Υγεία
Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 11:15

Η αγοραφοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα και στο σπίτι

Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από το 1% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αγοραφοβία με το 67% των ασθενών, δηλαδή οι δύο στους τρεις, να είναι γυναίκες.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από το 1% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αγοραφοβία με το 67% των ασθενών, δηλαδή οι δύο στους τρεις, να είναι γυναίκες.

Τι είναι η αγοραφοβία

Η αγοραφοβία είναι η αγχώδης διαταραχή που προκαλεί την άρνηση να βρίσκεται κάποιος σε δημόσιους χώρους, στους οποίους συνωστίζονται πολλά άτομα, νιώθοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης διαφυγής. Η διαταραχή αυτή μπορεί να εμφανιστεί απότομα ή να εγκατασταθεί σταδιακά. Τα συμπτώματα αρχίζουν εμφανίζονται συνήθως στο τέλος της εφηβείας ή μεταξύ 30 και 40 ετών. Πολύ συχνά συνδέεται, επίσης, με την εμφάνιση έντονου άγχους και κρίσεων πανικού.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, BSc MSc (Health) University of Central Lancashire, μέλος της British Psychological Society, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, η αγοραφοβία ξεκινά από μία ανησυχία και μόλις το άτομο βρεθεί σε ένα δημόσιο χώρο και πάθει κρίση πανικού τότε εξελίσσεται σε αγοραφοβία.

Τα συνήθη συμπτώματα της κρίσης πανικού

Απελπισία, τρόμος, μούδιασμα, ναυτία, πόνος στην καρδιά και δυσκολία στην αναπνοή είναι μερικά από τα συμπτώματα τα οποία μπροστά σε ξένους ανθρώπους μπορεί να γίνουν τόσο έντονα, ώστε το άτομο να μην μπορεί καν να αναπνεύσει.

Για παράδειγμα αν κανείς νιώσει το σύμπτωμα της «ασφυξίας» όταν πάθει κρίση  πανικού τότε γίνεται τόσο έντονο που μπλοκάρει την αυτόματη λειτουργία της ανάσας. Δηλαδή, οι πνεύμονες και το στέρνο του ατόμου είναι σαν να έχουν «μπλοκάρει» και δεν υπακούν στην εσωτερική εντολή “ανάσανε, ανάσανε”. Αυτό το φαινόμενο συνήθως κρατάει πολλά δευτερόλεπτα και φοβίζει πολύ κάποιους ανθρώπους.

Άρνηση της κατάστασης

Επειδή οι τραυματικές εμπειρίες που έχουν βιώσει κάποια άτομα είναι πολύ έντονες αυτό τα «κλειδώνει» εκεί που νιώθουν ασφαλή, δηλαδή στο σπίτι τους. Ως εκ τούτου δυσκολεύονται να βγουν στο έξω κόσμο και βρεθούν σε χώρους με πολλούς ακόμα ανθρώπους.

Και επειδή, συνήθως δεν παραδέχονται ότι φοβούνται βρίσκουν δικαιολογίες του τύπου «βαριέμαι να βγω» ή «δεν έχω όρεξη» κ.λπ.

Τα άτομα αυτά χρειάζονται βοήθεια για να αποκτήσουν πάλι εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τη ζωή, λέει ο γιατρός.

Πέρα όμως από το να βρεθούν οι παράγοντες που ευθύνονται για αυτό το φόβο, σημαντικό είναι ο ειδικός ψυχικής υγείας να διδάξει το άτομο που υποφέρει από αγοραφοβία και αγχώδη διαταραχή τρόπους αυτοδιαχείρισης του προβλήματος του.

Ο κ. Παπαγεωργίου υποστηρίζει ότι βασική βοήθεια προς το άτομο, αποτελεί η επίγνωση ότι το πρόβλημα το προκαλεί ο ίδιος στον εαυτό του. Όπως λέει οι περισσότεροι προκαλούν κάπως από μόνοι τους την κρίση πανικού κι αυτό γιατί λόγω άγχους ανασαίνουν γρήγορα και με βαθιές ανάσες και τότε παθαίνουν αυτό που λέγεται υπεραερισμός, εξαιτίας του οποίου το αυξημένο ποσοστό οξυγόνου στο αίμα πυροδοτεί την κρίση.

Φροντίδα στο σπίτι

Οι υπηρεσίες Ψυχικής Φροντίδας, διαθέτουν εξειδικευμένους επιστήμονες που μπορούν να παρέχουν συνεδρίες ακόμα και στο σπίτι του θεραπευόμενου, στην περίπτωση που ο ίδιος δηλώνει απροθυμία ή αδυναμία να επισκεφθεί το γραφείο του ειδικού.

Όπως λέει ο κ. Παπαγεωργίου υπάρχουν πολλά άτομα που ζητούν βοήθεια και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, όταν η «κοινωνική επανένταξή τους» γίνεται σταδιακά, χωρίς να βιασύνες.