Πολιτική
Τετάρτη, 03 Μαΐου 2006 16:39

Μπακογιάννη: Απολογισμός της ελληνικής προεδρίας της Διαβαλκανικής

H Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEECP) αποτελεί ένα ποιοτικό και ποσοτικό άλμα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στη SEECP.

H κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας της Διαβαλκανικής. Παραδίδοντας στην Κροατία, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση στο εξάμηνο της προεδρίας της κινήθηκε σε δύο αλληλοεξαρτώμενους άξονες: την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών αποφασίστηκε να υπογραφεί συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, η οποία θα αφορά τις χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα αντικαταστήσει ένα περίπλοκο δίκτυο 31 διμερών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου.

Παράλληλα έγινε αποτίμηση της προοπτικής της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, που είχε υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2003 στη Χαλκιδική, και αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, και διαπιστώθηκε ότι πρέπει να είναι πιο αποδοτική η εφαρμογή της.

Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε εξάλλου την ανάγκη θεσμικής αναβάθμισης της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης, υπογραμμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα αυτής της θεσμικής αναβάθμισης. Οι επικείμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τη νοτιανατολική Ευρώπη επιβάλουν να αποκτήσει και η SEECP μια θεσμική βάση για να παίξει κεντρικό ρόλο στην πορεία αλλαγής του Συμφώνου Σταθερότητας. Σήμερα η Διαδικασία Συνεργασίας στερείται αυτής της θεσμικής βάσης που θα της έδινε τη δυνατότητα να παίξει τον προαναφερόμενο ρόλο, σημείωσε. «Εμείς προσβλέπουμε στους εταίρους μας έστω και την ύστατη ώρα να πάρουν τις αποφάσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να παίξουμε κεντρικό ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις και να επιβεβαιώσουμε την αρχή της περιφερειακής κυριότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να είναι κύριες των τυχών τους πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά», είπε η κ. Μπακογιάννη.

Στο πλαίσιο αυτή της αναβάθμισης δρομολογείται και η λειτουργία Γραμματείας της SEECP. Στη Διακήρυξη που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών σημειώνεται ότι ορίζεται επίσημος σύνδεσμος ανάμεσα στη SEECP και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ορισμός αυτού του συνδέσμου είναι έργο της κροατικής προεδρίας.

Επιπρόσθετα, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την ανάπτυξη των ενεργειακών και οδικών δικτύων στην περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης. Αύριο εξάλλου θα υπογράψουν στη Θεσσαλονίκη συμφωνία με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών δικτύων με σκοπό τη μείωση του χρόνου κάλυψης των αποστάσεων.

Για τους οδικούς άξονες, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι δεν μπορούν να κατασκευαστούν όλοι ταυτόχρονα και πρέπει να γίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό επίπεδο η κ Μπακογιάννη υπογράμμισε: «Καταδικάσαμε την τρομοκρατία, τη βία και τον εξτρεμισμό, είτε τα κίνητρά τους είναι εθνικά, πολιτικά, ή απλώς εγκληματικά. Προσβλέπουμε σε ανοιχτές κοινωνίες στη νοτιανατολική Ευρώπη. Θέλουμε να κυριαρχούν οι δημοκρατικές αρχές, επιθυμούμε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών και η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα να μην έχουν καμία θέση».

Κόσοβο

Για το ζήτημα του Κοσόβου η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επίσκεψη της τρόικα (Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία) σε Βελιγράδι και Πρίστινα, και τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής στη Βουλιαγμένη. Οι πρωτοβουλίες αυτές ήταν εξαιρετικά χρήσιμες και υπάρχουν αιτήματα να επαναληφθούν. «Είμαι βεβαία ότι το προσεχές διάστημα στην προεδρία της Κροατίας θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό τις προσπάθειές μας, ώστε η διεθνής κοινότητα όχι μόνο να καταγράψει τις θέσεις και τις απόψεις των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης, αλλά και να τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτό το θεωρούμε απαραίτητο όρο στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για το Κόσοβο. Θέλουμε μία λύση όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και λύση, η οποία θα προάγει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Ονομασία ΠΓΔΜ - Αλβανία

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ανοιχτά προβλήματα με το όνομα της ΠΓΔΜ και τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Μπεσνίκ Μουσταφάι ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει η Αλβανία τα σύνορά της με το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ, σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, η κ. Μπακογιάννη παρατήρησε: «Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά, δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα στη νοτιανατολική Ευρώπη, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και καλή συνεργασία». Όπως είπε, στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές, ενώ για τις δηλώσεις του αλβανού υπουργού Εξωτερικών, σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της SEECP η τοποθέτηση του κ. Μουσταφάι ήταν υπέρ της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής με βάση τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου.

Τη θετική συνεισφορά της ελληνικής προεδρίας εξήραν στην κοινή συνέντευξη Τύπου τα άλλα δύο μέλη της τρόικας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς και της Ρουμανίας Μιχάι Ραζβάν Ουγκουρεάνου.