Πολιτιστικά
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 08:00

«Ψυχρός Πόλεμος» στην κορυφή των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Το φιλμ  «Cold War» (Ψυχρός Πόλεμος) του Πάβελ Παβλικόφσκι αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που απονεμήθηκαν στη Σεβίλλη, αφού απέσπασε τα πέντε βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Καλύτερης Ευρωπαίας Ηθοποιού και Καλύτερου Μοντάζ) από τα έξι για τα οποία ήταν υποψήφιο.

Το φιλμ  «Cold War» (Ψυχρός Πόλεμος) του Πάβελ Παβλικόφσκι αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που απονεμήθηκαν στη Σεβίλλη, αφού απέσπασε τα πέντε βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Καλύτερης Ευρωπαίας Ηθοποιού και Καλύτερου Μοντάζ) από τα έξι για τα οποία ήταν υποψήφιο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σε όλους αυτούς τους σκηνοθέτες που κάνουν ταινίες όχι για εμπορικούς λόγους, αλλά επειδή θέλουν πραγματικά να πουν τις ιστορίες τους. Ευχαριστώ τον Θεό που αυτό το είδος σινεμά μπορεί και υπάρχει. Νιώθω μεγάλη τιμή που έλαβα αυτά τα βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία, χωρίς να κάνουμε καμία καμπάνια για την ταινία και να ξοδέψουμε χρήματα. Αυτό είναι υπέροχο και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή αυτήν την ευρωπαϊκή παράδοση» δήλωσε ο 61χρονος Πολωνός σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας.

«Ψυχρός Πόλεμος»

Στην ασπρόμαυρη σπαρακτική ιστορία αγάπης του Παβλικόφσκι, ένας άντρας και μια γυναίκα γνωρίζονται στα συντρίμμια της μεταπολεμικής Πολωνίας. Παγιδεύονται σε έναν μοιραίο έρωτα, που τους καταδικάζει να βρίσκονται δεμένοι ο ένας με τον άλλον. Οι πολιτικές συνθήκες, τα ελαττώματά τους, αλλά και μια σειρά από ατυχείς συγκυρίες τούς χωρίζουν και τους ενώνουν σε έναν έρωτα διαχρονικά αδύνατο. Η ταινία -που απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών- για μια σπαρακτική ιστορία αγάπης που διατρέχει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, αποτελεί την επίσημη υποβολή της Πολωνίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Πρωταγωνίστρια της βραδιάς

Την τελετή απονομής άνοιξε η Ρόσι ντε Πάλμα, η Ισπανίδα ηθοποιός και μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ, χορεύοντας φλαμένκο. Μεγάλη πρωταγωνίστρια της βραδιάς, ωστόσο, ήταν η Ευρώπη, καθώς κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής πολλοί παρουσιαστές, μέλη της Ακαδημίας και βραβευμένοι αναφέρθηκαν στην κατάσταση και στο ρόλο της Ευρώπης σήμερα, στην άνοδο του φασισμού, στη σημασία της ενότητας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Η Πολωνή σκηνοθέτις και διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Ανιέσκα Χόλαντ μίλησε για την Ευρώπη που αλλάζει, τονίζοντας πως «η ελευθερία μας ως καλλιτέχνες και ως κινηματογραφιστές βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ερμηνείες - βραβεία

Καλύτερος Ευρωπαίος ηθοποιός αναδείχθηκε ο Μαρτσέλο Φόντε για την ερμηνεία του στο «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε και Καλύτερη Ευρωπαία ηθοποιός η Τζοάνα Κούλιγκ για την ερμηνεία της στο  «Cold War».

Το βραβείο της Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κωμωδίας απέσπασε η ταινία «O Θάνατος του Στάλιν» του Αρμάντο Ιανούτσι, το Βραβείο της Fipresci- Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη δόθηκε στον Λούκας Ντοντ για το «Girl», ενώ το βραβείο Κοινού (People' s Choice Award) στο «Να με Φωνάζεις Με Τ' Όνομά Σου» του Λούκα Γκουαντανίνο.

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Κινουμένων Σχεδίων αναδείχθηκε το «Another Day of Life» των Ραούλ ντε λα Φουέντε και Ντέιμιαν Νένοφ, ενώ το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Μικρού Μήκους Ταινίας δόθηκε στο «The Years» της Σάρα Φγκάιερ.

Ελληνικές διακρίσεις

Ο Κώστας Γαβράς τιμήθηκε για το σύνολο της καριέρας του από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου με ειδικό βραβείο.

Στην τελετή απονομής βραβεύτηκαν ακόμα και οι Έλληνες παραγωγοί Κωνσταντίνος Κοντοβράκης και Γιώργος Καρναβάς από την Heretic, οι οποίοι παρέλαβαν το βραβείο Eurimages Co-Production Αward της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που δίνεται κάθε χρόνο σε παραγωγούς που προωθούν τις συμπαραγωγές εντός Ευρώπης.

Το βραβείο στους δύο παραγωγούς έδωσε η Ισπανίδα ηθοποιός Έμα Σουάρεθ, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Sumendia», μία συμπαραγωγή της Heretic που ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της στη Νίσυρο.  Τιμητικά βραβεία εκτός από τον Κώστα Γαβρά δόθηκαν και στην Ισπανίδα ηθοποιό Κάρμεν Μάουρα και στον Άγγλο ηθοποιό Ρέιφ Φάινς.

«Ανυπομονώντας γι' αυτή την τελετή, για την οποία νιώθω βαθύτατα ευγνώμων, αναρωτιόμουν τι σημαίνει να νιώθεις Ευρωπαίος. Είναι άραγε το αίσθημα του ότι ανήκεις κάπου, της κοινής ιστορίας, των κοινών πληγών; Μπορώ να είμαι Άγγλος και Ευρωπαίος μαζί; Φυσικά ναι. Αυτό νιώθω βαθιά μέσα μου. Στην Αγγλία αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο ο θόρυβος του διχασμού. Αλλά οι ταινίες μπορεί να είναι για εμάς ένα παράθυρο για να δούμε τον άλλον και μέσα από αυτές μπορούμε να γιορτάσουμε τις διαφορές μας και την κοινή μας ανθρωπιά», δήλωσε ο 55χρονος Φάινς.

naftemporiki.gr