Πολιτική
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 14:05

Καραμανλής: Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνά από τις δεσμεύσεις της

Γενική επισκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έκαναν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά την 50λεπτη συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη - συνάντηση στην οποία καταγράφηκε η βούληση για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Το βάρος δόθηκε στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών,η οποία, ήδη, θεωρείται αλματώδης, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές ξεπέρασαν το στόχο των 2 δισ. δολαρίων και τώρα ο νέος στόχος που τέθηκε είναι να φθάσουν τα 5 δισ. δολάρια.

Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως αυτή περνά μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις της γείτονος, οι οποίες έχουν τεθεί από την Ε.Ε..

Η θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας είναι γνωστή, αλλά η γείτων θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, όπως σε ζητήματα που αφορούν στις θρησκευτικές ελευθερίες, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για το Κυπριακό και εκφράστηκε η ελπίδα από τις δύο πλευρές να υπάρξει αίσιο τέλος. Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε η υποστήριξη της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις τεχνικές επιτροπές, ενώ υπογραμμίζεται ότι το αίσιο τέλος θα πρέπει να είναι μία καλά προετοιμασμένη διαδικασία, που θα οδηγήσει σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

Τέλος, όσον αφορά την ενδεχόμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην ¶γκυρα, έγινε γνωστό ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών για να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος ώστε ο κ. Καραμανλής να επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα.