Πολιτική
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 06:58

«Ασκήσεις ετοιμότητας» από τους ΑΝΕΛ για τις Πρέσπες

Νέα σημάδια αστάθειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και έντονο παρασκήνιο ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, προκάλεσε η δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι όταν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από τα Σκόπια, πριν φτάσει δηλαδή στην ελληνική Βουλή, ο ίδιος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Νέα σημάδια αστάθειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και έντονο παρασκήνιο ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, προκάλεσε η δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι όταν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από τα Σκόπια, πριν φτάσει δηλαδή στην ελληνική Βουλή, ο ίδιος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Περίπου τέσσερις ώρες αργότερα και ενώ τα τηλέφωνα των στελεχών του Μαξίμου είχαν πάρει …φωτιά, είτε από τις κλήσεις των δημοσιογράφων που προσπαθούσαν να μάθουν τι συμβαίνει, είτε από τις Βρυξέλλες όπου ήταν ήδη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Καμμένος ανασκεύασε τη δήλωσή του και με νέα τοποθέτηση επανήλθε στην προηγούμενη θέση του ότι η αποχώρησή του από την κυβέρνηση θα γίνει όταν η συμφωνία φτάσει στην ελληνική Βουλή. «Δήλωσα στα φυλάκια και στο προσωπικό που συνάντησα ότι αν συνεχίσει και ψηφιστεί η συνθήκη των Πρεσπών από την μεριά της ΠΓΔΜ εγώ θα παραιτηθώ από το υπουργείο ΕΘνικής Άμυνας αναλαμβάνοντας και το βάρος αυτής της ευθύνης, θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, ενώ αργότερα, το μεσημέρι, διευκρίνισε: «Για εμένα, όπως γνωρίζετε, η πάγια θέση μου είναι ότι δεν μπορώ να δεχτώ καμία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει τον όρο 'Μακεδονία' και κάλεσα και τον αρχηγό της aξιωματικής aντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει την θέση του. Επισκέφθηκα τα φυλάκια, γιατί όπως δημόσια έχω πει – και το είπα και στους στρατιωτικούς, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους συνοριοφύλακες που συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια – μπορεί να είναι η τελευταία μου επίσκεψη. Είναι δεδομένο ότι αν – ω μη γένοιτο – αυτή η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι υπουργός Εθνικής Άμυνας και ούτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού». Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δήλωση Καμμένου έφτασε πολύ γρήγορα στις Βρυξέλλες, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο. Ο λόγος είναι ότι ναι μεν ο κ. Καμμένος δεν προανήγγειλε απόσυρση της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο, οπότε και η Αθήνα υπολογίζει να έρθει επικυρωμένη από τα Σκόπια η Συμφωνία των Πρεσών στην Αθήνα, αλλά αν επέμενε στην αρχική του δήλωση, αυτό θα σήμαινε ότι τα δεδομένα θα άλλαζαν και θα έρχονταν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η Στρατιά, ο κ. Καμμένος είχε ακόμα δηλώσει ότι «φαίνεται από τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ ότι από την πλευρά της σκοπιανής ηγεσίας, έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις προκλητικές αναφορές τους και τις αλυτρωτικές τους βουλήσεις, πράγμα που πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει στην απαξίωση αυτής της συνθήκης που έτσι και αλλιώς είναι νεκρή με αυτά που κάνουν», θέση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κυβερνητική ικανοποίηση που εξέφραζαν διπλωματικές πηγές, για τις συνταγματικές τροποποιήσεις στα Σκόπια.

Οι νέες δηλώσεις Καμμένου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες και την «σιωπή» του Μαξίμου μέχρι να έρθει η διευκρινιστική δήλωση. Είναι ενδεικτικό ότι κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης και τον προγραμματισμό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ και οι ΑΝΕΛ άφηναν να διαρρεύσει ότι ακόμα και όταν αποχωρήσει ο κ. Καμμένος και τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από αυτήν.

