Πολιτική
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 12:14

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της ΝΑ Ευρώπης»

Συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της ΝA Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Στις 12:30 θα υπογραφεί η «Συμφωνία για την δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών ανέσεων στην Ν.Α. Ευρώπη» από τους υπουργούς Μεταφορών SEECP, παρουσία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεών τους.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της οποίας ο κ. Καραμανλής θα παραθεσει γεύμα στο εστιατόριο «Shark».

Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και εργάζεται με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, νωρίς το πρωί. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως». Η περιφερειακή συνεργασία, σημείωσε, και οι σχέσεις καλής γειτονίας θεωρούνται από την ΕΕ ως προαπαιτούμενο για την ένταξη.

Αναφερόμενος στην ενιαία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών, τόνισε ότι θα δώσει νέα ώθηση στο εμπόριο και θα προσελκύσει νέες επενδύσεις. Πρόκειται για πρόταση που υπέβαλε χθες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και υιοθετήθηκε.

Καλωσόρισε, επίσης, την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής απόδοσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς όπως είπε θα εκσυγχρονιστούν οι σιδηρόδρομοι, θα μειωθεί η διάρκεια των ταξιδιών και θα αυξηθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην περιοχή.

Ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας υπήρξαν απτά βήματα προόδου και σημειώθηκαν σημαντικές επιτυχίες. Η συνεργασία μεταξύ των χωρών στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ενός νέου περιβάλλοντος σε αντίθεση με το παρελθόν όπου η ατμόσφαιρα δηλητηριαζόταν από καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμη και από πολέμους, τόνισε.

Μιλώντας για το ζήτημα του Κόσοβου ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «η διαπραγματευτική διαδικασία για το μελλοντικό καθεστώς του Κόσοβου θα πρέπει να συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη. Οι χώρες μας ως γειτονικές θα είναι εκείνες που κυρίως θα επηρεαστούν από την οποιαδήποτε λύση. Η ανάμιξη των χωρών της περιοχής στις προσπάθειες για μια λύση στο Κόσοβο συμβάλει τόσο στην επιτυχία της διαπραγματευτικής διαδικασίας όσο και στη σταθερότητα στην περιοχή».

Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι παραμένει πρόκληση για τη Δημοκρατία και την ανάπτυξη το ζήτημα του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και συμπλήρωσε: «Είτε σχετίζεται με το ξέπλυμα χρήματος, με την παράνομη διακίνηση όλων των μορφών ή με άλλες παράνομες δραστηριότητες μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο αν οι εθνικές προσπάθειες συμπληρώνονται από συλλογική περιφερειακή δράση. Η Διαβαλκανική Συνεργασία έχει και πρέπει να συνεχίσει να έχει σημαντικό ρόλο στην εκρίζωση πρακτικών διαφθοράς στην περιοχή μας».