη σύγκλητο που θα αποφασίζει, επίσης κατά πλειοψηφία.

Σημαντική θεωρείται και η πρόταση, με την οποία τίθενται φραγμοί στους «αιώνιους φοιτητές». Ετσι, θα χάνεται αυτόματα η φοιτητική ιδιότητα όταν ξεπεράσουν τον αριθμό των εξαμήνων συν το 50%, δηλ. τα δύο χρόνια μετά από τετραετή φοίτηση.

Τέλος, προβλέπεται να ψηφίζουν καθολικά οι φοιτητές και όχι μέσω αντιπροσώπων των πολιτικών νεολαιών, για την ανάδειξη των διοικήσεων των πανεπιστημίων και των σχολών. Οι ψήφοι των φοιτητών θα υπολογίζονται σε ποσοστό 80% του αριθμού μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού.

Τον Ιούνιο το υπουργείο Παιδείας θα έχει καταλήξει στις τελικές προτάσεις για τις αλλαγές που θα γίνουν στα Πανεπιστήμια.