Πολιτική
Τετάρτη, 03 Μαΐου 2006 17:54

Βουλή - Διαξιφισμοί κατά τη συζήτηση της κωδικοποίησης των νόμων για τα ναρκωτικά

ρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με εξαίρεση τον βουλευτή Επικρατείας, Σωκράτη Κοσμίδη, εμφανίστηκε αντίθετη με το νομοσχέδιο αν και όπως επεσήμαναν οι βουλευτές της πλειοψηφίας, αποτελεί συν τοις άλλοις και εκτέλεση του ν. 3133/2003 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. «Είναι ανάγκη να επισημάνω ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί, από τη στιγμή που, πέραν όλων των άλλων λόγων, ειδικότερα αυτή η κωδικοποίηση, γίνεται σε εκτέλεση, όχι μόνον του Συντάγματος που και εσείς ψηφίσατε, αλλά ιδίως σε εκτέλεση του νόμου που εσείς φέρατε», ανέφερε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής της ΝΔ Αντώνης Φούσας.

«Αν θεσπίσουμε το παρόν σχέδιο νόμου, επικυρώνουμε το έλλειμμα επικαιροποίησης της νομοθεσίας μας στο πρόβλημα των ναρκωτικών», απάντησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Αριστείδης Μουσιώνης. «Παρά το καλοπροαίρετο το εγχειρήματος, το αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο», επεσήμανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Αν τελικώς ψηφισθεί, θα επικαιροποιήσουμε όλες τις ανεφάρμοστες και ξεπερασμένες από την πράξη διατάξεις, όπως και όλες τις εσωτερικές αντιφάσεις στην περί των ναρκωτικών υφιστάμενη νομοθεσία μας».

Διαφορετική στάση κράτησε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Κοσμίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ξεκίνησε το 2003. «Η άποψη να έλθει ένας νέος νόμος, έχει λογική. Όμως, μέχρι να έρθει νέα νομοθεσία για τα ναρκωτικά, είναι αναγκαία και χρησιμότατη η κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας», ανέφερε ο κ. Κοσμίδης επικαλούμενος το «πρόβλημα του δικαστή και του εφαρμοστή του δικαίου, για το ποια διάταξη ισχύει σε κάθε περίπτωση, ή για τις ασάφειες και τις αντινομίες των διαφόρων νομοθετημάτων».

«Όλη η πολιτική για τα ναρκωτικά τα τελευταία δύο χρόνια, έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο», παρατήρησε από την πλευρά του ο τομεάρχης Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος: «Τι γίνεται με τον ΟΚΑΝΑ; Γιατί δεν διορίζεται, παρ' ότι εξαγγέλθηκε, νέα ηγεσία; Τι γίνεται με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΘΕΑ; Λειτουργεί το 18ΑΝΩ; Αυτή είναι η κατάσταση - και ερχόμαστε τώρα να συγκαλύψουμε με μία δήθεν συναινετική χρυσόσκονη το τεράστιο αυτό πρόβλημα έλλειψης συντονισμού, ανικανότητας, αναποτελεσματικότητας και αμηχανίας», υπογράμμισε.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος, δέχθηκε ότι η κωδικοποίηση «είναι επιστημονική και διευκολύνει πολύ την ερμηνεία του νόμου, αλλά δεν χρειάζεται να δώσουμε στο υλικό αυτό και το κύρος του νέου τυπικού νόμου».

«Το ΠΑΣΟΚ επεχείρησε να μετατρέψει τη συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου σε επερώτηση για τα ναρκωτικά», σχολίασε ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ήλπιζα ότι μετά την παρέμβαση του πρώην γραμματέα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του κ. Κοσμίδη, θα είχατε αλλάξει στάση, αλλά δεν το κάνατε. Φαίνεται ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε μια αυτοκαταστροφική τάση και επιτείνει τη σύγχυση η οποία υπάρχει στην κοινή γνώμη, για το από πού έρχεται, πού βρίσκεται και πού πηγαίνει».