Οι δηλώσεις Καμμένου όμως, προκάλεσαν και νέα, έντονη αντιπαράθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος, μία ημέρα νωρίτερα, είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να τον αποδοκιμάσει δημοσίως, επειδή μέσα στη Βουλή είχε κάνει λόγο για «συμφωνία κάτω από το τραπέζι του Κοτζιά με την κυβέρνηση των Σκοπίων».

«Νομίζω ότι ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πεθαμένη, νομίζω ότι αυτές οι δηλώσεις γίνονται γιατί είναι πεθαμένος πολιτικά εκείνος και το κόμμα που είχε φτιάξει. Αυτό είναι το πρόβλημα και προσπαθεί να βρει άκρη. Πιστεύει ότι του φταίει η Συμφωνία των Πρεσπών που ξεκίνησε ο αποσυντονισμός του κόμματός του από τη Βόρεια Ελλάδα και έχει καταλήξει να είναι σε όλη την Ελλάδα. Σας θυμίζω ότι μία εκλογή προηγούμενη είχε πάρει πάνω από 10%, η τάση δηλαδή της πτώσης του ήταν πολύχρονη και δεν του φταίνε ούτε οι Πρέσπες, ούτε ο Κοτζιάς. Αλλά κάθε άνθρωπος χρειάζεται να του φταίει κάποιος για τα λάθη που ο ίδιος έκανε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς στον Real fm, προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΛ κ. Τοσουνίδη, ο οποίος δήλωσε ότι «ο ασκόπως περιφερόμενος κύριος Κοτζιάς κατορθώνει να ταλαιπωρεί την αισθητική μας και να απομειώνει το όποιο κύρος του έμεινε».  Σύστησε μάλιστα στον τέως υπουργό Εξωτερικών εγκράτεια και σύνεση και πρόσθεσε πως η εκδικητικότητά του προς τους ΑΝΕΛ κάνει καλό στο κόμμα.

Επί της ουσίας, οι νέες δηλώσεις Καμμένου, προκάλεσαν μεγάλο εκνευρισμό στο Μαξίμου, επειδή εκτιμούν ότι εντείνουν το κλίμα πολιτικής αστάθειας και αποδυναμώνουν την κυβέρνηση, ενώ βρίσκονται εκτός της συμφωνίας που έχουν κάνει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο, να ξαναδούν το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών τον Μάρτιο. Παράλληλα, η όλη συζήτηση γίνεται σε ένα κλίμα διχαστικό εντός της κυβέρνησης, αλλά και των ΑΝΕΛ που δημιουργούν διάφορες φήμες περί έτοιμων προς αποχώρηση βουλευτών των ΑΝΕΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αν ο κ. Καμμένος βάλει κομματική πειθαρχία στην σχετική ψηφοφορία.

Κινητικότητα

Επιπλέον, η όλη συζήτηση για τον κ. Καμμένο και τις προθέσεις του, εξελίχθηκε σε μία ημέρα όπου η κινητικότητα με επίκεντρο το Σκοπιανό ήταν έντονη και όλα δείχνουν ότι πολλές κινήσεις ετοιμάζονται ακόμα από τα κομματικά επιτελεία, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ι. Σαρίδης, δήλωσε χθες ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, προκαλώντας θετικά σχόλια από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι υποστήριζαν ότι η ψήφος στον προϋπολογισμό είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Πληροφορίες μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι η δήλωση Σαρίδη αποτελεί προάγγελο θετικής ψήφου του βουλευτή κ. Σαρίδη και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ένωση Κεντρώων δεν αντέδρασε έντονα καθώς συνεργάτες του κ. Λεβέντη έλεγαν ότι ο ίδιος δεν κάνει διαγραφές και αν κάποιος βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων επιθυμεί να διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης Κεντρώων είναι ελεύθερος να το κάνει. Σε αυτό το κλίμα, πληροφορίες θέλουν τη βουλευτή και πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη να εκφράζει επιφυλάξεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών περιμένοντας να δει το τελικό κείμενο, ενώ η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα προανήγγειλε μηνύσεις σε όποιον υποστηρίζει ότι αντάλλαξε τη θετική της ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών με τον υπουργικό θώκο.