Η επιθετική θεραπεία της υπέρτασης σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά καλό μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γεωργίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.
Η επιθετική θεραπεία της υπέρτασης σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά καλό μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γεωργίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 60% των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο που έχουν εισαχθεί στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων στις ΗΠΑ, έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και πολλές μελέτες λένε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά θανάτου και σοβαρής αναπηρίας.
Ωστόσο, η μείωση της αρτηριακής πίεσης πάρα πολύ με τα φάρμακα μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργήσει ενάντια στην προστατευτική δράση του σώματος για να διατηρηθεί η ροή του αίματος στους επηρεασμένους ιστούς του εγκεφάλου.
Αυτό, σύμφωνα με τον βοηθό καθηγητή επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας του UGA, συγγραφέα της μελέτης, Changwei Li, παρουσιάζει ένα κλινικό δίλημμα.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, μπορεί να είναι καλύτερα να διατηρήσει ο γιατρός την αρτηριακή πίεση λίγο υψηλότερη από την κανονική, πιο κοντά στα 140/90 mmHg αντί για μια "καλή" πίεση αίματος 120/80 mmHg, αλλά αυτό αφήνει το θέμα των βέλτιστων πρακτικών λίγο ανοικτό. Επί του παρόντος, η θεραπεία της υπέρτασης για ασθενείς με οξεία εμβολή βασίζεται στην κλινική εμπειρία και την κρίση των ιατρών, όπως αναφέρει ο καθηγητής Li. Δεν υπάρχει κατευθυντήρια γραμμή για το πόσο χαμηλή θα πρέπει να διατηρηθεί η αρτηριακή πίεση.
Το κλειδί είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της ροής αίματος στον εγκέφαλο και της μείωσης των αρνητικών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.
Για να προσδιοριστεί αυτή η βέλτιστη αρτηριακή πίεση, ο Li και οι υπόλοιποι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του εγκεφαλικού επεισοδίου και των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων υγείας. Η μελέτη «China Antihypertensive Trial in Acute Ischemic Stroke study» συμπεριέλαβε πάνω από 4.000 ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια.
Κάποιες ομάδες ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο έλαβαν εκτεταμένη θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος, ενώ οι ομάδες ελέγχου δεν έλαβαν καμία θεραπεία κατά τη στιγμή του εγκεφαλικού.
Ο καθηγητής Li και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν τις μεταβολές της αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου τόσο στις ομάδες θεραπείας όσο και στις ομάδες ελέγχου κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας εισαγωγής στο νοσοκομείο και συνέκριναν την υγεία των ασθενών σε μια εβδομάδα, τρεις μήνες, ένα έτος και δύο χρόνια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όπως ανέφερε, υπέθεσαν ότι η σωστή διαχείριση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον περαιτέρω θάνατο των ιστών γύρω από την πληγείσα περιοχή και να αποφύγει την καταστροφή των αρτηριών καθώς και οι δύο έχουν βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος για τους ασθενείς.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς των οποίων η συστολική αρτηριακή πίεση διατηρήθηκε στα 140 mmHg παρουσίασαν λιγότερα αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους, όπως ένα δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο, θάνατο ή καρδιαγγειακή νόσο.
Τα ευρήματα αυτά, θα παρέχουν σύμφωνα με τους ερευνητές κάποια περισσότερη βοήθεια στους θεράποντες ιατρούς. Ωστόσο, το βέλτιστο επίπεδο αρτηριακής πίεσης που προσδιορίστηκε στη μελέτη πρέπει να επιβεβαιωθεί με μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές.
Πηγή: https://news.uga.edu/optimal-blood-pressure-stroke/